Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím někoho, kdo mi vysvěltí pojmy z lékařské zprávy od očního.
Manžel muž byl s dcerou u očaře, ale na nic se nezeptal a já tomu nerozumím.
Co znamenají naměřené hodnoty sph, cyl (asi cylindr) a AX? a VD PD?
JInak zpráva je:
VOD 0,8nat, pomaleji reaguje /E/, kor. nelep
VOS 0,8-1,0 nat /E/, kor nelep.
DG: emetropia ods, amblyopia levis od
děkuju
Zavolala bych přímo lékaři, objednala termín a vyptala se, co tomu děcku doopravdy je… Doktoři chtějí skoro vždy podepsat informovaný souhlas, tak ať pro tu informovanost něco dělají…
Sph je sférická hodnota…např.-1,0…+2,0 atd. Cylindr se dává, když má díte astigmatismus. To pak zápis na receptu je např. -1,0 cyl.-0,5 100…ax…je osa-v kolika je to stupních. Je to normální oční vada.
pokud tam má napsané diagnóza emetropie-to je oko, které nepotřebuje dioptrie. Ale levé oko má tupozraké, proto má možná předepsanou -1,0
a PD je vzdálenost zorniček-skrz zábrusu skel do brýlí.
snad to takto stačí…musela bych videt recept
@neschopná mamka píše:
Zavolala bych přímo lékaři, objednala termín a vyptala se, co tomu děcku doopravdy je… Doktoři chtějí skoro vždy podepsat informovaný souhlas, tak ať pro tu informovanost něco dělají…
termín máme rovnou za dva měsíce na KO. Čučím do karty. Ale nerozumím těm naměřeným hodnotám. Pak nechápu, že jiný oční mladší dceřii oči před měřením vždy rozkapává, tento ne. Toto byl očař muže, k tomu, co chodíme s dětma je objednání skoro ti měsíce - tak jsem chtěla hned.
@monny85 píše:
Sph je sférická hodnota…např.-1,0…+2,0 atd. Cylindr se dává, když má díte astigmatismus. To pak zápis na receptu je např. -1,0 cyl.-0,5 100…ax…je osa-v kolika je to stupních. Je to normální oční vada.
pokud tam má napsané diagnóza emetropie-to je oko, které nepotřebuje dioptrie. Ale levé oko má tupozraké, proto má možná předepsanou -1,0a PD je vzdálenost zorniček-skrz zábrusu skel do brýlí.
snad to takto stačí…musela bych videt recept
recept nemáme, jen na okluzor, na brýle ne.
Hodnoty napíšu pod sebe, jak jsou na papírku (pořadí spg, cyl, ax)
right:
0,00 0,00 180 0,00 -0,50 81
0,00 0,00 180
left
+0,25 -0,25 25 0,00 -0,50 27 0,00 -0,50 27 0,00 -0,50 27
U dětí by se oči rozkapávat měly. Stav rozšířené zornice se nenavozuje z důvodu lepší viditelnosti na sítnici, ale z důvodu vyřazení akomodačního aparátu oka. Dítě má velmi silnou akomodaci a dokáže skrýt i několik dioptrií. V rozkapání se tedy zjistí plná dioptrická vada oka u dítěte.
@carambol já ti rozumím, jen mě vždycky na těch doktorech štve, že podepsat jo, vysvětlit ne. Já prostě otravuju, dokud nepochopím, co se děje. Pojištění platím, regulaci taky, kolikrát chtějí i bonusové příplatky ale těch pár vět, sami od sebe neřeknou. Případně vysvětlení s tolika cizími „termity“ že stejně těžko chápu co se děje…
@neschopná mamka píše:
@carambol já ti rozumím, jen mě vždycky na těch doktorech štve, že podepsat jo, vysvětlit ne. Já prostě otravuju, dokud nepochopím, co se děje. Pojištění platím, regulaci taky, kolikrát chtějí i bonusové příplatky ale těch pár vět, sami od sebe neřeknou. Případně vysvětlení s tolika cizími „termity“ že stejně těžko chápu co se děje…
tak on muž asi nepředpokládal, že bych se v tom nezorientovala. No i jeho chyba.
@monny85 píše:
U dětí by se oči rozkapávat měly. Stav rozšířené zornice se nenavozuje z důvodu lepší viditelnosti na sítnici, ale z důvodu vyřazení akomodačního aparátu oka. Dítě má velmi silnou akomodaci a dokáže skrýt i několik dioptrií. V rozkapání se tedy zjistí plná dioptrická vada oka u dítěte.
a můžu s ní jít k tomu očaři, ke kterému chodím s druhou dcerou?
@carambol píše:
recept nemáme, jen na okluzor, na brýle ne.Hodnoty napíšu pod sebe, jak jsou na papírku (pořadí spg, cyl, ax)
right:
0,00 0,00 180 0,00 -0,50 81
- 0,25 0,00 180
0,00 0,00 180
left
+0,25 -0,25 25 0,00 -0,50 27 0,00 -0,50 27 0,00 -0,50 píše: Více
když to vidím, jak se rozhodily řádky, raději hodím foto.
Dioptrie to skoro žádné nejsou…na brýlky to není. okluzorem se bude trénovat to tupozraké oko, takže určitě nosit. Zakryjete zdravé oko a trénuje se to tupozraké-(aby se rozpohybovaly svaly slabšího oka).
A jinak ten papírek je jen výjezd z refraktometru-což vůbec nemusí být objektivní. Určitě to chce očička rozkapat a změřit klasicky sklíčkama. refraktometr jen vyjede dioptirie, ale pokud oko akomodovalo-coz nerozkapane urcite ano, tak tam muze byt rozdil i nekolika dioptrii.
Nejsem ocni lekar, ale pracuji deset let v optice a oci merime take, tak vim jak muze byt vysledek zkreslujici. Je potreba vysetrit i klasicky…ne jen vyjet cisla z pristroje.
Chápu teda, že při rozkapání a následném měření by ty hodnoty mohly být jiné?
@monny85 píše:
A jinak ten papírek je jen výjezd z refraktometru-což vůbec nemusí být objektivní. Určitě to chce očička rozkapat a změřit klasicky sklíčkama. refraktometr jen vyjede dioptirie, ale pokud oko akomodovalo-coz nerozkapane urcite ano, tak tam muze byt rozdil i nekolika dioptrii.
Nejsem ocni lekar, ale pracuji deset let v optice a oci merime take, tak vim jak muze byt vysledek zkreslujici. Je potreba vysetrit i klasicky…ne jen vyjet cisla z pristroje.
No oni z tama byly za pár minut venku, říkal chlap.
Ještě dodám že dítě je narozené ve 31týdnu - což by mohlo na ty oči mít vliv.
To by určitě být mohly. Zvláště u dětí. Nám se stalo několikrát, že z přístroje vyjedou téměř nulové hodnoty a pak při sklíčkování se skončí až na 4dioptrií. Záleří kolik má dcera roků…atd. Ale je možné, že mudr. to měřil-jen už nedával klasický recept-protože hodnoty byly nulové. To se musíte zeptat manžela.