od kdy jí batole samostatně?

7
23.11.08 21:22

od kdy jí batole samostatně?

ahoj maminky, prosím vás, jak a v kolika se zhruba vaše dítě naučilo jíst samo lžičkou? jak jste krmily své dítě v 1,5 roce- lžičkou kašovitou stravu nebo už jedlo více méně samo a jak? moje dítě 18 měsíců zatím lžičku jen olizuje, sám se nenají, jen když mu dám něco pevného do ruky..ale četla jsem v knize že už po roce děti jedí sami, tak jak to je? díky :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9548
23.11.08 21:30

Jasně, od roka jedí samy lžičkou a od roka a půl příborem ne :twisted: to mám nejradši… prosím tě, budˇklidná, pokud jí, tak at jí, pokud nejí, tak se naučí později, ne? U nás zabíralo já v ruce lžíci a ona svoji a střídaly jsme se, ale přesně kdy to bylo, to ti nepovím. Jen vím, že zcela samostatně se Anežka najedla tak kolem druhého roku. Dneska jí už úplně sama (pokud máme teda čas, jinak je to o nervy, jí sice krásně a nebryndá vůbec, ale příšerně pomalu), jídlo dávám víceméně na kousky dohromady do misky - např. maso s rýží promíchám, nebo když jí brambor, tak ten nahňácaný moc nemusí, tak nakrájím větší kousky, i masa a napichuje si to na vidličku. Vidličkou jí ráda, i chleba nebo ovoce - mandarinku, kiwi, banán…
Tak dobrou chuť a hlavně neplaš, jo? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
23.11.08 21:31

Emce je ted 22 mesicu a ji samostatne uz hodne dlouho, nevim presne, ale v tom roce a pul jedla uz urcite, a normalni jidlo, drobnejs pokrajene. Problem mame ted uz jen treba s kuskusem nebo ryzi, bryndak uz nedavame tak od toho roku a pul. Ale chce to urcite jen cas, znam i deti v Emci veku, ktere musi byt krmeny, teda spis proto, ze je jezeni neba, tak to bojkotuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3826
23.11.08 21:41

já si myslím,aby jsi byla naprosto v klidu.
naší Kačce budou za pár dní 2 roky a sama tedy nejí. Má při jídle svoji lžičku či vidličku,ale použije,jen když se jí chce a to většinou nechce.
neřeším to,až bude chtít,tak to přijde samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
papu
23.11.08 21:48

U nás je problém v tom, že malej CHCE jíst sám a všechno patlá…
Docela mu to jde, lžičkou. Na vidličku mu to musím nabodnout a pak to jí…

Podle mě záleží i na žravosti dítěte, naše jí hodně, tak mu to prostě jde, děti který tolik nejí, tak je nějaký příbory a zá:,–(y stolování neberou… :lol: :lol: :wink:

• Citovat
  • Upravit
JVP
568
23.11.08 22:08

Ahoj, klídek :lol: Syn jedl zcela sám až zhruba od TŘÍ :roll: let a dcera v necelých dvou… :wink: Však on se to nakonec naučí každý brouček… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Efa
208
23.11.08 22:09

Ahoj,
tak nas uz mesic ji vidlickou, ale lzickou mu to moc nejde. S tou jeste bojujem. Vidlicka je fajn, ze kdyz cokoli nabodne a toci s tim, tak to nespadne. Lzici jeste nedokaze drzet vodorovne, ruzne ji naklani a pak je vse mimo a nic v nem… A i s tou vidlickou ho jeste mezi jeho sousty krmim ja ze lzicky, protoze bychom obedvali hodinu :wink: . A par soust samo probehne i rukama. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
23.11.08 22:54

Ahoj,
buď v klidu - mému synovi bude 2,5 roku a stále nejí sám :evil: :evil: Ne, že by to neuměl, ale nebaví ho to - je schopen sníst k snídani sám přesnídávku s rozdrobenýma piškotama v ní, ale jedině pod silným nátlakem a trvá mu to hodinu a půl :? Takže ve výsledku ho nechávám samostatně jen snídat (což končí vždy stejně - tj. že to nesní nebo ani neochutná) a zbytek dne ho krmím - snad ho nebudu krmit až do puberty. U jedlíků samostatné jezení asi není moc problém. Můj syn je bohužel nejedlík, o jídlo nemá zájem a nebaví ho to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2704
23.11.08 23:23

Ahoj,

Rozárce budou dva roky za měsíc, samostatně lžičkou sní jogurt, kaši a jídla podobný konzistence… polévky vybryndá, s bramborama si po chvíli začne hrát.
Takže jí nechávám jíst samostatně, po chvíli jí začnu krmit sama (často mě i zavolá).
Krmím ji od začátku jen v případech, kdy už je unavená a hrozí, že se začne vztekat dřív, než cokoli stihne sníst. Ale mívá u toho i vlastní lžičku.

Každopádně - času dost :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
23.11.08 23:54

Tak můj syn už jí dlouho sám. Jenže jídlo je pak všude. Suchou rýži nacházím mezi polštáři v gauči, na ponožkách, mezi legem… Tuhle jsem vyhrabala stopky od jablek za matrací.

Je mu devět let.

Abych zachovala alespoň jakous takous míru pořádku v bytě, měla bych ho krmit sama. Plastovou lžičkou a s bryndákem se žlábkem.

Takže nikam nespěchej. Až bude větší a svačiny si bude tahat k počítačí a k DVD, pak ho budeš teprv proklínat.

Lucka :-))

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
23.11.08 23:55

Tak můj syn už jí dlouho sám. Jenže jídlo je pak všude. Suchou rýži nacházím mezi polštáři v gauči, na ponožkách, mezi legem… Tuhle jsem vyhrabala stopky od jablek za matrací.

Je mu devět let.

Abych zachovala alespoň jakous takous míru pořádku v bytě, měla bych ho krmit sama. Plastovou lžičkou a s bryndákem se žlábkem.

Takže nikam nespěchej. Až bude větší a svačiny si bude tahat k počítačí a k DVD, pak ho budeš teprv proklínat.

Lucka :-))

• Citovat
  • Upravit
381
24.11.08 13:03

Já myslím, že je to hodně o povaze prcka. Mám holčičku, přes 19 měsíců, sama jí skoro všecko (jogurt, normální jídlo na malé kousky) lžičkou i vidličkou už docela dlouho, ale bryndá strašně. A nemluvím o tom, že nejradši lžičku a vidličku pěkně zahodí a loví kousky masa a zeleniny, v lepším případě ten jogurt :twisted: , ručičkou. Jíst sama začala, protože vysloveně chtěla, do ničeho jsem ji nenutila. Někdy už toho má taky dost a jasně mi naznačí, že něco sní, jenom když ji nakrmím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17955
24.11.08 13:12

Tak tohle téma mě zas uklidnilo :)
Jindříšek v 17 měsících:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Efa
208
24.11.08 13:21

Elisko,
tak to je povedena fotka. Je videt, ze Jindrisek ma svuj vlastni a jedinecny styl :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
24.11.08 16:47

Ahoj holky - zkušené/nější matky :) - poraďte.
Včera jsem se s mámou skoro pohádala o to, jestli dítě ve třech letech zvládne jíst samo příborem.

Je mi jasné, že některé ano a jiné ne, ale tak obecně: kdy by měli dítka zvládnout „samostané“ stolování ? (je mi jasný, že maso tvrdý jak podešev si dětským příborkem neukrojí,ale třeba knedlík.......si nějak napižlat?)

A ještě: dovolujete dětem na jídlo (kousky brambor, zeleniny,masa v misce) sahat rukama? - naše malá totiž rukama jí,mezitim já jí krmim lžičkou. A máma mi radí, ať na to malou nezvykám, že pak nebude chtít příbor. :roll:

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect