Od kdy má dítě mluvit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
741
2.1.07 17:22

ahoj,

zrovna sem si stěžovala dneska v deníčku, jak sme na tom blbě, aník má v repertoáru Mamí , ťatko, babí, auto a zvuky zvířat (haf, mí, pipi), a dál jsme se nedostali, i když miluje knížečky, pořád za mnou chodí, chce číst, ukazovat… ale už jsem trochu znejistěla, protože její vrstevníci jsou přece jenom trochu jinde.
Na jednu stranu si říkám, že je každý dítě jiný, na druhou stranu člověk nechce aby to jeho dítě bylo pomalejší, né ani kvůli sobě, ale kvůli děcku, protože si ten prcek zaslouží být nejlepší… :P

Bibina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
3.1.07 14:05

Ahoj holky,
když tady tak probíráte mluvení, přihodím s dovolením jeden dotázek.
Synovec začal s mluvením zhruba před 2.rokem, teď má 27měs. a v podstatě řekne všechno, ale problém je v tom, že jen počáteční 2 písmena (tzn. ma-máma, de-děda,čí-číst…). Na svůj věk je jinak velice šikovný, už umí i pár písmen a počítat do desíti, ale ta mluva je prostě nějak pozadu. Švagrová je z toho celkem zoufalá. Už neví jak na něj. Malý se hodně snaží, ale pokud mu někdo nerozumí (což jsou všichni kromě mámy) začne se vztekat. Můžete mi prosím poradit co s tím by měla dělat a jestli se nemůže jednat o nějakou vadu? Díky, Tery

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
4.1.07 08:06

Ahoj holky,
tak tohle téma je u nás stále aktuální. Marťovi budou za chvíli tři roky a za posledních pár měsíců se konečně celkem rozmluvil, ale obvykle dá dohromady větu maximálně tak ze tří slov - netuším jestli je to na jeho věk dost, nebo ne. Pořád čteme, zpíváme, učíme se básničky, říkanky - neustále dokola, ale on není schopný si nějakou říkanku zapamatovat. Nejvíce mě vytáčí kamarádka, která má o měsíc mladšího kluka, než mám já, a neustále se vyptává „tak co, už umí nějaké básničky? To náš malej už umí hodně říkanek a básniček, jak to že ten váš to ještě neumí?“ :evil: Já už si připadám jako naprosto neschopná máma, která se svému dítěti nevěnuje. Nevím, co mám dělat, snažím se jak nejlépe to umím, ale pořád to nějak nejde :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
4.1.07 09:11

Ahoj Tterko, tak takové kamarádky mám opravdu nejraději! :evil: Neboj však se malej rozmluví a básničky a říkanky se taky naučí, ale až na to bude dost vyzrálý. Tohle byl přesně náš Dáda, mluvil docela obstojně, ale básničky a říkanky, to bylo pasé. Když jsme se je učily, tak pouze doplňoval, ale naše dět.lékařka říkala, že ve 3 letech to stačí. No a pak to začlo samo, takže zůstaň v klidu a kamarádku pošli někam........jinam! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.1.07 17:20

17-ti měsíční holčička

Tak my s dcerkou odmalička prohlížíme knížky, teď za mnou běhá s knížkama a strašně jí to baví..no a zatím umí krom oslovení rodičů, prarodičů a tety ještě čč na kočičku, bú na kravičku, haf na pejska, „na“-když něco podává, „tam“-kam chce jít, „ahoj“, „haló“, "ne!, no a toť skoro vše.A podle některých prý je to málo..ale zato na obrázkách ukáže skoro na vše, co po ní chci..každé dítko je jiné a jednou se rozmluví, ne?? :wink:

• Citovat
  • Upravit
156
17.1.07 20:15

Johanka začala „papouškovat“ v 17 měsících, asi o 2m později mluvila ve větách a teď i vypráví zážitky, zkrátka se s ní dá domluvit… ale prý je to spíš výjimka, je to „dřív“ než obyčejně, děti kolem nás v našem věku obvykle povídají o něco míň. Je to fakt individuální. Rozmluvit děcko - to nevím jestli jde - ale určitě na něj pořád mluvit a všechno popisovat a povídat, co děláte, co budete dělat co je co, oni se třeba i snaží to říct, jen jim to není úplně rozumět… náš tatínek se prý rozmluvil až ve 3 letech, ale už ve větách… začal mluvit z leknutí - a to doslova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
17.1.07 21:45

Milé starostlivé mamky,
chtěla bych vás všechny tady uklidnit jako logoped - profesionál.Obecně se udává, že do 3 let by se měl nechat řečový vývoj přírodě.Jak už tady bylo zmíněno, stejně jako fyzický vývoj je i ten řečový velice individuální.Co bych všem rodičům dětí do 3 let doporučila na prvním místě, tak pokud máte pocit, že vaše dítko nemluví, tak jak byste si představovali, dbejte na to, aby váš pediatr při preventivní prohlídce vyšetřil dítku sluch.Ze zkušenosti vím, že na to pediatři dost kašlou a bezchybný sluch je základní podmínkou pro rozvoj řeči.Pokud je toto v pořádku, tak bych se do 3 let určitě neznepokojovala.To ovšem neznamená, že byste svým málomluvným drobečkům nemohli nijak pomoct. Nejúčinnější metodou je zahrnout děti slovy.Tzn.pokud jdete na procházku, komentujte vše, co vidíte.Pokud něco děláte, vyprávějte o tom svým dětem - co děláte, proč to děláte, apod.Děti se totiž nejlépe učí napodobováním rodičů.Je to naprosto nenásilná metoda a dítě vůbec neví, že se něco učí.V žádném případě je ale nenuťte nic opakovat.Chuť mluvit musí přijít sama a ona opravdu přijde.Často velice pomůže, když dítě nastoupí do školky - má motivaci k řeči.Pokud byste měla nějaké konkrétní dotaz, ráda zodpovím.Evropanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3432
18.1.07 13:21

Ahojky,
my to máme doma podobné jako Barrera, naše Míša se rozpovídala v roce a půl, teď ve 20ti měsících všechno opakuje, spojuje slova, dneska ráno šla za mnou s flaškou v ruce a říkala: Miška vypila míčko! Strašně ji baví opakovat složitá slova jako mandarinka a teď začala říkat, že Anička (stejně stará dcerka sousedky) je „kamanatka“. Taky si myslím, že jsme spíš výjimka, nikdo z mých kamarádek nebo známých nemá tak „ukecané“ dítě. Ale zase na druhou stranu je problém chození na nočník, to zaboha nechce a utíká pryč, takže jsme pořád v plínkách a budem asi až do školy nebo co… :roll:
Srovnávat fakt nemá smysl, každé dítě umí dřív něco jiného. (i když ty plínky mě celkem štvou, už jsme mohli ušetřit penízky.. :wink: )
 Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.1.07 13:23

Evropanko,

díky za uklidnění. Náš syn patří k těm , kteří mají vývoj řeči opožděný. Přiznám se, že mě to trochu trápí, syn vypadá starší a když s ním někdo cizí komunikuje, dává najevo, jak to, že ještě takový velký kluk nemluví. Sluch má podle mě v pořádku, na „příkazy“ reaguje a občas nás upozorňuje na zvuky, které si až díky němu uvědomíme. Samozřejmě, že se snažím na něj hodně mluvit(copak to jde, na dítě nemluivt :wink: ), komentuju, čteme si spoustu říkanek, zpívám písničky… a přitom doufám, že se rozmluví.
Mám pocit, že zádrhel by mohl být i v mluvidlech - pokud něco opakuje, často je to neumělé, neumí spoustu hlásek ( přitom já se mluvením vpodstatě živím, takže mám pěknou- :wink: -výslovnost i normálně). Co to na to logoped-odborník?

• Citovat
  • Upravit
2923
19.1.07 13:26

Předchozí příspěvek patří mě, nevšimla jsem si, že nejsme přihlášená.

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.1.07 20:41

Milá Vrony,
děkuji za důvěru.Na začátku bych chtěla ještě pro všechny maminky připomenout, že to, co tu píšu, není stoprocentní, protože se to takhle samozřejmě na dálku nedá říct, ale podle toho, co píšeš, tak jsi to nazvala přesně.Vývoj řeči u tvého syna je pravděpodobně opožděný.VE většině případů se ale jedná o tzv.fyziologicky opožděný vývoj, což znamená, že to není žádná porucha, ale prostě jen opoždění, které se, za rozumného přístupu rodičů, popř.pomoci logopeda s věkem upraví.Na to je ale ještě čas.Vše ukáže vývoj.Pro tuto chvíli pokračuj s bombardováním slovy (divila by ses kolik maminek umí tak maximálně po:,–(it dítě k televizi nebo ho okřiknout).Zároveň bych se tvého chlapečka snažila zapojit do nějakého dětského kolektivu - ve školce, v parku, na hřišti.To dělá často zázraky.Co se týká neumělé výslovnosti, tak na tu je v necelých třech letech taky ještě čas.Ovšem je tu opět spousta metod, jak dětem napomoci i vtomhle vývoji.Tak jak to popisuješ, by pomohl být zakopaný pes také ve fonematickém sluchu, což je schopnost sluchu rozlišovat jednotlivé zvuky.Tedy např. rozeznat, kdy zvoní zvonek u dveří a kdy zvoní klasický zvoneček.I fonematický sluch vyzrává, jako ostatní schopnosti, takže to souvisí s řečovým vývojem.Máš-li pocit, že má tvůj syn spíše neobratná mluvidla, zaměř svoji snahu na rozvoj jemné motoriky.Tedy navlékání korálků, sbírání papírků špetkami prstů apod.Samozřejmě vše zábavnou formou, nikoliv jako úkol.V takto nízkém věku je vývoj motoriky(pohyblivosti) úzce spjatý s pohyblivostí mluvidel a podmínkou dobré hybnosti mluvidel je dobře rozvinutá motorika ruky.Doufám, že jsem to napsala trochu srozumitelně.Ráda zodpovím všechny ostatní dotazy.Ještě dodám - všechny nemístné poznámky naprosto ingnoruj.Tvůj chlapeček je určitě dobrý zase v něčem jiném a řeč jistě dožene.Evropanka

• Citovat
  • Upravit
551
22.1.07 19:51

Ahoj,

spousta dětí se rozmluví až ve školce - u nás v rodině (celkem 4 holky a 1 kluk) měla s mluvením „problém“ jen jedna holka - do tří let skoro nic neřekla, výslovnost si opravovala až v šesti letech. Do teď (je jí 14) toho moc nenamluví (i když dávno vyslovuje dobře :) ) Nijak jsme ji „neléčili“, prostě neměla potřebu mluvit. Výchova a prostředí byly stejné jako u ustatních dětí (většina se rozmluvila cca v 1,5 roce). Jo a dotyčná špatný sluch rozhodně nemá - jako jediná (ze „zkoumané skupiny“) hraje na několik hudebních nástrojů a dokonce pořádá koncerty v synagoze jednoho malého městečka… 8)

Pro zasmání přepisuju rozhovor, který jsem vedla se synem v den jeho druhých narozenin:
Seděli jsme večer na zahradě a koukali na hrad v zapadajícím slunci.
Syn: Tam byli králové. (Vyslovoval ještě [k:áwowé] a hrad [h:ad].)

Já: Ale už jsou pryč. Odešli a zbyl tu jen hrad.
Syn (po chvíli přemýšlení): Králové jsou pryč. Šli do krámu.
Já: Do krámu?!?
Syn: Nakupovat. Máma taky chodí. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí