Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kamarádka využila u jednoho dítěte certa s Mikulášem na odebrání dudana u jednoho a plen u druhého dítka (děti měly respekt z autority
).
Jinak znám případ, kdy flaška s dudanem byla dobrovolně odložená, když začaly růst druhé zoubky - dítko pochopilo, že by mohly být křivé.
Držím palce, věčně snad dudlík mít nebudete! ![]()
@Anonymní píše:
Dobre ráno maminky,Vím, že tady bylo hodně diskuzi na téma dudel ale trápí mě to hodně. Syn má v prosinci 3 roky a dudel měl jen na spaní.
Je to celkově hodně citlivý chlapec, dává velmi najevo radost a také vztek.
Stalo se že si prokousal dudlik, začala opravdu hrůza. Už nějaký měsíc dopředu jsme mu říkala že zoubky rostou, že můžou prokousat dudlík a pak to zkusíme zvládnout bez něj protože zoubky už jsou silné. Říkala pohádky na toto téma. A teď se to stalo před dvěma týdny. A od té doby opravdu děs. Dudlík jsme vyměnili za hračku v hračkárně. Bylo vidět že nechce moc ale věděl že ten dudel opravdu nefunguje tak vyměnil za sítko které chtel, ale to efekt nemělo. Nabízím mu různé plyšáky. Spím sním, a on jediné co dělá je že chodí a chodí v pokojíku a piští v paneláku do vyčerpání. Povídám mu že to spolu zvládneme, jsme tam sním. A takhle ráno se začal budit v 5. A k tomu dneska už měl i noční výstupy orpavdu strašný takže noční běsy. Odpoledni spánek už taky nehrozí. Nevidím pokrok. Bydlíme v paneláku, o to mě nejde ale je to mazec a navíc já nevím jak mu pomoci ještě. Jsem tam snim, říkám že to spolu zvládneme. On mě řekne nezvládneme.
Maminky máte některá takovou velkou zkušenost špatnou? Bylo to vše zase dobře? Jen asi bych prosím chtěla vědět jak ještě na to mu pomoci nebo jestly se to zlepšilo časem.
Asi jsme ho měla vzít dříve, ale to mi teď už opravdu nepomůže. Mrzí mě to. Jen bych mu nechtěla ublížit a aby se to vše vyřešilo nějak lépe.
Ale ten starý prokousany dudlík určitě nedávej!
@Takco
Nedám to ne. Protože ho nemám, nechali jsme ho u prodavačky v obchodě. Ani kdybych ho měla nedala, jsem zvykal že co mu řeknu dodržím, takže bych ho nechtěla vůbec plést.
@Takco
A další dudlík nechce aspoň si myslim, chce starý s tím obrázkem. Pořád říká jen o něm.
Tak snad to zvládneme, já pořád čekám že se to zlomí nějaký den. Moc bych si to přála. Neboť nevím…
Obecne - jsou situace, kdy musi byt rodic ten „zkuseny sef“, ktery zaveli a rozhodne, aby tim diteti dodal jistotu.
Pokud pusobis vynervovane, mekce, nejiste, ze te to trapi, ze jsi z toho taky hotova jako on, tak paradoxne tahle empatie diteti nepomaha.
Je potreba byt silna, rozhodnuta, pevne presvedcena a toto prenaset na nej. Dudlik neni, uz nebude, jasna vec, pobreceli jsme si, sle ted uz je vyreseno, jde se dal a vubec uz se v tom nebudem pitvat.
@Lucie_Sx asi to zkusim takto.
On je celkově opravdu na ty nové věci strašný, láhev se savičkou měl do dvou let než ji vyměnil za jinou bez savicky a celkově nové věci některé vůbec absolutně nezkusi když mu nesedí. A měl by pořád jedny a ty stejné co mu pasují. Jinak je usměvavý, umí hezky dělat legraci, pěkně mluví.
Zkusím to takto prostě jako hotová věc, není a tečka a hotovo. Akorad nevím jak jej donutit večer aby byl v posteli, vylézá neustále a hraje si po celém pokojíku a když mu řeknu spát tak prostě ne ne ne a hotovo. A začne hysterie, háže věcmi. Tohle přes den nedělá skoro vůbec. Jestly ho nechat si hrát a nebo přes vyrvání ho vracet do postele. Já tam jsme a on si hraje.
Jinak přes den toto nedělá prostě to je jak se týká večerního spaní všechno to začne…
A ještě in je držák…on klidně takhle chodí a řve hodinu a půl, dvě. S přestávkami malými. Kdyby ho nepremohl spánek řve ještě teď…
@Anonymní píše:
On je celkově opravdu na ty nové věci strašný, láhev se savičkou měl do dvou let než ji vyměnil za jinou bez savicky a celkově nové věci některé vůbec absolutně nezkusi když mu nesedí. A měl by pořád jedny a ty stejné co mu pasují. Jinak je usměvavý, umí hezky dělat legraci, pěkně mluví.Zkusím to takto prostě jako hotová věc, není a tečka a hotovo. Akorad nevím jak jej donutit večer aby byl v posteli, vylézá neustále a hraje si po celém pokojíku a když mu řeknu spát tak prostě ne ne ne a hotovo. A začne hysterie, háže věcmi. Tohle přes den nedělá skoro vůbec. Jestly ho nechat si hrát a nebo přes vyrvání ho vracet do postele. Já tam jsme a on si hraje.
Jinak přes den toto nedělá prostě to je jak se týká večerního spaní všechno to začne…
Je vylitany? Chodíte odpoledne ven? Máte rituály, jako koupání, čtení nebo vyprávění v posteli atd.?
@Takco chodíme, včera jsme byli celý den u babičky na baráku do večera a tam chodíme na procházky házet kamínky do vody a prostě jen tak.
Koupeme se teď každý den, ale mě přijde že to vůbec nemá nějaký smysl. Přes zimu se nekoupeme denně. Pohádky povídám, většinou si řekl o čem chce pohádku a já vykládala. Pak máme ještě nějaké básničky jako rituály ale všechno teď zrušil nechce v žádném případě ani slyšet. Jakmile začnu řev.
Chápu že potřebuje nový navyj na usínání nebo tak ale já nevím jak už mu pomoct
@Anonymní píše:
On je celkově opravdu na ty nové věci strašný, láhev se savičkou měl do dvou let než ji vyměnil za jinou bez savicky a celkově nové věci některé vůbec absolutně nezkusi když mu nesedí. A měl by pořád jedny a ty stejné co mu pasují. Jinak je usměvavý, umí hezky dělat legraci, pěkně mluví.Zkusím to takto prostě jako hotová věc, není a tečka a hotovo. Akorad nevím jak jej donutit večer aby byl v posteli, vylézá neustále a hraje si po celém pokojíku a když mu řeknu spát tak prostě ne ne ne a hotovo. A začne hysterie, háže věcmi. Tohle přes den nedělá skoro vůbec. Jestly ho nechat si hrát a nebo přes vyrvání ho vracet do postele. Já tam jsme a on si hraje.
Nedavas ho brzo?
Pokud ano, posunula bych o hodinu dve spani a pak sla s nim, zalehla, zhasla a „spala“. Neresila bych, co dela a jestli si hraje, urcite bych ho netlacila tak, ze zacne hazet s vecma. To musis predvidat a vyhnout se tomu, je to pro nej mega stres, ktery nedava, proto haze.
Dobre ráno maminky,
Vím, že tady bylo hodně diskuzi na téma dudel ale trápí mě to hodně. Syn má v prosinci 3 roky a dudel měl jen na spaní.
Je to celkově hodně citlivý chlapec, dává velmi najevo radost a také vztek.
Stalo se že si prokousal dudlik, začala opravdu hrůza. Už nějaký měsíc dopředu jsme mu říkala že zoubky rostou, že můžou prokousat dudlík a pak to zkusíme zvládnout bez něj protože zoubky už jsou silné. Říkala pohádky na toto téma. A teď se to stalo před dvěma týdny. A od té doby opravdu děs. Dudlík jsme vyměnili za hračku v hračkárně. Bylo vidět že nechce moc ale věděl že ten dudel opravdu nefunguje tak vyměnil za sítko které chtel, ale to efekt nemělo. Nabízím mu různé plyšáky. Spím sním, a on jediné co dělá je že chodí a chodí v pokojíku a piští v paneláku do vyčerpání. Povídám mu že to spolu zvládneme, jsme tam sním. A takhle ráno se začal budit v 5. A k tomu dneska už měl i noční výstupy orpavdu strašný takže noční běsy. Odpoledni spánek už taky nehrozí. Nevidím pokrok. Bydlíme v paneláku, o to mě nejde ale je to mazec a navíc já nevím jak mu pomoci ještě. Jsem tam snim, říkám že to spolu zvládneme. On mě řekne nezvládneme.
Maminky máte některá takovou velkou zkušenost špatnou? Bylo to vše zase dobře? Jen asi bych prosím chtěla vědět jak ještě na to mu pomoci nebo jestly se to zlepšilo časem.
Asi jsme ho měla vzít dříve, ale to mi teď už opravdu nepomůže. Mrzí mě to. Jen bych mu nechtěla ublížit a aby se to vše vyřešilo nějak lépe.