Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malýmu denně kolísá teplota mezi 37 - 37,8 (před odečtem), ale jinak je naprosto v pořádku
u miminek je to normál.
@Sibyla0 píše:
@zvědavá borůvka ty plašíš pořád. Já teda věřím nejvíc sobě, prostě poznám i zvýšenou teplotu, horečku nepřehlídneš. Jinak u miminek se to tak nebere, neměř jí pořád. Neměř jí při pláči, neměř jí po spaní, neměř jí navlečenou. Dětem teplota lítá více než dospělým. Vylítne jim a zase se sníží. Samozřejmě pokud se ti bude zdát vařící déle, je na místě jí změřit. Řeší se to až od 38,5 po odečtu. I do budoucna si zapamatuj jednoduchou poučku - dítě se nenabaluje a nezabaluje do dek, naopak necháš lehké pyžamko a lehkou deku, teplota okolí horečku snižuje, osaháš končetiny - pokud jsou horké, teplotu snižuj - udělej zábal končetin, omývej chladnější (né ledovou vodou) případně udělej octové ponožky (ponožky do nálevu asi jako na salát, namočit ponožky, nandat, přes to ještě jedny). Pokud jsou končetiny chladné nebo kůže mramorovaná, nic z toho nedělej, znamená to, že teplota ještě stoupá. Jinak samozřejmě můžeš použít léky (dávkování podle hmotnosti, ne podle věku, na krabičkách je to hodně poddávkované, takže se řiď podle kil a přepočítej si to). Záleží na tobě, ale horečka je vlastně správná reakce organismu, její snižování bývá někdy kontraproduktivní. Já osobně se ale nevydržím dívat na apatické dítě, takže já se řídí aktuálním stavem, malá měla virozu, kdy jí při necelých 38 padaly oči a byla mimo, takže jsem lék dala. Při angíně měla skoro 40 a byla v pohodě, takže jsem jí nechala. Jinak nenutit dítě jíst, ale dávat hodně pít, i trošku násilím, horečka tělo samozřejmě vyčerpá a dehytratuje. A pozor, je lepší snižovat postupně, skokové zvyšování/snižování teploty může zapříčinit febrilní křeče. Je to ošklivá záležitost, některé děti k ní mají předpoklady, některé vůbec. Ale je lepší snižovat pomalu.
Děkuju, je toho infa moc, snad si to zapamatuji.
Co je na světě, tak jsem ji měřila jen jednou, zdálo se mi, že má horké čelo a byla celý den taková nevrlá, nakonec to byly asi ty prdíky.