Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost se vztekáním u 4,5 měsíčního dítěte? Dělá to posledních 5 dní, jak několikrát během dne, tak i navečer před spaním. Když ho dám do postýlky, tak řve a řve a to doteď nebyl zvyklý na uspávání…
Doufám, že je to jen nějaké blbé období a skončí to. Zoubky si myslím, že to nejsou. Nic jsem v pusince nenahmatala a ani je nemá zarudlé a oteklé.
@liil píše:
Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost se vztekáním u 4,5 měsíčního dítěte? Dělá to posledních 5 dní, jak několikrát během dne, tak i navečer před spaním. Když ho dám do postýlky, tak řve a řve a to doteď nebyl zvyklý na uspávání…Doufám, že je to jen nějaké blbé období a skončí to. Zoubky si myslím, že to nejsou. Nic jsem v pusince nenahmatala a ani je nemá zarudlé a oteklé.
Chce byt u tebe. A 4 mesicni mimino se nevzteka. Nenech ho plakat, chovej.
@pohlazeni píše:
Chce byt u tebe. A 4 mesicni mimino se nevzteka. Nenech ho plakat, chovej.
souhlasím
Dite se meni, co platilo vcera, nemusi platit dnes. Porid satek a dej miminko do nej.
Příspěvek upraven 24.04.16 v 22:23
Vedu v tom nehledej, proste nechce byt samo v postylce. Vic vnima, chce byt s tebou, to je cele.
@liil Jak tě napadlo, že se 4 měsíční mimino vzteká? Mě právě tohle nejde do hlavy, kde se v matkách bere nějaké přesvědčení, že mimino si něco vynucuje, nebo se vzteká, apod. A nemyslím to nijak zle, ale nějak se to do těch hlav těch matek dostat muselo
To vám to řekly vaše matky, známe, nebo jste to někde četly? A co říká tvá intuice, když slyšíš své dítě řvát? Máš opravdu pocit, že se vzteká?
@liil Ne opravdu se nevzteká, pláče, protože něco chce a jinak to vyjádřit neumí… To, že nechce najednou být v postýlce a nechce sám usnout je normální, miminka se mění neustále.
No, opravdu mi přijde, že se vztekal, i když je u mě. Vždycky naštvaně mavne tou rukou, jak dvouleté dítě. Šátek nechci, chovám ho hodně, už tak mě bolí kolena a zada. Hrajeme si právě na dece, abych ho pořád nemusela nosit, zpívám mu a vymyslím různé věci na zabavení. Zrcadlo, houpačku atd… Když ho dám do postýlky, zkoušela jsem pohádku ukolebavku, držení za ruku a nic nepomáhá. Jde vidět, že spát se mu chce, ale nespí. Je mi jasné, že už nebude to mimco, kam ho položím, tam bude, ale tohle mi přijde už moc.
O vztekání a vynucování mužeš mluvit u staršího dítěte, určitě ne u 4,5 měsíčního miminka, spánkové fáze a usínání se mění a měnit ještě nějakou dobu budou, chce kontakt a uvidíš že bude spokojenější když tam sním budeš, my se třeba v tomto období s mužem střídali, zapli na podkreslení bílý šum a četli, takhle malému miminku nějakou svou knížku kterou jsem zrovna měla rozečtenou a většinou během chvilky usnula, pak krásně a dost dlouho usínala v postýlce ve svém pokojíčku úplně sama a byla spokojená a loni v srpnu zlom, nechtěla usínat, plakala, začali jsme uspávat v naší posteli a přenášeli a když se budila, tak jsme přestali i přenášet a spí s námi v posteli a to jí je takřka 2,5 roku. Už se to lepší že začíná zase usínat sama, ale víš co, nevadí mi to, užívám si ty chvíle o to víc že v červenci čekáme druhé a vím, že už na ní tolik času mít nebudu.
Takže buď tu pro svoje dítě v době kdy tě potřebuje a stůj opodál v době kdy tě až tak nepotřebuje a uděláš pro něj to nejlepší co můžeš
@liil mává rukou, jo? Tak to se vzteká… ![]()
No, prostě chce maminku, protože ji miluje… více si uvědomuje odloučení, atd.
@liil právě že ze šátku tě ty záda bolet nebudou, zkuz si sním zalézt do postele při uspávání a uvidíš, třeba se v postýlce cítí moc izolovaný. Určitě se nevzteká, pouze jak už tu bylo napsáno, chce ti něco sdělit, jen prostě nemá jiný výrazový prostředek než ten pláč, pokud toto dělá večer, zauvažovala bych i jestli není přetažený
@liil pokud můlžu doporučit, kup si šátek, z toho tě záda bolet nebudou. no a pak je na bolavá záda super joga, ta mi pomohla hrozně moc ![]()
@liil Takže i když je u tebe, tak řve (nebo se vzteká)? Pokud ano, tak bude přetažený, chce usnout, ale nejde mu to (z různých důvodů). Můžeš mu pomoci pevným zavinutím, puštením bíleho šumu, houpáním. Dále viz. odkazy
http://mojebetynka.maminka.cz/…ek-dle-karpa
https://www.youtube.com/watch?…
http://www.daliborek.cz/karpova-metoda/
Bíly šum - https://www.youtube.com/watch?…
Mne se takhle male miminko opravdu vztekalo, ale jednalo se odrazdiveho kojence. Prorval mi i 3 hodiny v porodnici, rval, kdyz jsem ho chovala, musela jsem klubickovat i tak se neustale silou propinal. V mem okoli nikdo takove mimco nemel, opravdu se dokazal vztekat. Trvalo to do 8 mesice nez si sam sedl…
A rada: ze dne na den se to bude menit jeste hodne dlouho, kdyz ho naucis usinat samo, prijde separacka a vsechno bude jinak. Nic nelam pres koleno, jednej ke spokojenosti vas obou, nepouzivej nejake zarucene metody, pouzij svuj cit. Cim vice se dokazes prizpusobit miminku, tim snaze a rychleji se takovato obdobi prekonavaji…