Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mam takovy problem. Kdyz jsem se narodila, tak jsem byla pry cela chlupata jako „opička“, jenže mi vypadala asi polovina a něco mi zůstalo do mých teďkom 17náctin, mám chlupatý zadek, břicho skoro až na prsa a zada a ty teda neskutečně, jsou to černe chlupy na břiše kratší plus mam knirek a zarostle obočí a pod ušima trochu chlupů, teoreticky mám chlupy přes břicho až k zádům. Byla jsem u kožní, vše jsem jí řekla a ta mi řekla, že jsem měla přijít dříve a poslala me na endokrinologii, kde jsem momentálně objednaná na 1.listopadu 2017. Měsíčky mi začaly už v 11 letech, ale byly vždy celkem nepravidelne, ve 13 letech se občas stávalo, že jsem je jeden měsíc neměla třeba vůbec a na gyndě jsem byla naposled v 11 letech. Mám strach, že mi zjistí nějakou závažnou nemoc, fakt hodně mě to trápí, nikdo z naší rodiny, nic takového, nikdy neměl. Je pravda, že moje matka v průběhu těhotenství, co čekala mě brala nějaké vitamíny, či co. Mám opravdu velký strach, že to bude nějaká nemoc a nebo jestli jen, něco s hormonama. Kožní mi chtěla hned předepsat nějakou nejsilnější antikoncepci, ale pak mě poslala na to vyšetření, nechci být celý život chlupatá.
máte někdo s tím zkušenosti?
Budu moc ráda za rady
Vždy se dá s tím něco dělat. Obočí si můžeš pravidelně udržovat, knírek se dá ostranit také u vizážistky. Ostatní chlupy - na ty ostrou žiletku a toho lékaře.
Zkušenost nemám, ale varianta hormonální poruchy je klidně možná. Zřejmě máš v těle hodně mužských hormonů nebo jinou nerovnováhu. Počkej na výsledky vyšetření a dopředu neplaš. Jinak HA bych kvůli tomu nebrala, má spoustu vedlejších účinků.
Proč tě mamka nevzala na vyšetření dřív?
@Jianake asi už budeš muset vydržet do té endokrinologie, myslím, že tě nečeká nic drastického, odběr krve a léčba tabletami
ale myslím si, že rodiče s tebou měli zajít na tu endokrinologii už dřív, no ale to už nevrátíš
Děkuji, to sama nepochopím a jsem za to naní naštvaná, teď co jsem na střední a mám přítele, tak to musím řešit, ona mi s tím nepomáhá to přítel, ten mi říká, že mě miluje takovou jaká jsem a nechce, abych zbytečně brala HA, že mi klidně ty chlupy na zádech co mám bude depilovat sám, ale že mu to nevadí, ale prostě je to můj problém, se kterým se trápím už od malinka.
Je zvláštní, že moje matka se ani nikoho neptala proč to tak mám, asi jí to bylo jedno, ale myslím jsi, že to je těma „vitamínama“ co brala, když mě čekala.
@Jianake já jsem taky chlupata (více než normální zeny) a prostě to tak beru ze jsem se tak narodila
a manželovi se to líbí, mam zjištěno více mužských hormonů ale nijak to neřešim jsem to prostě já ![]()
Ale tohle já nejsem, necítím se dobře.. prostě to není má kůže
@Jianake píše:
Děkuji, to sama nepochopím a jsem za to naní naštvaná, teď co jsem na střední a mám přítele, tak to musím řešit, ona mi s tím nepomáhá to přítel, ten mi říká, že mě miluje takovou jaká jsem a nechce, abych zbytečně brala HA, že mi klidně ty chlupy na zádech co mám bude depilovat sám, ale že mu to nevadí, ale prostě je to můj problém, se kterým se trápím už od malinka.
Je zvláštní, že moje matka se ani nikoho neptala proč to tak mám, asi jí to bylo jedno, ale myslím jsi, že to je těma „vitamínama“ co brala, když mě čekala.
vitamínama to asi nebude. Spíš pokud brala nějaké hormony nebo jiné léky, co do těla těhotné nepatří.
@Jianake píše:
Mam takovy problem. Kdyz jsem se narodila, tak jsem byla pry cela chlupata jako „opička“, jenže mi vypadala asi polovina a něco mi zůstalo do mých teďkom 17náctin, mám chlupatý zadek, břicho skoro až na prsa a zada a ty teda neskutečně, jsou to černe chlupy na břiše kratší plus mam knirek a zarostle obočí a pod ušima trochu chlupů, teoreticky mám chlupy přes břicho až k zádům. Byla jsem u kožní, vše jsem jí řekla a ta mi řekla, že jsem měla přijít dříve a poslala me na endokrinologii, kde jsem momentálně objednaná na 1.listopadu 2017. Měsíčky mi začaly už v 11 letech, ale byly vždy celkem nepravidelne, ve 13 letech se občas stávalo, že jsem je jeden měsíc neměla třeba vůbec a na gyndě jsem byla naposled v 11 letech. Mám strach, že mi zjistí nějakou závažnou nemoc, fakt hodně mě to trápí, nikdo z naší rodiny, nic takového, nikdy neměl. Je pravda, že moje matka v průběhu těhotenství, co čekala mě brala nějaké vitamíny, či co. Mám opravdu velký strach, že to bude nějaká nemoc a nebo jestli jen, něco s hormonama. Kožní mi chtěla hned předepsat nějakou nejsilnější antikoncepci, ale pak mě poslala na to vyšetření, nechci být celý život chlupatá.máte někdo s tím zkušenosti?
Budu moc ráda za rady
Rada je, zajít na gyndu a na tu endokrinologii.
Nikdo tu nejspíš nic lepšího nevymyslí…
@Jianake Chlupy, kde už jednou jsou ti růst nepřestanou. Taky jsem víc chlupatá, moje matka si vždy vytrhávala bradu a já doufala, že se tomu vyhnu a ono ne. Na endokrinologii se léčím, ale s chlupama to bohužel neudělá nic. Buď ráda že máš přítele, co tě bere jakou jsi a netrap se tím. Měla jsem to stejné štěstí na chlapa..
Brala léky na zánět tlustého střeva a na srdce, jinak nic.
Ale příjde mi divné, že se tím nezabývala, já osobně bych měla strach, co to je.
@Jianake vitamínama to nebude, já jsem brala taky vitamíny v těhu a dcerka je hlaďoučká
Dcera je taky pěkně chlupatá. Manžel je jak medvěd, na plovárně vždy nejzarostlejší chlap. Já kdybych se neholila, tak taky. Naštěstí je dcera modrooká blondýna a tak ty chloupky nejsou tolik vidět. Ale taky jí nemine depilace, jako mě. Zatím je to malé dítě a už teď vidím, jak má chlupaté nožičky, ruce… Já mám hormony v pořádku. Holt i genetika má vliv. U tebe bych počkala na vyšetření těch hormonů a pak se uvidí. Jo, a HA mi tedy nezabrala. Ale začala jsem jí brát až v 21 letech.
@Jianake píše:
Brala léky na zánět tlustého střeva a na srdce, jinak nic.
Ale příjde mi divné, že se tím nezabývala, já osobně bych měla strach, co to je.
no jestli má Crohna, tak na to se myslím berou kortikoidy, to by mohlo být ono, ale to je jen můj laický názor,
každopádně to měla řešit, už když jsi byla dítě
Teď mám docela strach, jestli to není hypetrichóza, při které se teoreticky nedá nic dělat, ale nemám chlupy dlouhé vice jak 10 cm.
Mam je černé ale je jich tam hodně, na zadku ani tak ne, ale na zádech jich je neskutečně.