Od kdy má dítě mluvit?

4270
1.1.07 09:15

Od kdy má dítě mluvit?

Zdravím všechny v novém roce a mám dotaz. Dcera bude mít koncem ledna 2 roky a kromě máma, ne, ba nic neříká. Chtěla bych vědět od kdy začaly vaše dětí víc povídat a jestli se dá nějak dítě rozmluvit. Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17718
1.1.07 09:21

ahoj Brum,

začnu otřepanou větou- „chce to čas a každé dítě je jiné“ :lol: .

některé jsou prostě línější :lol:

syn má 2 r. v unoru a uplně se rozkecal až před měsícem,ale stojí to za to :D :D :D . Pusu nezavře celý den. pamatuje si každé slovo a hned jej začne používat, také začal více skloňovat a časovat ( z čehož mám radost ! :wink: ).

Určitě si s dcerou stále povídáš a čteš, tak si nemáš co vyčítat. Prostě jednoho dne ji to chytne a začne ..... těš se :lol:

Irias + štěpán 22,5 m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
1.1.07 09:44

Malá je „knihomol“ takže neustále prohlížíme knížky a čteme. Teda já předčítám. Hodně říkanky ale také pohádky před spaním. Spíš mě připadá že je to poslední tři, čtyři měsíce stejné. Prostě žádný pokrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
763
1.1.07 10:58

neboj, to příjde najednou a pak bude mluvit daleko lépe, než všichni ukecánci okolo. čeká asi jen na absolutní dokonalost ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
752
1.1.07 11:08

Neboj,

můj syn taky začal mluvit až ve 2 letech a pak to teda stálo za to… určitě se rozmluví… a pak si budeš říkat, proč chvíli nemlčí :lol:

Chce to trpělivost :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
290
1.1.07 11:13

ahojky,
tak naše holky začaly pomalu rozvazovat taky po druhém roce, takže klíííd - od té doby pusu nezavřou :P
my taky hodně čteme a hlavně pořád něco povídáme - i na procházkách, zpíváme, básničky a písničky opakujeme, ale určitě i tohle je hodně individuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
1.1.07 11:20

ahojky, hodně záleží na tom, jestli „jenom nemluví“ ale jinak se chová normálně- jestli komunikuje pomocí očního kontaktu, gest apod.má i jiné projevy, které jsou neobvyklé proti dětem podobného věku?jak se jinak projevuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
1.1.07 11:47

Nic si z toho nedělej, že ti nechce moc mluvit na 2 letech. Mně naše dětská taky kolem toho dělala až moc velké boom, že pořádně kluk nemluvil. Přestože jsem se mu co se mluvení hodně věnovala, protože máme opakovanou vadu řeči v rodině. Mlel si tou svojí „hatmatilkou“ a kromě mně, nikdo moc nerozumněl. Pak se to trošku zlepšilo, ale stále prohazoval slabiky nebo některé úplně vynechával. Pak jsem se stejně dočetla, že je to opravdu individuální. No a teď mu jsou 3 roky a kolikrát se těším, až bude klid a tu pusu na chvilku zavře. Doktorka mi furt vyhrožovala, že s ním budu muset chodit na logopedii a kdoví kam ještě a teď na 3 letech umí celou abecedu (tiskací velká i hůlková písmena), čísla, veškeré značky aut, většinu zvířat a doktorka je z něj hotová :lol: A to se přitom naučil sám od sebe. Jen se nás vždycky když něco viděl zeptal oblíbenou větou: Co to jéééé ???? a pak už si to zapamatoval. Nevím, co s ním budu dělat až začne chodit do školy, protože ani tohle si myslím není ideální, ale když mu to jde samo ......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
1.1.07 14:44

Re: Od kdy má dítě mluvit?

Brum píše:
Zdravím všechny v novém roce a mám dotaz. Dcera bude mít koncem ledna 2 roky a kromě máma, ne, ba nic neříká. Chtěla bych vědět od kdy začaly vaše dětí víc povídat a jestli se dá nějak dítě rozmluvit. Díky za rady.

Děti začnou víc povídat až sami budou chtít, to je u každého prcka hrozně individuální, myslím, že proto abys malou rozmluvila děláš maximum, jenomže to záleží na ní :lol: Mimochodem můj syn se také rozmluvil až po druhém roce, ve dvou letech měl slovní zásobu jako tvoje malá. My měli navíc ve slovníku auto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
1.1.07 14:46

smazáno autorkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
1.1.07 19:47

Milá Brum,

náš miláček mluví nebo spíš piští a vyřvává celý den, všechno opakuje, dokonce někdy i skloňuje a časuje, podle toho jak to slyší. Hodně čteme a mlčochové zrovna nejsme, takže to má asi po nás. Ale proč píšu, můj švagr, když byl malý začal mluvit kolem 4. roku, do té doby byl moc hodný a furt nic neříkal, o to lépe pak začal. Babi, to je samozřejmý apod. 8O :lol: Dodnes to po rodině koluje jako výborný vtip :wink: Až začne mluvit, budeš možná koukat, co už nastřádala do hlavinky :P
Hezký rok 2007!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
1.1.07 20:20

Díky. Myslím že jinak všechno je v normě. Všemu rozumí, když ji řeknu ať zavře dveře, tak jde a zavře je. Nebo když jí řeknu ať si donese knížku že budeme číst, tak jde a přinese ji. Prostě se jí asi nechce nebo si dává na čas. S nočníkem taky v pohodě. Po čtyřech měsících jsme v podstatě přes den bez plínky. Dávám ji, ale v 90 % je suchá. Asi to mluvení chce čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
1.1.07 20:25

Tak vidíš, to je fajn, ž si umí poradit i jinak s tou komunikací.Budete v pohodě, vše doženete!! :)
Hezký večer
 Aileen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
1.1.07 20:30

Fakt klid, my jsme bez plínky přes den od 16m ale mluvit moc nemluví, respektive teď začíná a každý den přihodí nějaké to slovo a je podobně stará. V knížce jsem se dočetla, že je důležité, jestli rozumí. A to ta naše moc dobře :) Hlavně nenutit, aby řekla to a to. . . Za pár měsíců se tomu budem smát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
2.1.07 17:22

ahoj,

zrovna sem si stěžovala dneska v deníčku, jak sme na tom blbě, aník má v repertoáru Mamí , ťatko, babí, auto a zvuky zvířat (haf, mí, pipi), a dál jsme se nedostali, i když miluje knížečky, pořád za mnou chodí, chce číst, ukazovat… ale už jsem trochu znejistěla, protože její vrstevníci jsou přece jenom trochu jinde.
Na jednu stranu si říkám, že je každý dítě jiný, na druhou stranu člověk nechce aby to jeho dítě bylo pomalejší, né ani kvůli sobě, ale kvůli děcku, protože si ten prcek zaslouží být nejlepší… :P

Bibina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect