Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, chci se zeptat od kdy může dítě chodit do ZUŠ a učit se hrát na hudební nástroj, mám dceru 6let a ve školce chodila na flétnu, to ted zrušili. A ještě by mě zajímalo, jestli se do ZUŠ musí chodit denně. Díky ![]()
Od čtyř let na přípravku, pak flétnička, pak klavír. Cvičí se max. dvakrát týdně jak to myslíš denně?
@evill Já jsem koukala na jejich rozvrh hodin, mají tam třeba flétna po-pá 13-17 ![]()
@Marcam píše:
@evill Já jsem koukala na jejich rozvrh hodin, mají tam třeba flétna po-pá 13-17
No ale tak to mysleli tak, že vyučují v těchto hodinách ne? A ne že tam každý den bude chodit jedno a to samé dítě.
@evill asi jo, já tam zavolám, neám zkušenosti. Jinak jí ve školce ta flétna bavila, tak si říkám, že je to škoda. ![]()
Ahoj
Do lidušky může jít i pětiletý muzimant
Záleží na dítku, jak se dokáže soustředit. A v lidušce má žák na jeden nástroj 45minut 1× za týden. Někdy si to učitelky dělí na 2× cca 25minut. Vím, mám muzikantku doma ![]()
Do ZUŠ se obvykle chodí od 1. třídy, půlrok PHV (předhudební výchova - základy), pak rozdělení po nástrojích dle zájmu a pak klasicky 1×týdně teorie (nauka) a 1× nástroj. Později 2× týdně + soubory, u nadaných samo dle dohody s učitelem.
Dcera teď začala chodit do lidušky na flétnu, dřív chodila do kroužku. Je ve 2. třídě, 1× týdně má flétnu 45minut, 1× týdně hudební nauku - je povinná, ale skloubili jsme to do jednoho dne, aby to navazovalo.
U nás to mají tak, že děti na konci 1. tř jdou do hudebky, kde je učitelé vyzkouší, jestli vůbec mají alespoň trochu rytmus a hudební sluch a pak můžou začít chodit od 2. tř. do ZUŠ. Půl roku na PHV a po půl roce na nástroj. Na flétnu chodí malé děti 1× týdně na půl hodiny. Starší pak na hodinu. Cvičit doma musí každé dítě min. čtvrt hodiny denně, kdyby cvičilo jen 1× týdně, je to nesmysl. Když jsou starší můžou chodit na komořinu
A ještě dodám, že první 4 nebo 5let je povinná nauka - to je další hodinu týdně