Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky všem,dneska jsem měla poradnu a KO.Jsem ve 31tt,ale co mě zarazilo,že mi brali krev…nikde jsem nenarazila že yb se v tomhle týdnu a na co brala krev tak nevím.Jen prý by to mohlo mít spojitost s nějakýma protilátkama nebo co,mám krevní skupinu 0+.Nemáte někdo zkušenost o jaký odběr resp. na co by se mohlo jednat?Jsem tele no ani mě nenapadlo se zeptat až doma mi to začalo vrtat hlavou…
Ahojky,
já mám na tento týden od Dr. také naplánované odběry. sestřička mi vysvětlovala, že se u všech maminek v období od 30. do 32.tt kontrolují ještě jednou protilátky, i když mají Rh faktor +, ještě jednou se bere krevní obraz kvůli krevním destičkám a leukocytům a pak se dělá znovu kontrolní test na žloutenku. Tak snad ti tohle info pomůže. Určitě se neděs, tohle vyšetření je normální. ![]()
Jde o screening antierys protilátek - jednoduché vyšetření z krve matky, aby se zjistila možnost rizika vrozených vad plodu,mně ho dělali v 34tt.
protilátky by to být mohly, a taky určitě krevní obraz, jestli máš dostatek železa ![]()
Tak mě brali krev ve 30 tt, nebo tak nějak a bylo to na protilátky a KO. Nic víc…
takže protilátky kvůli tomu že mám krevní skupinu 0+?Já myslela že to se řeší jen u těch co mají fh faktor negativní tak ted jsem z toho teda jelen ![]()
Ahoj, v CR se v tehu dela odber 2× na krevni obraz, HIV a syfilis. Mysim, ze v tomto tydnu mi taky delali ten druhy odber. Nestresovala bych se, spis je lepsi vysetreni navic nez nejake zanedbat. Mne treba vubec nedelali test na cukrovku a byla jsem z toho nervozni az do porodu…
Crystal87 píše:
takže protilátky kvůli tomu že mám krevní skupinu 0+?Já myslela že to se řeší jen u těch co mají fh faktor negativní tak ted jsem z toho teda jelen
Tak já mám 0-
ale doktor nic neříkal. Teda jen, že nás čeká další pravidelný odběr krve. HIV ani syfilis, žloutenka a podobné mi nedělali. Pouze teda na začátku těhotenství. V tom 30 tt to tedy bylo jen na ty protilátky a krevní obraz.
Taky bych se tím až tak nezabývala ![]()
Crystal - je to ptákovina na kvadrát - ale halt žiješ v ČR , kde to pojištovny proplácej (miliony lítaj oknem) tak to tak je. Aspon se dozvíš, že protilátky OK? a že jsi za poslední čtyři měsíce nechytla syfla ani AIDS - to budeš šastná a spokojená co? ![]()
(mne to točí, půlku jsem jim vyškrtala, ale znepokojovat se každopádně nemusíš - většina těch testů jsou zcela nesmyslné - at žije laboratorní loby - nebýt tgěhulí, půlka labin by zkrachovala)
Crystal - i O+ může mít protilátky! existuje i imunizace O-AB. protože O vlastně nemá žádné ty antigeny (A,B). plus se bere krevní obraz (KO).
u nulek a rh neg. by se měly protilátky nabírat třikrát, na počátku, v IItm (24tt) a v tom 32tt. (dle doporučení)
není to úplně od věci.. (ani protilátky, ani KO)
ale o riziku vrozených vad plodu to není..
HIV a syfl. se snad znovu nedělá? nebo že by inovace???? nevím, měla jsem jen jednou..vím, že se případně opakuje hep.B..
co mi (a hlavně mému muži, dr., ) přijde větší blbost je EKG někdy v II.TM.. u porodu (případné SC) je to úplně nanic..!
oGTT jsem taky neměla.. existují jasná kriteria, podle kterých se má posoudit, jetsli je test nutný, nebo není.. jedním je i Glukoza na lačno, pak třeba výskyt cukrovky v rodinné anamnéze, věk, předchozí těhotenství apod.
na Ogtt jsem taky nešla ,krev na ty nemoci mi už brali a bylo to negativní.No uvidím co mi řekne dr se příště zeptám na co to bylo…u prvního mi právě odběry takhle dlouho nedělali tak envím
Crystal, ty protilátky a KO k něčemu fakt jsou! ty nemoci jsou k prdu.. během těhot jsi je asi nechytla.. ale určitě se zeptej, ať ti vysvětlí on.
donedávna jsem taky o ABO imunizaci nevěděla, znala jsem jen rh-, .. (mám taky 0+)
jináč na oGTT a jeho provádění mám svůj názor.. ![]()
Nataša píše:
Crystal, ty protilátky a KO k něčemu fakt jsou! ty nemoci jsou k prdu.. během těhot jsi je asi nechytla.. ale určitě se zeptej, ať ti vysvětlí on.donedávna jsem taky o ABO imunizaci nevěděla, znala jsem jen rh-, .. (mám taky 0+)
jináč na oGTT a jeho provádění mám svůj názor..
na ten ogtt mám taky svůj názor a můj žaludek taky absolvovala jsem ho u prvního tím stylem že dva loky a už to lítalo takže ted jsem prostě nešla dr to nekomentoval i když mi žádanku dal dává každé.
Takže teda tu krev mi brali kvůli protilátkám protože mám 0 jestli to dobře chápu takže když to dopadne špatně tka mi pak ěnco píchnou nebo jak?no ty nemoci byhc chytila možná tak ze vzduchu ![]()
Dobry den chtěla bych jse zptat proti čemu dělaji odběr krve???za par dni mam jit na uměly oplodněni a zitra berou kriv mě a manželovy tak by mě zajimalo proti čemu to budou dělat ty krivny odberi děkuji. ![]()
Prosím o radu, můžu jít na odběr krve při menstruaci (ne darování, ale kvůli zjištění zdravotních výsledků).Děkuji