Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
dcera má už 4. týden s drobnými přestávkami (pár dní) rýmu
má takovou tu hustou ale bílou rýmu která po týdnu zhruba odezní a za pár dní je zpět. Většinou se jí k tomu přidá i kašel z toho jak je zahleněná.
Na rýmu dělám vše možné - mořskou vodu, zvlhčovač, zvednutá postýlka, odsávám. Na kašel dávám hedelix. teď mě napadlo že pro sebe jsem si při nachlazení dělala cibulový sirup (cibule +med nebo cukr). Mohla bych ho dát již i malé (má teď 9 měsíců) - cibuli jsme ještě nezkoušeli (občas je v malém množství ve skleničce ale většinou vařím) a cukr taky nedávám, ale pro jednou by to asi nemělo vadit ne?
Poraďte prosím co ještě by mohlo pomoci. Má smysl chodit s tím k dr.?
Ahoj, já jsem taky zastánce takového domácí medicíny, cibule jí asi nic neudělá, ale vynechala bych z toho ten med…
Kamarádka se 7měsíční holčičkou mi říkala, že jí to doktorka schválila, tak ho svojí dceři dala a pomohl jí, jen cibuli nechala vyluhovat jen tak 3hod, ne přes noc. Tak jsem to použila na svojí 8,5měsíční holčičku a taky ok. Příště to zkusím dát i našemu 3letému rarachovi, a to myslím, že bude větší problém, do něj cokoli dostat je nadlidský úkol:-) malá si oproti tomu pomlaskávala:-) a použila jsem taky cukr, ne med
Mně to někdy v tomto věku radila i doktorka - říkala cibulovou šťávu do příkrmu. Nakonec na to nedošlo, jestli by to jedl, nevím
Ale ublížit by jí to nemělo, si myslím… A cukr pro jednou bych neprožívala, leckde ho taky přidávají (dávám na to pozor, ale čím je starší, tím míň to žeru
)
Zdravím a mám jednu radu dobře odzkoušenou.Příjemnější a to hlavně chutově je cibulový čajík.
Takže,do hrnce s vodou,asi litr až litr a půl dáme cibuli a špetku majoránky,necháme provařit asi 10 minut,pak přecedíme a osladíme jako normální čaj,tedy cukr a citron.
Je to velice chutné a pije jej celá rodina a hlavně je o hodně chutnější,než cibulová štava a hlavně není tak ostrý.
Hodně ůspěchů páček ![]()
Ahoj, tak u nás na nachlazení:
do misky dávat střídavě na kolečka cibuli a na kolečka citron (i s kurou), prokapat to medem, zatížit. No a postupně se z toho pouští šťávička a vždy několik lžiček pozřít. Je to mňamka. Na synovi jsem ještě nezkoušela a už jsem to dlouuuho nedělala. Na poslední vrstvu jsem většinou dala alobal a zatížila hmoždířem a šup do lednice.
Sirup z cibule není dráždivý, pouze pokud je dělán z medu, pak by mohlo podráždit, protože v medu jsou alergeny. Děti by měly užívat max. 1kávovou lžičku medu denně.
Pokud má holčička rýmu a vrací se, pak by chtělo juknout na to, co jíte - není ve stravě hodně sladkého, bílé mouky či kravského mléka? není ve vašem obydlí nějaké dráždidlo? (např. plíseň, domácí mazlíci apod.).
Určitě už byste mohli užívat echinaceové kapičky na podporu imunity, pít bezinkový čajík nebo čaj ze slézu, či dobře také působí jitrocelový sirup. Zajistit přísun vitamínků - hlavně C
.
Ať se toho rychle zbavíte!
holky díky, hned ho jdu udělat, cibulový čaj bych taky mohla zkusit, ale nevím jestli bych ho do ní dostala. Na noc jsem jí na postýlku pověsila cibuli a taky to pomáhá, tak budem mít cibulový týden
![]()
Nenco sladkého moc nejí, jsme na příkrmech a ze sladkého má jen ovoce, mouku v rohlíku který jen tak uždibne a domácí mazlíčky nemáme pokud nepočítám sem tam nějakého pavouka
ale díky za tip všem ![]()
Ten cibulový čaj fakt zkuste,není moc po cibuli cítit,tak si myslím,že nebude problém ho dát malé vypít.
TAk s cibulovým čajem jsem si dala
chutnal jí, dopolko vypila 120 ml ale po obědě jí začalo brutálně bolet bříško, teď jsem jí skoro 40 minut masírovala bříško a nosila v nosítku než zase usnula. Byla hrozně unavená ale nemohla zabrat. Tak to asi nebude to pravé ořechové
no popravdě nemám ani sílu zkoušet ten sirup.
Ale jelikož jsem byla zvyklá na koliky tak mě to nepřekvapilo
no jo no kdo nic nezkusí nic nezkazí ![]()
rijo dobrý ale celý odpolko bylo naprd, večer pak padla za vlast. No doufám, že to aspoň na ten kašel pomohlo
fuj z toho mám teď celý večer výčitky ale vůbec mě to nenapadlo že by to mohlo mít až takovýhle účinek. No taky jsem toho mohla zkusit trošku. Neva, teď už krásně spinká a zítra zase bude dobře ![]()
Jako malá si pamatuju, že mi mamka dávala taky cibulový čaj a já ho nesnášela. Ale taky sme pořád nachlazený, hlavně se nemůžeme zbavit rýmy
Tak ho taky zkusím uvařit. Malá už běhá, tak by bolení mít nemusela.
Taky jsem se přišla podívat, od kdy je OK dávat cibulový sirup, ale zarazil mě komentář o medu od nenči - med děti do jednoho roku nesmějí, žádná kávová lžička - může se stát, že se do medu dostanou spory Clostridium botulinae - od jednoho roku se s tím člověk vypořádá, ani si toho nevšimne, ale do jednoho roku to může mít i smrtelné následky, takže med do jednoho roku určitě ne, sirup nesirup! ![]()
Zdravim maminky
mam 5 mesicniho chlapecka myslite ze mu uz muzu dat domaci bezinkovy sirup?