Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potratová pilulka spustí krvácení a odplavení obsahu dělohy. Vejcovod krvácet nezačne. Myslíš, že kdyby měli lékaři šetrnější způsoby, jak mimoděložní vyřešit, tak budou odstraňovat vejcovody? Oni to nedělají z plezíru.
@karkarka
Výhodou potratové pilulky je to, že ničí tkáň nejen v děloze, ale i ve vejcovodech, takže eliminuje i mimoděložní těhotenství. RU 486 obsahuje dvě složky – antiprogesteron a prostaglandin. Prostaglandin způsobuje menstruační křeče a způsobí vypuzení obsahu dělohy. - po mém pozdějším bádání jsem našla článek zde na e-miminu a ještě jeden, který teď nemohu dohledat. Neříkám, že to musí být pravda. Hledám spíš nějaké info nebo případy, že to může jít i jnak. Třeba s tou pilulkou úplně nevím, jak to funguje a byl to jen momentální nápad, jestli to při určitých podmínkách nemůže taky pomoc.
@Janli Víš, po pár zkušenosti osobních i u okoli si právě nejsem jistá, že vždy se dělá to nejlepší a když člověk zapatra najde toho i více. Často se ke spoustě věcem přistupuje tzv. Rutinně, případně, že je to nejjistější řešení a i když se zajímáš o jiné řešení, tak ti málokdy nabídnou něco jiného.
Teď už vím, že v některých případech odstraní z vejcovodu jen vajíčko. Někdy se využívá i methotrexat o čemž tě taky často neinformují, když se ptáš, jestli existuje i jiné řešení, než odstranění vejcovodu. I zde na e-miminu jsou k dohledání zkušenosti, kdy si to musel člověk zjistovat sám a vydupat si to i přes nesouhlas doktorů.
Já nejsem lékař a proto se nepřu, že pilulka je v tomto případě nesmysl. Já bych ale osobně nikdy u mimoděložního do pilulky nesla, i kdyby to byla dejme tomu varianta. I s lékařským zásahem je to kolikrát život ohrožující, natož si vzít pilulku a čekat. To fakt ne. Může se stát tolik věcí i když se tak řeší normální těhotenství v děloze. Bych chtěla vidět tu hrdinku, která by do toho dobrovolně šla. ![]()
@Silvianna každá to můžeme mít jinak, jen hledám jiné možnosti.. zlehčovat to také nechci. Ale pro někoho by to možná bylo lepší řešení, nez prijit o vejcovod, navíc pokud touží po miminku a nedaří se. vím že to jde i s jedním ale i tak. Jde mi o tu informovanost. Znát rizika každého kroku a možnosti se rozhodnout, jestli to chce podstoupitJá osobně tedy už děti mám a dalšímu se nebráním a s mimoděložním mám poměrně čerstvou zkušenost ale nabídnout mi jinou možnost řešení, jdu do toho i s čekáním (samozřejmě s nějakým dohledem). Bylo to celé tak rychle, nedostatecne informované, že než jsem se vzpamatovala byla jsem na sále (v tu chvíli jen s podezřením a poměrně krátkou dobou těhotenství). Skoro nemožnost si přečíst předoperační souhlasy, jak se chvatalo, ne kvůli akutní operaci ale protože doktor měl byt už zase jinde. Prostě na tebe ve spoustě případů ani pořádně čas nemají s tebou řešit případne alternativy…
No ona je ve vejcovodů úplně jiná sliznice než v děloze. Taky je tam mnohem tenčí stěna a když se tam to embrio začne zavrtavat tak ji poškodí takže ten vejcovod už pak stejně nemusí být funkční pokud se to teda nepokusí odstranit operativně bez odejmutí vejcovodů. Tam na to ale musí přijít velmi brzy. A když vejcovod vlivem uhnízdění a růstu embria praskne (což se stává už třeba v 8tt kdy často ženy chodí teprve na první kontrolu) tak je to šokový stav a akutní ohrožení života. Navíc jsou i případy kdy vejcovod nepraskl řekněme v jednom okamžiku jako nafukujici se balónek ale to zavrtavajici se embrio se prostě postupně provrtalo skrz a způsobilo velké krvácení bez nějaké akutně vzniklé velké bolesti a tam byla opravdu velká krevní ztráta…
@Vladusxx chápu to riziko a nemám v úmyslu to zlehčovat a když je to trošku větší tak tam by jsem už tak neváhala. Já třeba osobně šla k doktorovi dřív. Měla jsem pozitivní testy a věděla jsem, že je něco špatně. Byla jsem 5+2, což často utz v děloze nemusí být vidět ale ve vejcovodu malinkate něco vidět bylo. Až 2 dny po operaci díky HCG skoro na 0, mi bylo řečeno, že je to vážně to, co si mysleli. Což mi přijde také zvláštní, ano byly tam příznaky ale jiste to bylo až po odebrání…
Za me ještě v této době těhotenství by mohla být méně invazivní reseni, s pokusem to zachránit.
@Janli hodně naivní názor, že lékaři dělají to nejlepší
z mých zkušeností to nevyplývá, ona totiž změna ve zdravotnictví je pomalá, hodně pomalá…lepší řešení existují, ale ještě se rutině nepoužívají
@JuicyLucy můžete to trošku rozepsat, případně máte nějaký odkaz, kde by jsem si o tom přečetla více, prosím?
Se sebou už nic neudělám, už mám po ale zajímá mě to a třeba někomu v podobné situaci to může pomoci.
Víc se utvrzují ve svém názoru na určité věci ve zdravotnictví. ano dokáží se spoustou věcí pomocí, a nemají to myslím také úplně snadne ale… (Bylo by to na knížku)
Také mám jíste zkušenosti. Myslela jsem, že určitě nátlaky a tak ustojim, v případě kdyby se nečekaně něco stalo a nechám si prvně aspoň trošku prostoru pro nějaké osobní bádání. Ale seběhlo se to rychle a já i když věděla, že můžu ještě chvíli počkat, jako by mi intuice říkala, že to musí jít jinak, jsem se nechala vylekat a byla docela paralyzována. Čekající na pokoji na operací jsem cítila, jak jdu strašně proti sobě a svému přesvědčení ale nezmohla jsem se v tu chvíli na nic.
Ahoj nesetkal se někdo u mimoděložního těhotenství s vyřešením situace tímto způsobem? Případně dokázal by mi někdo vysvětlit proč to není jedna z možností, kterou vam nabídnou před tím, než vám odeberou například vejcovod?
Děkuji za odpověď