Od kdy na brigádu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
od 15let, dřív to není dle našich zákonů legální. Leda by sehnala nějakou brigádu třeba přes známe či tak.
Kamarádka chodila uklízet od 13let, ale to chodila i její mamka a ségra a její hodiny zkrátka napsali na ně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, já když jsem hledala jako puberťačka brigádu, tak mi všude bylo řečeno od 16let, tam kde se dělají noční od 18let. Už je to teda, ale pár let
, takže nevím jestli se něco změnilo
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, já sem před x lety chodila od 14 let s letákama a bylo to psaný na mamku, aby nebyli problémy, takže asi tak ![]()
- Citovat
- Upravit
No - mě právě jde o to, jestli příští léto, kdy jí bude 15 a půl, tak už by to šlo… takže takhle to vypadá, že jo, tak uvidíme, každopádně moc moc díky za reakce ![]()
Jsem se obávala, aby to nebylo třeba od těch 16ti nebo 18ti …
- Citovat
- Upravit
Od 15 legálně, od 18 může dělat noční směny a práci s penězma. Držím palce, aby něco našla a azároveň gratuluju k dobře vychované dceři ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od 15, ale většinou až od 18 nebo aspoň 16.
V 15 je hodně velkej problém něco sehnat.
- Citovat
- Upravit
K nám nastoupila 15 letá slečna na recepci v hotelu a pracovala u nás do 19 let. Pracovala oficiálně na dohodu , do 18 let pouze na denní služby a od 18 let dělala i noční 12 hodinové služby. Přes týden byla na internátu a o víkendu místo toho, aby šla někam pařit, tak byla u nás v práci. Vydělala si měsíčně tak 5-8000,–. V 18 letech si pořídila za vydělané peníze auto. Rodiče ji nemuseli dávat žádné kapesné, páč si vydělala dost. Jako, ta holka byla neuvěřitelná. Jednak byla v práci velmi šikovná, ale hlavně to už v těch 15 letech měla hlavně pěkně srovnané. Přitom to nebyla žádná puťka, spíš byla docela výřečná, navíc i velmi hezká. Nyní studuje v Praze dvě vysoké školy najednou a přitom pracuje na plný úvazek v hotelu. Kdyby jedna z mojich dcer byla jednou aspon z poloviny taková, jako je ona, tak mě to velmi potěší. Jsem si vždycky říkala, že si musím promluvit s její mámou, jak ji vychovávala. ![]()
- Citovat
- Upravit
Oficiálně od 16 let. Dřív by to muselo být napsané na někoho jiného.
Od 18 let může na noční a dělat s penězi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chjo … koukám, že se názory hodně různí, někdo píše oficiální od 15ti, někdo oficiálně od 16ti a to je právě ten rozdíl o který mi jde
![]()
- Citovat
- Upravit
Ze zákona smí být zaměstnán člověk, kterému už bylo 15 let a zároveň má ukončenou základní školu. Základní škola se považuje za ukončenou až po skončení letních prázdnin.
Takže ten rozsah minimálního věku se opravdu může lišit podle toho, jestli dítě nastoupilo do první třídy jako čerstvě šestileté nebo téměř osmileté ![]()
Dřív se to mohlo obcházet prací „na dohodu“, tedy že třeba maminka podepíše dohodu o provedení práce a dítě ji vykoná, ale pokud se nemýlím, tak podle nového zákoníku práce už i u dohod musí zaměstnanci vykonávat práci osobně (dřív nemuseli a opravdu legálně mohli dělat práci za pomoci třeba rodinných příslušníků, pokud neměli se zaměstnavatelem sjednáno, že ji musí vykonat osobně).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ona je zase brigáda a brigáda, já třeba myla okna u Agipu (debilní práce, ale co už). Nedělala jsem na žádnou dohodu ani na nic, co mi kdo dal, to bylo moje. Nicméně za těch 14 se dalo velice slušně vydělat a to jsem byla ještě 100% na základní škole.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sunnyside píše:
Ona je zase brigáda a brigáda, já třeba myla okna u Agipu (debilní práce, ale co už). Nedělala jsem na žádnou dohodu ani na nic, co mi kdo dal, to bylo moje. Nicméně za těch 14 se dalo velice slušně vydělat a to jsem byla ještě 100% na základní škole.
Takže jsi porušovala minimálně zákon o daních z příjmů
Nezdaněné, nepřiznané příjmy. Navíc pokud se jednalo o soustavnou činnost, tak nejspíš i živnostenský zákon, ptž jsi pracovala bez jakéhokoli oprávnění. Dokud tě někdo nebonzne úřadům, tak to jsou krásné peníze neosekané o odvody ![]()
A pokud jsi byla přímo na beníznce, tak by mě docela zajímalo, jak by tvoji práci vysvětloval majitel inspektorátu práce - jako že oni neví, kdo jsi a je jim jedno, že si tam vyděláváš peníze?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Les2311 píše:Sunnyside píše:
Ona je zase brigáda a brigáda, já třeba myla okna u Agipu (debilní práce, ale co už). Nedělala jsem na žádnou dohodu ani na nic, co mi kdo dal, to bylo moje. Nicméně za těch 14 se dalo velice slušně vydělat a to jsem byla ještě 100% na základní škole.Takže jsi porušovala minimálně zákon o daních z příjmů
A pokud jsi byla přímo na beníznce, tak by mě docela zajímalo, jak by tvoji práci vysvětloval majitel inspektorátu práce - jako že oni neví, kdo jsi a je jim jedno, že si tam vyděláváš peníze?Nezdaněné, nepřiznané příjmy. Navíc pokud se jednalo o soustavnou činnost, tak nejspíš i živnostenský zákon, ptž jsi pracovala bez jakéhokoli oprávnění. Dokud tě někdo nebonzne úřadům, tak to jsou krásné peníze neosekané o odvody
Jenomže jako brigádnice by to stejně nedanila, ne? Pokud by měla dohodu o provedení práce. A nějací brigádníci, kteří pracují „načerno“ není nic proti tomu, jako když to takhle dělá fúra zaměstnanců.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevíte prosím někdo, od kolika let se může na brigády? Dceři je 14let, příští prázdniny jí tedy bude zhruba 15 a půl a furt se na to ptá, jestli by už někam mohla … samozřejmě pak by nastal problém, že tady v okolí se stejně nic sehnat nedá, ale kdyby … tak jak je to s tím věkem? Díky moc.