Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky po první laparce jsem ji dostala až za 6 týdnů je to normální může být později. Teď jsem ji ještě nedostalaale taky jsem byla operovana až 9.11. tak je čas zatím. Já měla původně taky strach že je mladej ale teda za mě předčil očekávání je perfektní lepší než můj 50 letý gynekolog.
@Irena91 tak jo to je super, nechám to tak ať se s tím tělo vypořádá samo. Mě právě zmátl doktor že bych to mohla dostat klidně i dřív
tak jsem zvědavá jakej bude, pak napíšu ![]()
Dobrý den. Mám neprůchozí oba dva vejcovody ale o žádném zánětu nevím
mám jeden pokus ivf za sebou a nezadařilo se, v úterý jdu na druhý a když se nepoštěstí tak mi doporučují odebrat vejcovody, ja to nepodlepsal když jsem byla před laparoskopii protože jsem nevěděla proč a co všechno to obnáší a kamarádky mi říkaly ať si nic odstraňovat nenechám když jsem zdravá ale jak vidím zdravá nejsem. Ve středu nám v Praze řekli že neprůchozí vejcovody můžou vylučovat latku která brání embryim se vyjet takže doporučuji okamžitě odebrat, teď už na to mám jiný pohled, kdyby mi to takhle poprvé vysvětlili u nás v Nemocnici určitě bych nepřemýšlela. Ale když jsem se zeptala proč mi je chtějí odstranit doktorka mi jen řekla že se to prostě takhle dělá
. Takže chci se zeptat je tu někdo kdo má zkušenost s tím že si nechal odstranit a zadařilo se jim miminko ![]()
@Hájek nikola ahojky ano mě to rovnou doktor odstranil přesně kvůli tomu důvodu co píšeš, aby se embryjka uchytila. Je škoda, že sis je nenechala vzít hned, stejně je na nic nemáš a můžou teď dělat neplechu v podobě právě toho neuchyceni embryjka.. já byt tebou tak si je nejprve nechám odstranit a potom jdu do dalšího ivf. Nám se podařilo po operaci hned otěhotnět a teď jsem těhotná podruhé a taky napoprvé. Není čeho se bát stejně je máš na nic. Já jsem teď nakonec ráda, že vlastně nemusím řešit žádnou antikoncepci ![]()
Sactosalpinx (vejcovod naplněný tekutinou) je problém a je záhodno ho odstranit. Ale normálně neprůchodný vejcovod např. z důvodu srůstů, v minulosti proběhlého zánětu, atd., ničemu nevadí, maximálně zvyšuje riziko mimoděložního těhotenství. Jak ty vejcovody vypadají, vědí nejlíp doktoři, co je viděli. Ale automaticky „pouze“ neprůchozí odstraňovat je zbytečné. Já s diagnózou neprůchodného vejcovodu žila tři roky a pak jsem otěhotněla přirozeně. Druhý nemám.
@Janičcka92 Ahoj jo já o tomhle přemýšlím teď každý den, já jdu v úterý na druhý transfer a po tom uvidím jak dopadneme. Když nám to nevyjde tak půjdu na odebrání vejcovodů, rozhoduji se každý den a přemýšlím co jak proč, jsem ráda že mi někdo odepsal a každá jiný názor na to. To co psal @ugluk tak takhle to vysvětlili mě doktoři takže jsem s tím do teď žila že to žádnou neplechu nedělá, ale teď mi řekli že to dělat neplechu může, takže nejspíš se rozhodu pro odebrání. Ještě si říkám jestli třeba nestačí odebrat jeden vejcovod???
ale to nevím jestli to má smysl, když už tak už asi oba dva nejspíš nooo. A po jaké době po odebrání vejcovodů můžu jít na další transfer??? Děkuji ![]()
@Hájek nikola tak předpokládám, že oni to vidí, co to přesně je. Ale „jenom neprůchozí“ vejcovod důvod k odebrání není. Jinak k čemu brát jenom jeden. Buď připustím, že může způsobit problém, tak vezmu ty potenciální problémy oba. Nebo doufám, že se jednou stane zázrak, a pak tamoba nechám. Jinak by se jednalo o laparoskopickou operaci, takže předpokládám minimálně dodržet šestinedělí.
@ugluk mě řekli že neví kvůli čemu jsou neprůchozí že tam nic neviděl, ale že já dřív trpěla na záněty tak je mi jasné že je to z toho. Ale přímo příčinu nevím. Nic méně další možnost bude odebrání obou dvou. Tak děkuji za rady a informace ![]()