Odklad versus nástup do školky

27.3.13 09:57

Odklad versus nastup do skolky

Mam taku TEORIU… ze neskorsi nastup do skolky ma za nasledok vyssiu pravdepodobnost odkladu skolskej dochadzky. Teda, moja teoria je, ze dieta ktore ide do skolky v troch rokoch, je v siestich zrele na skolu a ktore ide do skolky az v styroch, je zrele na skolu az v siedmych.

Ake su vase SKUSENOSTI?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1751
27.3.13 10:00

Moje děti šly do školy ve třech letech a jedno dítě bylo zralé na školu už v šesti a do školy nastoupilo a to druhé v šesti letech zralé 100% nebude. Takže tvoje teorie na moje děti nepasuje. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
27.3.13 10:04

Můj názor je, že je to individuální. Prostě zralost nenaučíš. Já jsem chodila do školky od 3 let a jako srpnová jsem musela nastoupit do školy v 6. První rok ve škole bylo pro mě peklo, ale přežila jsem. Tudíž nejde tak ani o to kdy to dítě nastoupí, ale o postoj rodičů. Ono to jaké má známky dítko v první třídě vůbec nic neznamená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
27.3.13 10:06

Nemám zkušenost od nás, ale co jsem zjistila z města, kde neměli volné místa pro děti.
Pokud byla matka na rodičovské s mladším, tak staršího vzali do školky až jako předškoláka. V tom případě většinou dítě nebylo zralé na školu kvůli sociální adaptaci a také se ten školkový rok teprve promořovalo bacily, tak v té školkce mnoho nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
27.3.13 10:07
@Lenny0 píše:
Můj názor je, že je to individuální. Prostě zralost nenaučíš. Já jsem chodila do školky od 3 let a jako srpnová jsem musela nastoupit do školy v 6. První rok ve škole bylo pro mě peklo, ale přežila jsem. Tudíž nejde tak ani o to kdy to dítě nastoupí, ale o postoj rodičů. Ono to jaké má známky dítko v první třídě vůbec nic neznamená…

Ano, přesně tohle říkala i naše dětská - svou zkušenost se synem. Byl chytrý, ale ještě potřeboval ten jeden rok ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65348
27.3.13 10:10

N je to jen teorie…
I když chodí do školky od 3 let…nemusí být v 6ti ztralý a jak říkáme nás „dotažený“ prvňáček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
27.3.13 10:10

Tahle teorie je naprosta blbost - moje druhe dite slo do skolky az ve ctyrech a ctvrt roce, protoze proste driv nebylo ve statni misto (chodila do soukrome od trech a pul roku) a pristi rok jde naprosto bez problemu k zapisu do skoly. V cervnu ji bude sest a v zari jako klasicky sestilety prvnak nastoupi.

Starsi dite chodilo do skolky od dvou a pul let, taky je cervnove a taky slo jako sestilety prvnak do skoly. Jenze diky mode odkladu, kdy matky chteji mit dalsi rok skolky zadarmo a hlavne pohodlicko a lehy bez starosti se skolou bylo moje dite jedno z peti deti bez odkladovych a ac inteligencne spoluzaky prevysovalo, tak fyzicky melo velky handicap - ono kdyz je ve tride par osmiletych prvnaku tak je to holt znat…

• Citovat
  • Upravit
58837
27.3.13 10:12

Taky si myslím, že je to individuální. Dcera je podzimní, takže ta šla do školy jako 7letá, ale bez odkladu školní docházky. Druhá dcera půjde do školy příští rok jako 6ti letá.
Od tety děti nechodili do školky vůbec a nastupovali do školy normálně v 6ti letech bez odkladu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
27.3.13 10:15

@-Evka- je to tak já bych třeba ten rok navíc ocenila, ale třeba moje spolužačka která byla o týden madší asi ne. Prostě nejde všechny házet do jednoho pytle. Já jsem prostě pro individuální přístup, protože je nesmysl aby někdo kdo se narodí 31.8 na školu připravený byl a druhý se narodil ten samý rok jen o jediný den pozdeji (1.9) a ten už zase ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.3.13 10:19

No ja som mala skor na mysli dva roky v predskolskom zariadeni versus tri… asi sa neviem vyjadrovat :oops:

A tiez som ovplyvnena tym, ze moja chodila do jasli a je to na nej voci „nejaslickovym“ vrstevnikom hodne poznat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
27.3.13 10:29

@Bábi Zlopočasná ale ne vyjádřila jsi se přesně a já už jsem v prvním příspěvku odpověděla a teď to jen trochu rozvinula. ;)
Já vím, že zvažuješ jestli dát svou dcerku do školy dříve, kvůli tomu tredu odkladů, ale v tom ti neporadí nikdo a rozhodnout se musíš sama. Ono totiž nejde jen o to jestli umí počítat atd, ale i o to jaká je její sociální zralost tj. jako jestli je introvert nebo extrovert. Jestli introvert tak bych počkala, protože i když je nadaná tak by ji ty starší děti převálcovali a stejně by jí to nepomohlo, ale jestli je živější tak si s nimi pořádek udělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.3.13 10:39

@Lenny0 ja teraz riesim skolku, ale tie odklady sa tak okrajovo vynorili (a ja som baba zvedava a spletam si svoje teorie, tak chcem vediet ako moc som mimo)… skor ma desi ze ako sa teraz snazime vydupat miesto v skolke o tri roky sa budeme snazit vydupat miesto v skole :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
27.3.13 10:54

@Bábi Zlopočasná to naprosto chápu. Já taky řeším věci s předstihem. Já mám syna, který je v září a teď chodí do školky prvním rokem a má 3. Taky si říkám, že by vlastně měl dle datumu jít do školy o rok později a tak tam stráví 4 roky. Jsem teď na mateřské, ale protože mi ho i přesto vzali tak tam chodí. Je to živější kluk a já jsem toho názoru, že mu tam dají více podnětů než já doma. Jednak tam má vrstevníky a pak se tam i učí různé říkanky a kreslení atd. Už teď pozoruji jeho pokrok. A někdy mě napadá, že by mohl být připravený na školu i dříve. Ale budu se rozhodovat až pak, protože jak říkám znalosti jsou jen jeden faktor. Jak jse již uvedla, já jako dítě jsem nebyla a ten rok jsem protrpěla. Na druhé pololetí jsem dokonce dostala 3 z češtiny. Pak se to zlepšilo jak jsem dozrála. Nebylo to dáno mým intelektem, ale mou nesoutředností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
27.3.13 10:58

No tak ja sla do skolky az v 5-ti letech, driv deti, ktere meli maminky na materske do skolky nechodili a predskolak byl povinny, to jsem musela, do skoly jsem sla normalne.
Muj bracha chodil od 2 do jesli, potom plynule pokracoval skolkou a mel na rok odklad, nebyl zraly, nedokazal se dlouho soustredit, spatne mluvil…
takze nase rodina naprosto popira tvou teorii.
Myslim si, ze delka pobytu ditete ve skolce neovlivni jeho zralost pro skolni dochazku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
27.3.13 11:01

Podle me ciste individualni. Jsou deti, co do skolky jdou jenom na jeden rok a do skoly jdou v pohode.
Pak jsou takove, co chodi do nejakych zarizeni od 2 let a v 6 do skoly pripravene nejsou… Jednak je ve hre taky vychova, domaci pece atd. ale hlavne povaha a osobnost ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin