Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky.
Chtěla jse se zeptat od kterého věku se už od naměřené teploty neodečítá těch 5 článku.Malé je rok tak nevím jestli ta teplota už je normální. ![]()
Všem díky. ![]()
Ahoj Apajo, kdyt meris v zadecku, tak se vzdycky odecita 0.5 stpnu. I u dospelych. Protoze je to vlastne uvnitr tela a tam je vzdycky tepleji
Ahoj Apajo,
je to přesně tak, jak píše Ajlili ![]()
Pěkný den
Zuza
Já se jen chci ujistit - při měření teploty v ústech, se taky odečítá 0,5 stupně?
Ne, v puse je porad chladneji nez v p…i
Protoze tvare jsou tenci a pusou dychas cimz vzduch v ni taky ochlazujes. Odecita se proste jen v zadku ![]()
A ja doplňuji, že se odečítá i při měření v uchu - u našeho ušního teploměru to vychází na sedm desetin - takže běžná teplota je kolem 37,0 - což odpovídá 36,3.
Doporučuji u každého teploměru (a zvlášť u ušního) nejprvě měřit jak v uchu (v zadečku) tak normálním teploměrem v podpaží a pak teploty srovnat - dá se to vypozorovat i u zdravého dítěte nebo dospělého - a když přijde nemoc, je už jasné, jak se teploměr chová…
Když nám zapípá 38,0, vím, že je to jen zvýšenka a nepanikařím…
Ušní teploměr mohu jen doporučit, děti měření milují, pohodlně a rychle je při nemoci kontroluji i v noci a nemusím je kvůli tomu budit… Oceňuji to i protože Ada měla jako malá febrilní křeče z horečky, tak jsem opatrnější…
Lesina
Lesino,
kde jsi koupila ušní teploměr a za kolik? Taky o něm přemýšlím.
Díky
Ten muj stal tri stovky, ale je koupeny v akci v Nemecku. Je to znacka OTC - nepouziva se s zadnymi nastavci, da se s nim merit jak teplota v uchu, tak treba na cele, na brisku, na prsickach, na kolinku, na krku… Holky si samy ukazuji, kde mam merit ![]()
Ale prukazna je podle me jen teplota v uchu…
L.
Teplota naměřená v ústech je o 0,3 stupně vyšší než v podpaží. Teplota naměřená v konečníku je o 0,5 stupně vyšší než v podpaží. Pokud se měří teplota v ústech, neměl by dotyčný chvíli před měřením pít nebo jíst nic horkého nebo studeného. Teploměr se dává pod jazyk.
Tak jsem se dneska ptala naší obvodní dr jak je to s teplotou v pusince (koupili jsme čelní teploměr, který převádí teplotu na teplotu v dutině ústní), a ta mi řekla, že se od teploty v ustech odečítá také 0,5°C jako při teplotě v zadečku…Děláte to někdo taky tak?
Já znám to, že v konečníku se odečítá 0,5 st. a v ústech 0,3 st. ![]()