Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, když je byt tvůj - myslím, že bys mohla mít nárok na příspěvek na bydlení+přídavky na dítě. A ano, chodí se to vyřizovat na sociálku ![]()
S tou bývalou prací a mateřskou - nevím přesně - myslím, že musíš mít odpracováno 270dní - ale tady holky tomu rozumí lépe a určitě pomohou ![]()
Jinak je mi to líto, drž se i s prdískem
![]()
Vznikl ti nárok na peněžitou pomoc v mateřství? Pokud ano, změnit si to můžeš. Pokud ne, tak ti zůstává čtyřletá varianta. (Možnost převedení na partnera v tvém případě nepomůže.)
Jinak nevím, snad poradí někdo jiný.
Já mám pocit, že teď nově si to klidně můžeš změnit, ale vyplatí Ti pak v součtu myslím méně peněz ![]()
@tweetydee píše:
Já mám pocit, že teď nově si to klidně můžeš změnit, ale vyplatí Ti pak v součtu myslím méně peněz
Nemuze, musela by jedine pres partnera.
Hmmmm, v tomhle případě to jde asi jen přes toho chlapa no.. ![]()
Držím palečky ať to s mimísem zvládnete! ![]()
Jestli je to tvůj byt, máš nárok na přísp. na bydlení a určitě ještě něco
Sociálka ![]()
Holky díky, než jsem dala výpověď, tak jsem pracovala cca čtyři roky, hned po škole na pracáku jsem nikdy nebyla, až když jsem otěhotněla.
Zkusím se zeptat na té sociálce, jestli by to nešlo zkrátit, abych dostávala víc.
@Anonymní píše:
Holky díky, než jsem dala výpověď, tak jsem pracovala cca čtyři roky, hned po škole na pracáku jsem nikdy nebyla, až když jsem otěhotněla.
Zkusím se zeptat na té sociálce, jestli by to nešlo zkrátit, abych dostávala víc.
Jde to prevest akorat budes dokladat prijem expartnera.
Byt je psaný na tebe? Máš tam s dítětem hlášené trvalé bydliště? Psaný na tebe znamená, že ho máš od někoho pronajatý? Pokud tam máš trvalé bydliště a hlášená jsi tam jen ty a dítě, budou vás posuzovat a dostaneš příspěvek na bydlení, nemalá částka.
Pak musíš zajít na OSPOD, odbor sociálně právní ochrany dítěte, je to vždy na městském úřadu, tam podáš žádost o svěření malé do péče, to je poměrně důležitý, asi nejdůležitější krok, bez něj, jakmile si malou půjčí, ti ji nemusí vrátit a nokdo ti nepomůže, takže neváhej a hned zavplej a jdi dneska nejpozději zítra. K té žádosti o svěření se hned dává úprava styku a žádost o alimenty. Se vším ti poradí a pomůžou seppsat. Ještě lze udělat předběžné opatření, to doporučuju, to soud rozhodne narychlo do 24hodin, pokud tě nechal bez koruny, lze udělat předběžné i na alimenty, aby musel platit hned. Do 24 měsíců dítěte máš nárok na výživné i na sebe, takže to hned zítra podej, ať platí i tobě akespoň těch pár měsíců. Pokud bys potřebovala jakoukoliv radu a tady se ti jí nedostalo, klidně mi napiš SZ, zrovna za chvíli jedu na logopedii s malou, tak budu až k večeru. Ale hned volej ten ospod, oni tě navedou, co a jak, zavolej normál váš městský úřad a oni tě přepojí.
@me2dova píše:
Vznikl ti nárok na peněžitou pomoc v mateřství? Pokud ano, změnit si to můžeš. Pokud ne, tak ti zůstává čtyřletá varianta. (Možnost převedení na partnera v tvém případě nepomůže.)
Jinak nevím, snad poradí někdo jiný.
Může a nemůže, může si to změnit, ale maximálně na 7600Kč, sice všude říkají, že když má nárok na peněžitou pomoc v mateřství může si pak zvolit výši rodičovského příspěvku, ale pokud měla míň jak 7600 PPM, nemůže mít víc jak 7600 Kč rodičák…
@Ivuska23
A to víš z vlastní zkušenosti? Protože mně nárok na PPM nevznikl a tím pádem jsem automaticky spadla do 4-leté varianty a změnit to nejde ani v novém systému (mi alespoň tvrdila paní na ÚP)
@Anonymní píše:
Ahoj,včera od nás odešel přítel (neklapalo nám to), rozešli jsme se ve zlém a nenechal mi ani korunu, prý si mám zažádat o alimenty.
Teď se zeptám asi jako naprostý tydýt, ale na koho nebo kam se obrátit? Na sociálku?Byt je psaný na mě, nájem je 7000,– já pobírám RP 3800,– a mám strach, že na ten nájem nebudu mít, malá má 19 měsíců, tak si nemůžu ani hledat práci…
Díky za přečtení a za každou radu, omlouvám se za anonym.
V březnu 2010 jsem dala v práci výpověď a v dubnu jsem zjistila, že jsem těhotná, musela jsem na pracák, proto pobírám 3800,– a mám to na čtyři roky, šlo by to změnit na tři roky, abych mohla pobírat víc?
Mas to uplne stejne jako ted ja, pomalu do puntiku…neni to vubec lehka situace
Pisnu ti co jsem musela vse delat a snad ti to pomuze.
Zajdi si na socialku, kde se zada o svereni ditete do pece. Pokud narazis na ochotnou urednici, pomuze ti sepsat navrh k soudu na svereni ditete do pece a vysi alimentu. Pokud budes chtit, muzu ti poslat jak to ma vypadat, ted nedavno jsem to vyrizovala taky
Male jeste nejsou dva roky, pises ze pritel a ne manzel, takze pokud budes zadat o prispevky na meste, urcite po tobe budou chtit, aby jsi zazadala u soudu o vymereni prispevku na naklady neprovdane matce, ktere ti musi byvaly vyplacet vlastne az do dvou let veku ditete. To ti taky muzu klidne poslat. Tyhle dva navrhy podej k soudu. Na socialce ti predbezny svereni do pece neudelaji bohuzel, jedine, ze by dite bylo ohrozene na zivote nebo ho byvaly nejak tyral ci mu ublizoval.
Pokud tedy mas podnajem, ktery ti pronajima osoba a neni primo vlastnikem a byt je mestsky nebo statni, zada se o doplatek na bydleni a prispevek na zivobyti na magistratu mesta kde bydlis. Pokud mas smlouvu a byt je primo osoby co ti ji pronajima, musis na socialku, kde se zada o prispevek na bydleni. Take musis na te socialce napsat prohlaseni, kdy byvaly odesel atd…aby ho vyloucili ze spolecne posuzovanych osob a pak za tri mesice od toho data muzes zadat o pridavek na dite. Hlavne zacni vybehavat co nejdriv, aby ti uz v zari dali penize. Ja podavala v ted srpnu a tenhle mesic uz mi doplatek prisel.
Taky se zkus s byvalym dohodnout na nejake castce, alespon prozatim…prece te nemuze nechat uplne jen tak, hulvat…opravdu je to snazsi, kdyz se domluvite, ja mela aspon takove „stesti“. Snad jsem neco malo poradila a srozumitelne, pokud budes poradit, tak mi urco napis SZ ![]()
@me2dova píše:
@Ivuska23
A to víš z vlastní zkušenosti? Protože mně nárok na PPM nevznikl a tím pádem jsem automaticky spadla do 4-leté varianty a změnit to nejde ani v novém systému (mi alespoň tvrdila paní na ÚP)
Tak ti to tvrdila spatne.Jde to pres partnera.
pokud splnuje podminky.
@kattkka píše:
Tak ti to tvrdila spatne.Jde to pres partnera.pokud splnuje podminky.
jj jde to přes partnera. Stačí k tomu jeho papír z OSSZ, že má nárok na PPM, tam je napsaný i denní vyměřovací základ a podle toho se určuje ta nejvyšší délka rodičáku. Pak s tím jeho papírem zajdeš na pracák a necháš si změnit variantu.
Příspěvek upraven 28.08.12 v 10:02
Holky moc děkuju, na ten úřad určitě zajdu, máme to tady kousek, @korana.kora @terinka4444 moc děkuju za pomoc
Ahoj,
včera od nás odešel přítel (neklapalo nám to), rozešli jsme se ve zlém a nenechal mi ani korunu, prý si mám zažádat o alimenty.
Teď se zeptám asi jako naprostý tydýt, ale na koho nebo kam se obrátit? Na sociálku?
Byt je psaný na mě, nájem je 7000,– já pobírám RP 3800,– a mám strach, že na ten nájem nebudu mít, malá má 19 měsíců, tak si nemůžu ani hledat práci…
V březnu 2010 jsem dala v práci výpověď a v dubnu jsem zjistila, že jsem těhotná, musela jsem na pracák, proto pobírám 3800,– a mám to na čtyři roky, šlo by to změnit na tři roky, abych mohla pobírat víc?
Díky za přečtení a za každou radu, omlouvám se za anonym.