OČR na 10leté dítě?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
- ošetřovat jiného nemocného člena rodiny, jestliže jeho zdravotní stav vyžaduje nezbytně ošetřování jinou osobou
Nezbytnost posuzuje lékař, který při vystavení tiskopisu žádosti přihlíží jak k závažnosti onemocnění, tak k věku nemocného.
Takže můžeš mít očr i pro dítě starší deseti let. Myslím si, že jedenáctiletý ještě potřebuje dohled dospělého, pokud musí brát antibiotika, takže by lékař neměl mít problém to vyhodnotit jakože je to nezbytné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozdíl je jen v tom, že do deseti let je to automatické, od deseti let to posuzuje lékař.
Ten ale, pokud je normální a „dítěti“ není sedmnáct podle mě nebude mít žádný problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Placené očr si můžeš vzít na kohokoli, kdo s tebou sdílí domácnost, třeba i na manžela, když je nemocen a je to třeba
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
OČR je možné vzít si na kohokoliv - manžel na manželku apodobně, jedna kolegyně měla i na hlídání tříletého vnuka, když snacha byla v porodnici…já jsem měla ošetřovačku i na 13tiletého syna - přesně, jak ty popisuješ. Mladší kluk začal s nemocí - placených 9 dnů, do toho onemocněl starší 13tiletý, takže jsem bez přerušení hned navázala dalších 9 dnů na toho staršího.
Jinak doplňuji informaci, že pokud je OČR na 1 dítě 9 placených dní, tak lze na jeden pracovní den přerušit = jít do práce a od dalšího dne si na totéž dítě vzít dalších 9 placených dní OČR.
Nebo tedy pokud jsou to sourozenci, tak lze prvních 9 dnů na jedno dítě a BEZ přerušení jednoho pracovního dne v práci hned od dalšího dne 9 placených dnů očr na druhé dítě.
Jinak ten mladší má teď 10 let, slyším poprvé, že „očr je pro dítě do 10 let“ - to jsem fakt ještě neslyšela. A kdyby ten byl teď nemocný, tak si klidně vezmu očr
…na staršího 17tiletého si samozřejmě očr brát nebudu…ale pokud by byl - nedejbože - třeba po úraze (například - zlomená noha - nechodící sádra), tak si klidně vezmu očr i na toho staršího - aspoň pár dní… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gerberka píše:
OČR je možné vzít si na kohokoliv - manžel na manželku apodobně, jedna kolegyně měla i na hlídání tříletého vnuka, když snacha byla v porodnici…já jsem měla ošetřovačku i na 13tiletého syna - přesně, jak ty popisuješ. Mladší kluk začal s nemocí - placených 9 dnů, do toho onemocněl starší 13tiletý, takže jsem bez přerušení hned navázala dalších 9 dnů na toho staršího.Jinak doplňuji informaci, že pokud je OČR na 1 dítě 9 placených dní, tak lze na jeden pracovní den přerušit = jít do práce a od dalšího dne si na totéž dítě vzít dalších 9 placených dní OČR.
Nebo tedy pokud jsou to sourozenci, tak lze prvních 9 dnů na jedno dítě a BEZ přerušení jednoho pracovního dne v práci hned od dalšího dne 9 placených dnů očr na druhé dítě.
Jinak ten mladší má teď 10 let, slyším poprvé, že „očr je pro dítě do 10 let“ - to jsem fakt ještě neslyšela. A kdyby ten byl teď nemocný, tak si klidně vezmu očr…na staršího 17tiletého si samozřejmě očr brát nebudu…ale pokud by byl - nedejbože - třeba po úraze (například - zlomená noha - nechodící sádra), tak si klidně vezmu očr i na toho staršího - aspoň pár dní…
přerušení je špatně, pokud je stejná potřeba ošetřování, nic by se dál platit nemělo, ale kdo to většinou zjistí, když to lékař napíše no
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
myslíš to přerušení na 1 pracovní den a pak znovu očr??
já tedy přerušila třeba na 3 pracovní dny (hlídal někdo jiný) a pak znovu očr, protože ten mladší kluk byl v podstatě nemocný nonstop ve školce…jiná možnost nebyla…Ale vím, že doktorka mi říkala, že stačí jenom jeden ten pracovní den…tak nevím, asi věc názoru
![]()
ale na ty 2 děti to lze tak, že opravdu 9 dní na jednoho a dalších 9 dní na druhého bez přerušení - nebo jsi myslela, že toto nelze??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za rady a odpovědi. Doktorka nejdřív říkala, že s OČR problém nemá, ale když jsem se zeptala, jestli by mi OČR napsala na starší, tak najednou byl problém.
Starší má totiž lokální antibiotika a doktorka kontrolu nepovažuje (na rozdíl od mladšího dítěte) za nutnou. Přitom aktuální zdravotní problém je u staršího na hraně - jak to nepodchytíme včas, rozjede se to a budou z toho 3 týdny doma, z toho 2 týdny na celkových antibiotikách a zákaz cvičení ve škole na další měsíc po návratu. Mívá to často, proto raději necháváme doma, když je to vše na začátku, aby se to nerozjelo. Doktorka to ví, sama nám opakovaně říká, ať raději necháváme dítě doma, nepřetěžujeme, protože ty šílené akutní stavy řešila mockrát, a přesto se jí na starší dítě napsat OČR nechtělo.
Ach jo. Budu to muset nějak vymyslet a zkusit případně poprosit naši dětskou doktorku… Nechce se mi totiž jedno nemocné dítě odvážet na půl dne k babičce a druhé, to starší, nechávat samotné doma s tím, že si má léky brát samo. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Gerberka ano to první, jedna potřeba ošetřování - jedna ošetřovačka
než věc názoru je to spíš, jak si to kdo vyloží, aby to prošlo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Děkuji za rady a odpovědi. Doktorka nejdřív říkala, že s OČR problém nemá, ale když jsem se zeptala, jestli by mi OČR napsala na starší, tak najednou byl problém.Starší má totiž lokální antibiotika a doktorka kontrolu nepovažuje (na rozdíl od mladšího dítěte) za nutnou. Přitom aktuální zdravotní problém je u staršího na hraně - jak to nepodchytíme včas, rozjede se to a budou z toho 3 týdny doma, z toho 2 týdny na celkových antibiotikách a zákaz cvičení ve škole na další měsíc po návratu. Mívá to často, proto raději necháváme doma, když je to vše na začátku, aby se to nerozjelo. Doktorka to ví, sama nám opakovaně říká, ať raději necháváme dítě doma, nepřetěžujeme, protože ty šílené akutní stavy řešila mockrát, a přesto se jí na starší dítě napsat OČR nechtělo.
Ach jo. Budu to muset nějak vymyslet a zkusit případně poprosit naši dětskou doktorku… Nechce se mi totiž jedno nemocné dítě odvážet na půl dne k babičce a druhé, to starší, nechávat samotné doma s tím, že si má léky brát samo.
zkus slušně požádat, vidí, že je to snad potřeba, hodně štěstí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
O tom přerušení na 1 den jsem slyšela, jenže v den, kdy bych přerušila a měla jít do práce, musíme na kontrolu, a když doktorka řekne, že už dobrý a nechat jen na doléčení doma, tak mi nové OČR nevypíše.
Plynulé navázání lze, právě poprvé, když jsem si OČR brala, tak jsme to takto měli. To bylo ještě mnohem horší, než je to teď, s jedním dítětem jsme museli dojíždět na injekce do nemocnice, takže tam to bylo bez problémů, obě děti na tom byly šíleně a OČR mi doktorka po uplynutí oněch 9 dnů napsala na druhé dítě.
- Citovat
- Upravit
@Elishka1 píše:
zkus slušně požádat, vidí, že je to snad potřeba, hodně štěstí
Zkusím, a kdyby nechtěla, tak vezmu lékařské zprávy a půjdu za naší dětskou. Nechci se „flákat“ doma, pracovala jsem s nemocnými dětmi za zády, protože jsem měla možnost práce částečně z domu, ale to teď nejde, jsem na jiné pozici, takže to musím řešit přes OČR. Je mi to blbé vůči zaměstnavateli, a ještě po tom, jak se doktorka tvářila, se cítím blbě, že vůbec nad navázaným OČR uvažuju. ![]()
- Citovat
- Upravit
@lachtanice86 píše:
Nad 10let je povinnost mít společnou domacnost.
tak to asi není problém s dítětem říct, že máš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lachtanice86 píše:
Nad 10let je povinnost mít společnou domacnost.
Tak to splňujeme.
Jsme vyznavači tradičních hodnot (svatba, děti).
- Citovat
- Upravit
Prosím o zachování anonymu, příliš osobních informací.
Mám obě děti nemocné, na antibiotikách. Nejprve onemocnělo mladší, doktorka mi vypsala OČR. Po pár dnech onemocnělo i starší (má 10 let). Po kontrole (kterou jsme absolvovali po pár dnech marodění) doktorka chce, aby mladší dítě bylo doma až do nějakého termínu. Jenže když jsem si to počítala, nevyjde mi to s OČR, dítě má být doma víc dní, než je oněch 9 dnů OČR. Na další kontrolu jdeme den poté, co mi vyprší OČR (oněch 9 placených dnů) a ještě pár dní po kontrole máme být doma, protože po dobrání antibiotik hned poslat dítě do kolektivu není dobré. O tom, že na antibiotikách je i starší, nemluvě. Jenže OČR je pro děti do 10 let a já nevím, co s tím.
Známá mi říkala, že v práci mají kolegyni, která si OČR bere na dítě na střední škole, protože má kamarádku-doktorku a ta jí to napíše. Je možné nechat si napsat OČR i na 10leté dítě? Nevím totiž, jak to udělat, abych byla s dětmi doma a měla aspoň nějaké peníze. Lze to nějak zaonačit, abych dostala peníze? Nemám s tím zkušenosti, zatím jsem na OČR byla jen jednou, a to v době, kdy děti byly mladší a nebyl s přesunem z jednoho OČR na druhé problém. Nemoci vesměs zvládáme pokrýt s manželem sami (máme jen jednu hlídací babičku, ale ta už je hodně stará a nemocná a zvládne jen jedno dítě tak půl dne, pak musí odpočívat, takže její pomoc využíváme jen v nouzi nejvyšší, nelze, aby hlídala obě děti několik dní po sobě), ale teď jsou nemocné obě děti zároveň, obě na antibiotikách.
Díky za rady.