Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky jen se chci zeptat, proč se nedoporučuje Choditko? My ho máme stejně zakázány kvůli kyclim, ale jen mě to zajímá. ![]()
@Annysek234 dítěti se v něm bortí páteř, pokud ještě nesedí. Navíc je v něm zavěšené za rozkrok s na správný vývoj kyčlí to nemá dobrý vliv. Dále se v něm pohybuje především odrážením na špičkách, a to má špatný vliv na učení se koordinace pohybů, udržování stability a celkově, na správné pohybové stereotypy. Pro dítě a jeho správný psychomotorický vývoj je velmi důležité, aby si prošlo hlavně lezením, pak správným napřimováním se do kleku a z kleku do stoje. A pokud možno, aby to zvládlo vlastními silami, protože tím posiluje potřebné svaly a učí se koordinaci pohybů k samostatné chůzi. A taky chození v pasivním chodítku mívá často do budoucna následky jako špatné držení těla, bolesti zad, hlavy… Se divím, že to ještě nezakázali. ![]()
@mayunka píše:
A proč se nedoporučuje odrážedlo? @Nell2
Nám odrážedlo - motorku nedoporučil ortoped kvůli nohám, dětem to zhorušuje postavení nohou, tyhle odrážedla jsou příliš nízká). Takže za mě ani chodítko, ani odrážedlo.
@LenaMarry ahaaa, tak už to chápu tedy. My ho máme stejně zakázané, ještě nemá správně dovyvinute kyčle, ale strašně mě to zajímalo. Já si pamatuji jak u nás na vesnici v tom deti lítali, ale to už je také pár let zpět..