Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mám skoro 4 měsíční holčičku a ještě jsem bez ní nikdy nikde nebyla, max mi jezdí někdo z rodiny s kočárkem 2-3- hodky 2× v týdnu. V bývalé práci potřebují moji konzultaci a dozaučit jednu slečnu, koordinuji různé akce a eventy.
Je to ted v sobotu, byla bych pryč cca od 13 - 19 hodin, možná ale i dřív, dýl ale určitě ne, snažím se malou naučit na režim a večer koupu a uspávám.
Ale tak nějak mám výčitky svědomí, že bych měla odejít na celé odpoledne pryč. Doma bude manžel, mohla by pohlídat i babička (jeho matka), takže to by problém nebyl.
Ale já se nemůžu rozhodnou, jd o to, že kojím a malá bývá občas neklidná a uklidnuje ji být u prsa. Jako můžu si odstříkat a dali by ji to z hlavičky, ale ano to se mi moc nelíbí, jako asi by přežila půl dne na lahvičce, ale stejně..Mám z toho takový blbý pocit. v rodině mi každý říká at jdu, že to je v klidu, že to zvládnou, ale víte jak..já jsme s ní pořád, já znám její denní režim, poznám už pláč, jestli se jen vzteká čio je přetažená či má hlad..
Co myslíte, odešly byste na chvíli či jsme moc uzkostná..jak jsme psala, ještě jsme od ní nikdy nebyla. v práci se tváří jakože je to normální a že s tim nadělám, ale přijde mi, že ani ne 4 měsíce a s tím kojením, že bych neměla. neumím se rozhodnout..
S sebou si ji vzít nemůžu, ude to tam dost hektické a hlučné a já budu furt někde poletovat.
Dítě to zvládne úplně v pohode aspoň se tatínek taky naučí rozpoznavat druhý place. Když nebude prso, uklidní se jinak. A tatínek si vytvoří lepší představu, co péče o dítě představuje.
Zpis zkuste, jestli láhev vůbec vezme. Naše nevzala, takže jsem měla smůlu a trápit bych ji nenechala.
Ja mám 2týždňovú dcéru, mám individuálny študijný plán na výške, ale chtiac-nechtiac som ju dnes musela prvý krát nechať na starosť priateľovi a mamke, s fľašou odstriekaného mlieka a ísť napísať pár testov(aj s cestou som bola preč 6 hodín).Doma to parádne zvládli, takže myslím, že ty naozaj nemusíš mať obavy ![]()
@astoret Já šla od dcery přesně v jejím půl roce, začala jsem poměrně pravidelně pracovat - pár hodin, pár dnů v týdnu. Ale je fakt dobré zkusit, jestli vám vezme flašku, nám malá nevzala, naštěstí už jsme tou dobou jeli příkrmy, takže o hladu nebyla. Případně když bylo nejhůř, tak manžel dával mléko injekční stříkačkou a strčil přitom malé do pusy malíček, aby měla iluzi prsa (naučily nás to dětské sestry v porodnici, když jsme museli dokrmovat, než jsem se rozkojila). ![]()
Otázka je, jestli si vezme láhev. Kluk ji naprorvý na zkoušku vzal. Když ale hlídal tatínek, tak už ji odmítl. Ale naštěstí už jsme začínali s příkrmy, takže dostal přesnídávku.
Kdyby nevzala flašku, měl by ti ji kdo dovézt na kojení? Pokud jo, tak bych šla, jinak bych neriskovala.
Určitě bych vyzkoušela, jestli dítě vůbec lahvičku vezme - jestli ne, tak bych čtyřměsíční nenechala ohladu půl dne.
Jinak pokud to budou nárazovky, proč ne, ale aby to tvé vedení nevzalo tak, že to prošlo a budou tě honit pětkrát do měsíce, že „nutně něco potřebují“. To už je pak na tobě, jak to zařídíš, jak moc chceš či nechceš do práce chodit.
Pokud jde o jednorázovku, tak co to udělat např. takhle: Jak daleko z domova práci máš, šlo by, že by ti ji z domova třeba jednou dvakrát přivezli na kojení (pokud nechceš dát lahvičku), třeba i procházkou v kočárku. V práci by to pochopit měli - ty pro ně děláš něco, co nemusíš, tak si můžeš nadiktovat třeba dvě hodinové pauzy na kojení.
@astoret Z pohledu někoho, kdo byl s desetidenním dítkem na srazu k táboru v (nekuřácké) hospodě, v cca měsíci dítka na celodenním školení a od cca 5 měsíců pracuje na 1 den v týdnu v kanclu, ano zbytečně to řešíš. Zkusila bych tedy předem tu lahev či stříkačku, i když u nás tedy nebyla problém láhev, ale to, že děti odmítaly UM, takže to znamenalo odstříkat. Pokud by láhev nevzala, tak by to chtělo ať přijedou na kojení, ale jinak v tom já osobně problém nevidím.
@astoret zbytečné výčitky svědomí. Jen bych předem vyzkoušela krmení - některé kojené děti flašku prostě nevezmou. Já byla na celý den pryč hned v šestinedělí - dobré kamarádce na svatbě. Původně měla jet dcera s námi, ale dostala trochu rýmu a lehký kašel, tak jsme usoudili, že jí nebudeme tahat mezi tolik lidí, když je oslabená od virozy, aby nechytla něco horšího. Ale já od začátku dokrmovala, takže s jídlem u nás nebyl problém.
Ja bych nesla, ale úzkostná jsem. Jak píši holky - zkus lahvicku a uvidíš. Pokud ti to ale vadí, tak nejezdi.
Hlavně zkus tu lahvičku. Oni si poradí, ne že ne. Já taky hlídám dceři dcerku od dvou měsíců, taky má své tony hlasu, výkyvy nálada a kdesicosi, a zvládly jsme to napodruhé i přes noc. Halt jsem víc kmitala, než jsem přišla na to, co který pláč znamená, dítě nijak ošizené nebylo.
@astoret já jsem oba kluky učila na lahvičku už v šestinedělí, věděla jsem, že prostě budu pracovat a občas chci být „nahraditelná“ s pomocí odstříkaného mléka…zvládali to v pohodě. Pro svůj klid to vyzkoušejte, odejdi, nech dítko partnerovi a uvidíte. Držím palce, ať je to OK ![]()
Tohle tema se mi dost hodi aktuálně ![]()
Zrovna se rozhoduji, zda pomoci svému bývalému zaměstnavateli a chodit na pár hodin v týdnu do kanclu…
Jsem rozhodnuta to zkusit a uvidíme ![]()
Ja to tedy nemam daleko, takze kdyby bylo nejhůř, jsem doma do pěti minut, ale plánuji tam vzdy zajít jen na ty dve hodky mezi kojením…
Taky jsme s malou na sebe dost fixovane, ale právě proto to chci zkusit ![]()
Držím pěsti @astoret, ať vse klapne ![]()
Neřešit, nestresovat se… Od třetího měsíce chodím každý měsíc na dvou a půl denní školení (od rána do večera/odpoledne, na noc domů) a mrňous to od začátku zvládá s přehledem. Nějaká ta tří až čtyřhodinovka sem tam v práci už ho nerozhodí… Ony to babičky s ukolébáním taky zvládají. A mmch kojím dodnes (10.měsíc) a ani celodenní odstávka se na mléce neprojevila
Zpočátku jsem na hlídání odstříkávala, ale pořádně jsem se to nenaučila, takže jsme rychle začali doplňovat sunarem. Ale jen při hlídání. Přechody na UM a MM byly úplně bez potíží, teď s příkrmy už je to úplně nepodstatné. Takže je jasné, že je každé dítě individualita, ale a priori bych to zkusila s lahvičkou a nebála se toho.
@astoret Já bych asi vzala dítě a hlídače s sebou. U nás by to byla nejjednodužší varianta, než se snažit horko těžko odsát 2 dávky mlíka a ještě hrát ruskou ruletu s flaškou.