Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Myslim, že hladiny vitaminu a minerálu to nezahrnuje.
Především krevní obraz, jaterní testy, ledvinové funkce, hladina cukru, štítná žláza, krevní skupina a Rh faktor, HIV, syfilis, hepatitida B a C, případně toxoplazmóza… a pak HCG a plodové markery.
V případě negativního Rh se zjišťuji protilátky.
Mě ty výsledky nikdy do ruky nedali. Řekl mě doktor až výsledky dohromady s ultrazvukem.
Na screening se dělají ty hladiny hormonů. Zbylé odbery-krevni obraz, skupina, pohlavně přenosné choroby, minerály, jaterní testy to se zjišťuje kvůli zdravotnímu stavu nastávající matky a případně jestli není třeba doplňovat některé látky..většinou to bývá hlavně železo…
@Vladusxx píše: VíceŽelezo nemusí zjišťovat extra odběrem. Většinou jim stačí hladina hemoglobinu k indikaci železa. V případě hodně nízké hladiny, se pak dělají podrobnější testy.
Tady to některé dámy házejí hlava nehlava všechno dohromady ![]()
Ale takové testy na pohlavně přenosné nemoci se dělají u OG hned na zacatku těhotenství. To je takovy ten obecný zaklad, kdy se dela krevní obraz, glukoza a pohl. nemoci. Chodi se na to nalačno že ![]()
Vysledky z vyšetřeni na 1.trimestr. screeningu schválně zrovna držím v ruce a je tam:
Biochemicky screening-volny beta hcg, Papp-A, Pigf.
Pak je těhotenský test z mateřske krve-Bhcg a vyšetření funkce štítné žlázy-TSH, Anti TPO.
Pokud vyjde nejaky parametr screeningu špatně, pak ještě delaji další infekce, coz jsou CMV, Parvovirus B19 a TOXO.
V žádném případe se nedělá krevní skupina a Rh faktor, ta uz je taky hotova a zalozena v těhotenske prukazce od OG ![]()
Koukám, že paní rozumná se zase ozvala.
Spousta lékařů nechává dělat jeden odběr kompletní (aby právě těhotná nemusela chodit na 2× nalačno). A průkazka se většinou vystavuje buď s prvním screeningem, nebo až už svého Dr po něm. Tudíž ani není kde mít zapsané hodnoty.
Navíc ptala se na odběr krve před screeningem, bez určení. Takže se buď jedná o 1 nebo 2 odběry a ty zahrnují tak či tak, výše uvedené, co psala snad každá.
Takže bych to zase nepřeháněla. Ano, každá máme jiné zkušenosti, ale to nemění nic na tom, že do prvního screeningu sw zkoumá vše uvedené od ostatních žen ![]()
@zuzanka320 píše: Více
Mi teda budou dělat pouze jeden odběr do 1. screeningu, na jiném jsem nebyla a nebudu údajně. Měl by to být ten screeningový 🤷♀️ žádný základní, jak někdo píše, jsem nepodstoupila.
Zakladatelka
@Anonymní píše: Více
Mrkla jsem se do kalendáře, můj OG mi delal odber krve v 9 tt, resp. poslal me na odbery do laboratoře. To je zákl. snad 1.odběr, na který se musí nalačno hlavně kvuli te glukóze. A dělají se tam automaticky ty testy na pohlavně přen. nemoci-je to standard. V každém těhotenství se tyto testy delaji proste automaticky. Kdyby to totiz vyšlo špatně, tak se to musí začít řešit.
Jo a tu krevní skupinu a rh faktor mam zvlášť, mam to na samostatném listu, který mam přicvaknutý v TP. Protože opet u každé těhotné zeny musi byt jasne znama krevni skupina. Ale anti decko se dava az pozdeji, pokud je rhcko negativni, takze neni treba se bat. Jsou to ale proste normalni a standardni veci, ktere mají byt zjištěné.
Upřímně řečeno nechapu, proc jsi na takových testech nebyla a beru to jako pochybení tvého OG 🤷♀️
V kterém týdnu ten odběr budeš podstupovat?
@Mandarinka104
Nikoho nechci poučovat nebo něco, jen píšu svoji aktuální situaci 🙂 tehotenskou průkazku zatím nemám neb mi ji doktor prý vystaví až po 1.screeningu na genetice na který jdu příští týden. Budu 12+1. Takže opravdu nemusí každý doktor vydávat hned na začátku 🙂 👍 na další kontrolu ke svému dr jdu 7.ledna kde mi bude brát krev a vystaví průkazku 🙂 👍
Neboj, mě taky ne. Jdu na screening příští pátek a budu 12+1, tam mi budou brát krev a pak jdu až ke svému dr po Novém roce kde mi prý také bude brát krev a dělat testy prvně 🙂 do teď dělal dvakrát utz a kontrolu. Takže v klidu, asi opravdu každý doktor si to dělá po svém 🙂
@Markéta188
Odběr budu podstupovat v probíhajícím 10. týdnu, a za 3 týdny potom mám screening.
V tom 10. prý dostanu už i těhu průkazku.
Screening může provádět moje dr., tak to mám všechno u ní.
První kontrola 6+0, srdíčko už bylo (i bilo
)
9+4 půjdu na krev a tam se domluví termín screeningu.
Dobrý den,
Čeká mě odběr krve před prvním screeningem a mě by zajímalo, co vše se z krve zjišťuje.
Zjišťují například i hladiny vitaminu a minerálů? Co vše se můžu dozvědět?
Děkuju