Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte těhulky a maminky, šla některé z vás na odběr plodové vody dobrovolně - bez doporučení lékaře - a kolik to cca stálo…
Děkuji za odpovědi.
Mito já když jsem byla na podrobném utz ve 21t tak dr zjistila, že má Davídek v pupečníku o jednu cévu míň, mají být tři, měl dvě. A tím hrozí vývoj. vady tak mi řekla, že i když bylo to téhle chvíle vše v pořádku, abych šla radši na plodovku, ale že je to na mě. Tak jsem šla. Neplatila jsem nic. Tvralo to fakt chviličku, bylo to sice nepříjemné, ale dá se to zvládnout, celou dobu byl malý pod utz, takže jsem věděla, že je pod kontrolou ![]()
Nevím,jak to myslíš, ale mně by zajímalo, jestli to platí i pro mně, kdybych sama chtěla, a doktor o tom neuvažoval, ne že by mně to navrhlo a já souhlasila, a nebo jestli to jde, vyžádat si to
Jo tak to ti nevim bohužel
Mě tím že to doporučila dr tak jsem to měla „zadara“ ![]()
Nechápu, proč by měl někdo „dobrovolně“ podstupovat amniocentézu, pokud by to nedoporučil lékař .. jen tak z dlouhé chvíle? Vždyť je to naprostý nesmysl!
A v kolikátém jsi týdnu?Tohle vyšetření se snad dělá do 24.týdne,pokud ti zjistí nějaké vývojové vady.Jinak nad 35 let se provádí z důvodu vysokého rizika dow.syndromu.
Jít na to samozřejmě můžeš,jako samoplátce, najdi si nějaké prenatal. centrum v místě bydliště a bud se poptej osobně,nebo si najdi webovky.Většinou na nich najdeš i ceník výkonů. Cena je zhruba kolem 2000.
Mitoputi píše:
To není z dlouhé chvíle, ale pro klid duše… Jinak mi je 29.
Nezlob se na mě, ale opravdu nechápu .. pokud ti z testů nevyjde zvýšené riziko VVV, pokud Mudr neuvidí nic závažného na ultrazvuku .. i přesto se ti chce podstupovat invazivní zákrok, který není nutný??!
Určitě bych do toho nešla, pokud nemusíš. Je tam riziko potratu. Malé, ale je. Tak jen aby sis pak něco nevyčítala…
Tak to tedy taky nechápu. Jenom proto, abys ty měla klid, tak ohrozíš svoje děťátko? Určitě jsi se o amniu pořádně neinformovala. Je tam riziko potratu. Do mě zase hustili, abych šla a já to odmítla…
U mě je to to, že lékař, bylo mu řečeno, že to neni genetické, tak na žádnou odběrovou vodu posílat nebude, ale před 2 lety se nám narodila holčička s nádorem na mozku - zhoubným. Než toto znovu prodělat, tak radši vědět na začátku a rozhodnout se..
Já se na to také ptala, bála jsem se rizika. Ne že bych to tak moc chtěla, ale uvažovala jsem o tom . Byla jsem prvorodička a bála jsem se, zda bych zvládla postižené dítě (35 mi není, vv nezjištěny). Doktor mě ale ujistil, že to nelze a tím vlastně překazil všechny moje další úvahy… Teď jsem podruhé těhotná, ani o tom neuvažuji (poprvé se mi narodil krásný zdravý prcek), ale myslím si, že to žádné pracoviště dobrovolně podstupovat nebude, neb by jim hrozily slušné žaloby. Důvod je prostý, statisticky po každém 100. odběru PV následuje potrat. ![]()