Odběr krve u 2,5 ročního dítěte

47
19.10.22 11:02

Odber krve u 2,5 rocneho ditete

Dobry den. Moje dcera 2,5 musi chodit kvuli JIA kazde 3 mesice na odber krve kvuli jaternim testum. Problem ale je ze naposledy 2× kdyz se ji snazili odebrat krev tak se tak lekne, ze krev ji bubec netece i kdyz vypila predtim hooodne vody, snazili se ji vzit krev ze vsech casti koncetin po dobu 2h. Silene brecela, nakonec ji museli zavest dlouhou kanilu ze zapesti az do predlokti. Ted nas to o mesic ceka zase. Ma z toho panickou hruzu, kazdy den se pta jestli jdeme pich pich a breci. Jak bych ji prosim mohla pomoct? Nemate prosim nejakou zkusenost? Na Motole je moznost rajskeho plynu, ale to by musela mit na tvari masku po dobu 20 min. Co takhle male dite pry nedokaze. Napadlo mne taky ten dzus, co se dava u zubare, na oblbnuti. Ale to jsem nikde nenasla ze by delali. Prosim za jakoukoliv radu budu moc vdecna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35763
19.10.22 11:11

Tyjo, to mě mrzí.. my byli dvakrát za 3 měsíce a malej seděl a ani nepípnul, brali mu to myslím z hřbetu ruky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
19.10.22 11:15

Mám mladší dítě a šlo ho naučit na masku na inhalace. Co tak koupit nebulizátor a cvičit to dopředu?

• Citovat
  • Upravit
4851
19.10.22 12:35

Také s dcerou jezdíme do Motola na revmatologii (ona teda už byla starší, když jsme začali) a už kolikrát jsem si říkala, proč tam proboha nemají takovou tu bzučící berušku pro odběry krve - https://eshop.treemed.cz/…ni-pouziti-/ když tam mají spoustu dětí, co tam musí na odběry pravidelně. Tak možná jim to zkusit do budoucna navrhnout?
Jinak u dcery fungovalo, když si u odběru hučela jako lokomotiva - říkala, že ji to pak tolik nebolí. Ale jak píšu, byla už tak o 2 roky starší, to se s těmi dětmi už pracuje jinak.
Moc držím palce, ať vám léčba brzy zabere a nemusíte na odběry už tak často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
19.10.22 13:09
@vedma007 píše:
Také s dcerou jezdíme do Motola na revmatologii (ona teda už byla starší, když jsme začali) a už kolikrát jsem si říkala, proč tam proboha nemají takovou tu bzučící berušku pro odběry krve - https://eshop.treemed.cz/…ni-pouziti-/ když tam mají spoustu dětí, co tam musí na odběry pravidelně. Tak možná jim to zkusit do budoucna navrhnout?
Jinak u dcery fungovalo, když si u odběru hučela jako lokomotiva - říkala, že ji to pak tolik nebolí. Ale jak píšu, byla už tak o 2 roky starší, to se s těmi dětmi už pracuje jinak.
Moc držím palce, ať vám léčba brzy zabere a nemusíte na odběry už tak často.

My se lecime ve VFN, lecba nastesti zabrala skoro okamzite. Tak ted je dcera bez potizi. Bohuzel kvuli MTX musime kazde 3 mesice na kontrolu jaternich testu. Ale je teda sance ze nam snizi MTX ja polovinu, protoze mame take biologickou lecbu Humiru. Tak snad pak by to bylo „jenom“ jednou ta pul roku. Coz je stejne dost. Ale to bude starsi a starsi a uz se ji to bude dat vysvetlit. Tu berusku uz jsem dnes koupila. Tak budeme doma trenovat. Moc dekuji za vasi odpoved a taky drzim vasmu ditku moc palecky at je zdrave a stastne a vy s nim :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
19.10.22 13:14

@Capelucia dobry den. No tak to je uzasna sprava. Uz jsem to koupila ale zatim to razne odmita. Musime to skusit jeste s pomoci starsi sestrenice a dat ji odmnenu (zmrzlinku). Je ale super videt ze se to da. Moooc Vam dekuji za vasi spravu. Take jste se to ucili kvuli rajskemu plynu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4851
19.10.22 13:19

@Miticka tak snad beruška zabere, slyšela jsem na ní jen samou chválu.
U mojí dcery ta léčba zabrala také prakticky hned (neměla tedy biologickou, ale jen kortikoidy a MTX). Na MTX měla po půl roce alergickou reakci, takže jí ho vysadili ze dne na den. Doktorka tenkrát říkala, že je to buď anebo, jestli se nemoc zase rozjede, ale měli jsme štěstí a nestalo se vůbec nic a dcera je už skoro 4 roky úplně bez potíží a už jezdíme jen na kontroly jednou ročně :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
19.10.22 13:24

@vedma007 prosim vas jeste mne teda napadlo, protoze ja jsem koupila ten levnejsi typ te berusky za 2000, to co jste poslala vy je pres 3000, tak jaky tam je rozdil. Po pripade bych zrusila objednavku te levne a koupila tu drazsi. Jenom teda kromne ceny tam nevidim rozdil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
19.10.22 13:25

@vedma007 vauuuu, takze ted vubec nejste na lecbe??? Taknto je zaaazrak. To jsou uzasne spraaavyyyyy. A nevite zda li dcerka mnela oligo nebo poly JIA?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
19.10.22 13:51
@Miticka píše:
Dobry den. Moje dcera 2,5 musi chodit kvuli JIA kazde 3 mesice na odber krve kvuli jaternim testum. Problem ale je ze naposledy 2× kdyz se ji snazili odebrat krev tak se tak lekne, ze krev ji bubec netece i kdyz vypila predtim hooodne vody, snazili se ji vzit krev ze vsech casti koncetin po dobu 2h. Silene brecela, nakonec ji museli zavest dlouhou kanilu ze zapesti az do predlokti. Ted nas to o mesic ceka zase. Ma z toho panickou hruzu, kazdy den se pta jestli jdeme pich pich a breci. Jak bych ji prosim mohla pomoct? Nemate prosim nejakou zkusenost? Na Motole je moznost rajskeho plynu, ale to by musela mit na tvari masku po dobu 20 min. Co takhle male dite pry nedokaze. Napadlo mne taky ten dzus, co se dava u zubare, na oblbnuti. Ale to jsem nikde nenasla ze by delali. Prosim za jakoukoliv radu budu moc vdecna.

Chudinka malá. Já bych se jí snažila naučit na tu masku. 🤔 By vyřešilo i do budoucna.
Nebo co znecitlivující krém EMLA? Mám ho pro malou na očkování, zatím jsme teda použili jen jednou, ale vůbec o očkování nevěděla. 🙃 A dvouapul lete, by už to i mohlo jít vysvětlit, že natřete ručičku a nebude to tolik bolet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
19.10.22 13:53

@Bububu123 Emlu pouzivame bezne. Ale ten psychicky strach ji to neodboura. Uz ma bohuzel z odberu trauma. Ale kazdopadne budeme doma trenovat vsechno. Jenom uz se nechce hrat na doktorku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
19.10.22 13:55

@Miticka ne, kvůli ucpanýmu nosu :lol:. Jak prcek začal chodit do školky, měl snad víc než 3 týdny rýmu. A šlo to naučit, i když byl nemocný, nevrlý a protivný :mavam:. Nejdřív ji dostal na hraní, ať si to pořádně zkoukne, pak seděl u zaplého nebulizátora - on nemá rád divné zvuky, pak jsme si před ním v masce libovali celá rodina - tak neprotestoval a vyzkoušel to taky a pak jsme pomalu prodloužovali čas inhalace, střídali se u toho a četli něco. Tohle celé rozloženo do několika dní, končili jsme vždy když byl ještě ok, netlačili jsme. Teď už většinou krásně vydrží - má 2 roky a měsíc. Hodně štěstí :mavam:.

• Citovat
  • Upravit
14685
19.10.22 13:55

Zkusila bych doma natrenovat tu masku. To by 2,5lete dite melo zvladnout. Otazka ovsem je, jestli to pri tom stresu z nemocnicniho prostredi nezapomene.

A jeste co u nas zafungovalo u zubare. Ani ne dvouleta dcera potrebovala spravit zub. Doma jsme trenovaly, to si krasne nechala posvitit do pusy atd. Ale u zubarky pusu ani neotevrela. Priste jsme prisli i s tatinkem, ktery mel na dcerku super uklidnujici vliv. Stoupl si pred ni, aby na nej videla. A ona si nechala 20 minut spravovat zoubek, ani nefnukla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
19.10.22 13:56

A nebo nebyla jen sestra nešikovná? Já taky často chodila na krev, sestřička u detskyho to měla dycky hned, šikovná. A pak sem jednou šla jinam, a tam ta sestra byla pěkný vemeno. A toto byla přímo odběrová sestra v nemocnici. Vrtala se mi v ruce snad půl hodiny, cítila sem jak ta jehla zklouzava po zimě, ale ne a ne ji propíchnout. Pak sem měla modřínu jak feťák. To už mi bylo asi 14-15 let. To mě odběry problém nedělají, ale dělat tohle někdo mýmu dítěti, tak řeknu děkuji, jdeme jinam nebo přijdeme jindy až tu bude někdo šikovnější.. 🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
19.10.22 13:58

@Miticka tak jedině tu masku. Drzim pěsti, ať to zvládnete.. 🙃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie