Odchod z vysoké školy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11
22.8.23 19:15

odchod z vysoké školy

Chtěla bych se zeptat, jestli tu je někdo, kdo odešel z vysoké školy a nebo přešel na jiný obor.
Jsem v prváku na medicíně a pomalu si začínám uvědomovat, že to asi není úplně pro mě. Plno nervů, úsilí a pláče před zkouškama, k tomu si dvě tahám ještě do prodlouženého zkouškového a moje nervy už to nezvládají. Chtěla bych odejít a dát si rok volno a pak to zkusit na lehčí obor, který by mě bavil a zajímal asi víc. Problém je však, že mým rodičům se to moc nelíbí… úplně nesouhlasí s tím, že bych rok pracovala, pak šla jinam a ztratila tak dva roky. Jenže na medicíně opravdu zůstat nechci.
Tak mě zajímalo, jestli jste někdo někdy takto nechal školu a nelitovali pak svýho rozhodnutí a nebo naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20859
22.8.23 19:21

Spousta lidí to takto udělala nebo úplně při práci dělala dálkově. Aspoň zjistíš, jaká je realita pracovního života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9116
22.8.23 19:24
@anna929 píše:
Chtěla bych se zeptat, jestli tu je někdo, kdo odešel z vysoké školy a nebo přešel na jiný obor.
Jsem v prváku na medicíně a pomalu si začínám uvědomovat, že to asi není úplně pro mě. Plno nervů, úsilí a pláče před zkouškama, k tomu si dvě tahám ještě do prodlouženého zkouškového a moje nervy už to nezvládají. Chtěla bych odejít a dát si rok volno a pak to zkusit na lehčí obor, který by mě bavil a zajímal asi víc. Problém je však, že mým rodičům se to moc nelíbí… úplně nesouhlasí s tím, že bych rok pracovala, pak šla jinam a ztratila tak dva roky. Jenže na medicíně opravdu zůstat nechci.
Tak mě zajímalo, jestli jste někdo někdy takto nechal školu a nelitovali pak svýho rozhodnutí a nebo naopak.

Ahoj, byla jsem v podobné situaci, taky medicína, strašně nervů, učení klidně i 18 h denně (před patologií). Došla jsem tedy až do 4. ročníku a pak jsem se totálně sesypala. Už nikdy jsem to nedodělala, přesto, že jsem různě rozkládala ročník a přerušovala. Bohužel už je to hodně let a psychické problémy mám pořád. Ale ty výčitky, že nejsem lékařka, budu mít asi celý život. Ale ty píšeš, že bys chtěla někam, kde by tě to víc zajímalo, já do medicíny byla totálně zapálená, takže i když jsem pak zkoušela jiné lehčí obory (zdravotní, sociální), které jsem ale taky kvůli hospitalizacím nedokončila, tak to nikdy nebylo ono a medicínu mi to nenahradilo.

Ale u tebe je to asi něco jiného, když tě škola ani tolik nebaví a k tomu tolik nervů navíc. Máš představu, jaký jiný obor by tě lákal? Jinak na rodiče bych asi nedala, jsi dospělá a pokud tě medicína ničí, tak bych klidně šla jinam, ještě, když chceš rok pracovat. Ono dnes studují lidi i v daleko vyšším věku a myslím, že ty 2 roky se v tom už dnes ztratí. Akorát nebudeš mít pak na Bc. zdarma 3+1 rok, ale jen ty 3, protože jsi rok vyčerpala na medicíně, ale to asi víš.

Moc ti držím palce, ať se správně rozhodneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1810
22.8.23 19:25

Ano, znam ty, co zmenili obor z mediciny a nemyslim, ze by nekdy litovali. Kdyby to bylo cokoli jineho - chapala bych i pohled rodicu, protoze spousta prace se da delat s temer jakymkoli titulem, ten ti jen pomuze projit prvnim sitem personalistu. Ale medicina je specificka a pokud citis, ze te to likviduje uz ted, nema smysl ztracet vice casu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
22.8.23 19:27
@anna929 píše:

Lepsi by se mi zdalo zkusit lehci obor hned

• Citovat
  • Upravit
3792
22.8.23 19:31
@Stará známá píše:
Lepsi by se mi zdalo zkusit lehci obor hned

A na jakou školu ji vezmou hned? Leda na soukromou a to je dost k ničemu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
22.8.23 19:37
@Lollitka píše:
Ahoj, byla jsem v podobné situaci, taky medicína, strašně nervů, učení klidně i 18 h denně (před patologií). Došla jsem tedy až do 4. ročníku a pak jsem se totálně sesypala. Už nikdy jsem to nedodělala, přesto, že jsem různě rozkládala ročník a přerušovala. Bohužel už je to hodně let a psychické problémy mám pořád. Ale ty výčitky, že nejsem lékařka, budu mít asi celý život. Ale ty píšeš, že bys chtěla někam, kde by tě to víc zajímalo, já do medicíny byla totálně zapálená, takže i když jsem pak zkoušela jiné lehčí obory (zdravotní, sociální), které jsem ale taky kvůli hospitalizacím nedokončila, tak to nikdy nebylo ono a medicínu mi to nenahradilo.

Ale u tebe je to asi něco jiného, když tě škola ani tolik nebaví a k tomu tolik nervů navíc. Máš představu, jaký jiný obor by tě lákal? Jinak na rodiče bych asi nedala, jsi dospělá a pokud tě medicína ničí, tak bych klidně šla jinam, ještě, když chceš rok pracovat. Ono dnes studují lidi i v daleko vyšším věku a myslím, že ty 2 roky se v tom už dnes ztratí. Akorát nebudeš mít pak na Bc. zdarma 3+1 rok, ale jen ty 3, protože jsi rok vyčerpala na medicíně, ale to asi víš.

Moc ti držím palce, ať se správně rozhodneš.

Chtěla bych laboratorní diagnostiku. To byl vlastně můj původně hlavní obor na který jsem chtěla a když jsem zjistila, že mě vzali na medicínu, tak jsem si řekla, proč to nezkusit. Nojo to jsem ještě byla moc přemotivovaná :D
Nicméně mě moc mrzí, že ti to nevyšlo a ještě takto zničilo. Drž se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
22.8.23 19:40

@Stará známá
Já bych ráda, akorát podání přihlášek jsem už prošvihla. Nicméně jsem našla, že berou na vošku na druhý kolo, tak možná zkusím to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
22.8.23 19:42
@anna929 píše:
Chtěla bych laboratorní diagnostiku. To byl vlastně můj původně hlavní obor na který jsem chtěla a když jsem zjistila, že mě vzali na medicínu, tak jsem si řekla, proč to nezkusit. Nojo to jsem ještě byla moc přemotivovaná :D
Nicméně mě moc mrzí, že ti to nevyšlo a ještě takto zničilo. Drž se

Ještě stále berou některé školy na 2. kola, ale musíte si pospíšit
laborant je na dost školách, ale musíte na to mrknout
podle mne se tam dá případně i zavolat, jestli by nevzali přihlášku i později
 https://www.kampomaturite.cz/…sky-v-dalsic

Příspěvek upraven 22.08.23 v 19:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
22.8.23 19:42
@Sisika9 píše:
A na jakou školu ji vezmou hned? Leda na soukromou a to je dost k ničemu :nevim:

Nejake skoly by se asi nasly.. ale laboratorni diagnostika, jak ctu nize asi ne, no

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.8.23 19:44

Možná na nějakou VOŠ či VŠ zdravotnického směru. Známá takhle odešla na zdravotnického záchranáře, uznali jí hotovou zkoušku z anatomie, slyšela jsem i o přechodu na LF obor fyzioterapeut, v obou případech dotyční začali od prváku a medicina je zajímala. Ale vzhledem k tomu, že už brzy začíná další školní rok, nevím zda není pozdě. Taky je důležité, co by zakladatelku bavilo.

• Citovat
  • Upravit
3792
22.8.23 19:49

Zase je podle mě lepší ten rok počkat (co třeba jít pracovat do ciziny, zlepšíš se v jazyku, zkusíš něco noveho) a pak jít na školu, kterou fakt chceš. Než jít ne něco o co zájem nemáš, jen aby to bylo hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.23 19:52

Na FBMI je vypsáno 2. kolo na zdravotnické Bc. obory, viz zde
https://www.fbmi.cvut.cz/…9%202023.pdf
Anonym kvůli zamestnani

• Citovat
  • Upravit
9116
22.8.23 19:55
@anna929 píše:
Nicméně mě moc mrzí, že ti to nevyšlo a ještě takto zničilo. Drž se

Laboratorní diagnostika zní super, to byl jeden z oborů, které jsem pak taky zvažovala, ale bohužel se mi hrozně začaly klepat ruce, delší dobu už, na medicíně ještě ale ne. Takže bych teď laboratorní práci nezvládla, navíc bych chtěla kombinovaně a to je snad jen v Ústí nad Labem a jen VOŠ. Dívala jsem se před pár lety na tento obor Bc. na ČVUT na Kladně na fakultě bioinženýrské, ale je tam jen denní. Pak pokud bys byla z Prahy, je tento obor ještě na VOŠ Alšovo nábřeží, resp. je to tam vedeno jako Zdravotní laborant, taky denní, což ale ty ve svém věku můžeš. Jinak na VŠ se to snad ještě dá studovat v Hradci Králové a pak nevím, kde ještě, ale je to zajímavý obor.

Já se po maturitě dostala ještě na biochemii na PřF a občas si říkám, že jsem se nemusela tak sesypat, kdybych šla na tenhle obor, vím, že to taky není brnkačka, ale medicína to není. Ale to už teď nevrátím.

No moc ti držím palce, ať ti obor, který tě zajímá, vyjde, i kdybys na něj musela rok čekat.

A myslím, že předměty, které máš z medicíny za 1, nebo 2, ti můžou uznat. Já chvíli chodila na všeobecnou sestru a uznali mi úplně vše z medicíny, takže jsem tam chodila hlavně na praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5227
22.8.23 20:09

Znam cloveka, ktery odesel z mediciny na fyzioterapii - je skvely fyzioterapeut a ke zmene oboru si neustale gratuluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze