Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Roky jsem poslouchala, že kdo má víc než 6 dioptrií, nemůže rodit přirozeně, ale musí na císařský řez. Moje oční mi to potvrdila. Ale jiná oční mi tvrdí, že to jsou jen pověry. Máte s tím někdo zkušenosti? Na koho se mám obrátit? Nerada bych oslepla jen kvůli neznalosti jednoho lékaře… ale na druhou stranu jít zbytečně na císařský řez… ![]()
Mám 6,5, rodila jsem přirozeně a bez problémů. Ségra 8 dioptrií, 2× přirozeně, bez problémů.
S oční jsem se chtěla poradit, ale nějak jsem to nestihla ![]()
Třeba záleží na tom, jakou vadu máš. My máme obě obyčejnou krátkozrakost.
Ano,já to taky nikdy neslyšela.Mám -7 krátkozrakost a normálně přirozeně a u druhého bych taky,kdybych nerodila v 35tt koncem pánevním.
Ahoj, moje švagrová má ještě těžší zrakovou vadu a nosí dioptrie č.10. Paní doktorka ji taky řekla, že bude rodit císařem, dokonce ji to napsala, že to doporučuje, do těhotenské průkazky. Její překvapení však bylo, když přijela do nemocnice rodit, lékaři se shodli na tom, že prostě bude lepší, když se narodí mimi přirozenou cestou, že ji budou hlídat, aby u porodu neotevírala při tlačení oči. Celou dobu ji nutili neotevírat oči a švagrová nakonec zvládla porod , aniž by měla sebemenší problém s očima. Takto stejným způsobem se ji narodila i druhá holčička. Akorát dodnes neví, proč ji nechtěli provést ten CS ![]()
Jinak ti napíšu jestli chceš i zkušenost moji i když se to netýká očí, ale uší…měla jsem taky podstoupit císař, jelikož jsem nedoslýchává a tlačením bych mohla přijít o zbytku sluchu. Nekompromisně jsem trvala na sále, že chci císař, abych k vůli tomu tlačení neohluchla úplně…a udělali mi ho
Nechej si to zapsat do těhu průkazky od lékaře, jinak se může stát, že ti nevyhoví ![]()
Mám deset dioptrií, také jsem se na to ptala před porodem oční, a říkala, že klidně přirozeně rodit můžu
Asi se názory u různejch doktorů různí (jako ostatně u spousty věcí
)
Anonymní píše:
Mám deset dioptrií, také jsem se na to ptala před porodem oční, a říkala, že klidně přirozeně rodit můžuAsi se názory u různejch doktorů různí (jako ostatně u spousty věcí
)
no právě
Moje švagrová jak pak šla k očnímu po porodě, tak ta na ni koukala jak tele na vrata
Místo toho, aby zjišťovala, proč porodníci neprovedli císařský řez, tak jak napsala do průkazky , tak ji ještě vesele řekla" no vidíte! Hezky jste to zvládla!"
![]()
Vanesanka píše:
Ahoj, moje švagrová má ještě těžší zrakovou vadu a nosí dioptrie č.10. Paní doktorka ji taky řekla, že bude rodit císařem, dokonce ji to napsala, že to doporučuje, do těhotenské průkazky. Její překvapení však bylo, když přijela do nemocnice rodit, lékaři se shodli na tom, že prostě bude lepší, když se narodí mimi přirozenou cestou, že ji budou hlídat, aby u porodu neotevírala při tlačení oči. Celou dobu ji nutili neotevírat oči a švagrová nakonec zvládla porod , aniž by měla sebemenší problém s očima. Takto stejným způsobem se ji narodila i druhá holčička. Akorát dodnes neví, proč ji nechtěli provést ten CS
Jinak ti napíšu jestli chceš i zkušenost moji i když se to netýká očí, ale uší…měla jsem taky podstoupit císař, jelikož jsem nedoslýchává a tlačením bych mohla přijít o zbytku sluchu. Nekompromisně jsem trvala na sále, že chci císař, abych k vůli tomu tlačení neohluchla úplně…a udělali mi hoNechej si to zapsat do těhu průkazky od lékaře, jinak se může stát, že ti nevyhoví
Víš proč,protože přirozeně je to levnější než císař,proto byl tenkrát ten humbuk v Olomouci,jak nechtěl doktor udělat CS a nechal romku rodit normal a u porodu utrhl hlavičku. ![]()
Holky, ono asi víc než o počet dioptrií se jedná o konkrétní vadu a o stav sítnice. Moje vlastní zkušenosti. Mám operované oči a to už je necelých dvacet let zpátky, nebylo to odstraňování dioptrií laserem, ale právě nějaké „zahušťování“ (hodně laicky řečeno) sítnice a už tehdy mi říkali, že rodit budu jedině císařem - a taky to tak bylo (a to mi za těch x let nepřibyla ani dioptrie). V těhu jsem byla u oční, která provedla právě vyšetření sítnice a do průkazky napsala závěr + doporučení provést SC. Nakonec byla malá i koncem pánevním, tak jsem měla dvojitý důvod. Ale pokud by mně to odborník doporučil, nedala bych se, riziko oslepnutí by mi za to nestálo.
Jde o stav očního pozadí, ne až tak o počet dioptrií (i když obvykle při vyšším počtu dioptrií změny na očním pozadí bývají); dokonce můžeš mít dioptrie laserem zoperované, ale pozadí zůstává jaké bylo.
Osobně bych to při špatném stavu očního pozadí neriskovala.
Margherita.bianca píše:
Roky jsem poslouchala, že kdo má víc než 6 dioptrií, nemůže rodit přirozeně, ale musí na císařský řez. Moje oční mi to potvrdila. Ale jiná oční mi tvrdí, že to jsou jen pověry. Máte s tím někdo zkušenosti? Na koho se mám obrátit? Nerada bych oslepla jen kvůli neznalosti jednoho lékaře… ale na druhou stranu jít zbytečně na císařský řez…
Mám -9 dioptrií a moje Mudr. říkala, že indikace pro císařák je v současné době deset a výš a zejména záleží na očním pozadí a sítnici. Do porodnice mi napsala papír, že pokud nebude plod nadprůměrně velký, doporučuje přirozený porod. V porodnici mi řekli, že se uvidí v termínu. Při poslední kontrole odhadli na 3.5 kila, rodila jsem přirozeně, ale dbali, abych měla zavřené oči a druhá PA mi pomáhala rukama tlačit shora na břicho, abych měla lehčí porod. Prcek měl 3.8 kg a přiznám se, že od porodu jsem se k ocni jeste nedostala, ale zadne zmeny nepocituju.
holky jde opravdu o konkretni ocni vadu a o tlak, jde o to ze se muze poskodit tim tlacenim sitnice, pripadne se muze utrhnout ![]()
ale kolik dr. tolik nazoru asi… ![]()
jasterica píše:
holky jde opravdu o konkretni ocni vadu a o tlak, jde o to ze se muze poskodit tim tlacenim sitnice, pripadne se muze utrhnout
ale kolik dr. tolik nazoru asi…
Ano,tak jsem to myslím i někde četla.
no ja to resila, pac sice dioptrie nema zas tak spatne, ale slo i o tlak a pozadi ![]()
nastesti vse dopadlo dobre a i prdka pomohla, byla malinka jen 2,6 a 49cm ![]()