Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Necháváte?
Dle naší pediatry nevadí ani kasel, syn 15 měsíců má rýmu, vysáváme asi 5× denně, v pátek jsem nám chtěla očkování přehodit, ale doktorka mi jasné řekla, že rýma ani kašel nevadí…
Oficialne opravdu nevadi. Ale klidne trvej na přeložení, je to tvoje dítě a pediatra se o tyden ci dva neblazni prece.
Nenechávam, zrovna dva týdny zpět jsem očkování odkládala kvůli rýmě.
Ofiko nevadi, ale ja bych to nedelala, a to moje deti reaguji na ockovani obecne dobre. Pro.lc drazdit hada bosou nohou ![]()
Pokud vím, že je to úplně light rýma, dítě je jinak aktivní, v pohodě, žádné jiné problémy (kašel, občas zvýšená teplota, nebo větší únava,) tak bych do toho klidně šla.
Ale opravdu musí jít jenom o takovou tu úplně nejlehčí rýmičku, z které vím, že se nevyvrbí nějaký hnus. Pokud si nejsem jistá, nejdu.
Jenom jednou jsem tak nechávala očkovat, malá měla občas tekutý soplík u nosu, ale nemusela jsem odsávat, nic stříkat atd. A bylo to naprosto v pohodě.
Ve tvém případě bych fakt nešla. Je zbytečné to pokoušet.
Není rýma jako rýma. Se zelenožlutou hlenovitou rýmou a skelnýma očima bych očkovat určitě nenechala. Lehká rýma, kdy trošku teče z nosu, by asi nevadila.
V žádném případě a to ani když nemocný je někdo jiný v rodině…protože dítě už v sobě nemoc může mít jen nemá příznaky…Je fascinující jak se kde co svádí na očkování, ale že se nedodržují základní pravidla předcházení nežádoucí účinkům to připradá všem normální…
Kromě zásady očkovat jen absolutně zdravé dítě bez nemocných v jeho okolí…má mít dítě také v den očkování a den po něm klidový režim, u živých vakcí jako MMR dávat pozor na nemoci až 14 dní po…Doktorku, která by očkovala dítě nemocné bych hned změnila.
Ne a naše pediatrička dítě důkladně kontroluje, jednou i o dva týdny odložila, když viděla doznívající rýmu (dítě už nesmrkalo). Ano, díky tomuhle přístupu občas očkování odkládáme natřikrát. Na druhou stranu si nevybavuji, že by kdy mé dítě mělo nějaké reakce.
@Bajina.P píše:
Necháváte?Dle naší pediatry nevadí ani kasel, syn 15 měsíců má rýmu, vysáváme asi 5× denně, v pátek jsem nám chtěla očkování přehodit, ale doktorka mi jasné řekla, že rýma ani kašel nevadí…
principiálně jen rýma na očkování vadit nijak nemusí
ale jak zde někdo hezky napsal, není rýma jako rýma, to je pravda, takže i podle věku / roční doby / toho zda je doma někdo nemocný, / jak se školkou a. t. d…a. t. d…
ale vlastní děti jsem jen s rýmou, kdy jim jinak nic nebylo, nechávala očkovat běžně a nic se jim nedělo ani nestalo…bez obav
@Bajina.P píše:
Necháváte?Dle naší pediatry nevadí ani kasel, syn 15 měsíců má rýmu, vysáváme asi 5× denně, v pátek jsem nám chtěla očkování přehodit, ale doktorka mi jasné řekla, že rýma ani kašel nevadí…
Rýma ani kašel oficiálně nevadí, vadí jen teplota. Ale je důležité, aby se z té rýmy nic dalšího nerozjelo. Pokud to je doznívající bílá rýma a dokašlávání, tak by naše dr. taky klidně očkovala, ale vždy nechává konečné rozhodnutí na rodičích.
O ockovani rozhodujes TY jako rodic!!, nikoliv doktorka.
Takze termin ockovani oznamujes ty ji, ne ona tobe.
„Dekuji, ale prijdeme na ockovani, az syn bude zdravy, zavolam vam.“
Pokud by rýma už doznívala a byla opravdu slabá tak bych naočkovala. Jestli je hodně tak ne.
Naše dětská nikdy netlačila na termín očkování. Když bylo extrémní horko. Sama to řekla, že by to posunula. Když byla rýma. Tak se to přeložilo, až byla příznivější doba. Děkuji za ni. A doufám, že bude hodně dlouho ordinovat. Má pomalu nebo nejspíš už důchodový věk.