Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám doma 2 měsíčního kojence, takže začínám uvažovat o tom které očkování a kdy, protože souhlasím s tím, že čím je dítě starší, tím má lepší imunitu a lépe se s očkováním vyrovná. Zatím mám ovšem zmatky tom, co vše se povinně očkuje a na kdy nejpozději se to dá odložit tak, aby nebyl pak problém s přijetím do školky. Má v tom někdo přehled a poradí? Děkuji ![]()
@Majkelka
informace shanis na spatnem miste. Pocti si na vakciny.net. a klidne se tam i porad v poradne u petrase.
Povinny je infanrix hexa a priorix.
Povinná je hexavakcína, dá se nahradit Infanrix Hib(4 nemoci) nebo Pediacelem (5 nemocí). Ten by se měl naočkovat do 18m. Obvykle se očkuje ve schématu 3+1, pokud se očkuje později, může se očkovat 2+1.
Další povinná je MMR, živá vakcína, očkuje se od 15m, ale může způsobovat různé neurologické komplikace. Je lepší jí odložit po 2. roce. Horní hranice do kdy očkovat není stanovena, ale většina školek bez ní dítě nepřijme. Resp. záleží na dr., co napíše do potvrzení pro školku.
Dál jsme se ještě nedostali ![]()
Ja ma holcicku 6m, nema jeste krome rotaviru nic. Rotaviry nejdou do krevniho reciste, rudiz nezatezuji jatra, ta to jsem dala ve 3m prvni davku. Jsou tri, do pusinky roztok, bez reakci.
Hexu dostaneme prvni v 7m na moji zadost. Tim padem jen tri davky, rozlozim a nebudu mit pauzu mezi nimi mesic, ale dva. Chtela jsem misto Hexy puvodne Pediacel, ale je bez zloutenky, ta by se musela pak doockovat a to jsou dalsi pichance, tak nakonec hexa. Jinak pred ocko jdeme na krev, chci mit jistotu, ze je mala naprosto ok. V 9ti tydnech jsme uplne nahodne prisli na to, ze ma spatne jaterky, nemela ani zloutenku nic, krev se brala kvuli podezreni na zanet mocovych cest. Po tomto zjisteni jsem ockovani odsunula. Pak dam Prevenar, ale asi az po roce, to jsou uz jen dve davky. Ta druha az ve dvou letech.
A MMR vakcinu naockuji az pred nastupem do skolky.
Taky doporučuju vakciny.net a udělat si vlastní názor než ti tady bude někdo mlátit klíny do hlavy.