Přijetí do MŠ v Praze - trvalé bydliště mimo Prahu

2338
26.3.13 20:46

Přijetí do MŠ v Praze - trvalé bydliště mimo Prahu

Milé maminky,
potřebovala bych radu. Synovi je sice teprve 15 měsíců, ale už teď přemýšlím, jestli mi ho vezmou do školky. V Praze bydlím osm let, ale nemám zde trvalé bydliště, takže syn také ne. Zajímalo by mě, jaké mám šance, aby mi ho vzali do školky. Nestačí třeba jen předložit nájemní smlouvu, že v Praze bydlíme? (domácí nám zde trvalé bydliště nechce povolit, prý má byt hlášený jako kancelář :nevim: zdá se mi to divný a jako blbost, ale tvrdí to).
Druhá otázka je: Syn je narozený v lednu, já bych ale ráda do práce už příští září, kdy mu bude 2 roky a 9 měsíců (pracuji na základní škole a potřebuju nastoupit na celý školní rok hned od začátku). Jak to v tomto případě funguje? Byl by přihlášený od září, ale nastoupil by až v lednu? Nebo musím čekat až na další školní rok?
Snad jsou mé otázky srozumitelné a poradíte mi.
Předem moc děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
26.3.13 20:54

1. U nás (Praha 8) byste měli nulovou šanci.
2. U nás byste s lednovým dítětem v necelých 3 letech neměli šanci. Pokud by místo náhodou bylo, vzali by ho od září, tj nastoupit by nemusel, ale museli byste platit. Já mám únorové dítě, jsem taky učitelka a musela jsem zůstat na nepl. volnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14624
26.3.13 20:57

Byla jsem stejný případ, trvale bydliště mimopražské, kvůli práci jsme ale shaneli školku v Pha. Dceru mi vzali, kam jsem chtěla, protože bylo místo - na tom asi muzes pohořet a jako důvod přijetí jsem uváděla prave již zmiňovanou práci. Nastoupit může určitě i v průběhu roku, taky jsme to měli tak, ale ne tak pozdě jak planujes Ty, každopádně školka chtěla, abych platila školne i za ten měsíc, který ještě nechodila. Podotýkám, ze se nejednalo o soukromou mateřskou školku. Určitě to zkus :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2338
26.3.13 20:59

Toho já se právě bojím, že bych byla od ledna bez příjmu a musela s ním zůstat doma do dalšího školního roku :(
S těma školkama je to na prd, ach jo, už teď mám strach :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14624
26.3.13 21:00
@maki3012 píše:
Toho já se právě bojím, že bych byla od ledna bez příjmu a musela s ním zůstat doma do dalšího školního roku :(
S těma školkama je to na prd, ach jo, už teď mám strach :(

Mysli pozitivně :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2338
26.3.13 21:01

Platit by mi nevadilo i kdyby tam do ledna nechodil. Hlavně, aby mi ho někde vzali :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
26.3.13 21:03

@MaWe mohu se prosím zeptat, kde v Praze? Jaké školky? Mám to podobně, budou mě zajímat nejspíš Strašnice. Teď už by se taky měla situace začít zlepšovat, do školek nastupují trochu slabší ročníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2338
26.3.13 21:08

Jde mi konkrétně o Malešice. Jsou tu čtyři školky, které mám kousek. Tuchorazská, Troilovka, Hřibská a prý ještě jedna, kterou ale neznám :nevim: Hlavně, aby to bylo co nejblíž, ráda bych, aby tu měl syn kamarády blízko. Samozřejmě ho můžu brát do školky k sobě do práce (naše ekola má i školku), ale jezdím hodinu přes celou Prahu až na druhou stranu bydliště a to pochopitelně nechci. Tahat syna hodinu do školky, hodinu ze školky a kamarády bude mít na druhé straně Prahy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14624
26.3.13 21:12
@adam75 píše:
@MaWe mohu se prosím zeptat, kde v Praze? Jaké školky? Mám to podobně, budou mě zajímat nejspíš Strašnice. Teď už by se taky měla situace začít zlepšovat, do školek nastupují trochu slabší ročníky.

Tohle byla Pha6 - Meziškolská

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14624
26.3.13 21:14
@maki3012 píše:
Jde mi konkrétně o Malešice. Jsou tu čtyři školky, které mám kousek. Tuchorazská, Troilovka, Hřibská a prý ještě jedna, kterou ale neznám :nevim: Hlavně, aby to bylo co nejblíž, ráda bych, aby tu měl syn kamarády blízko. Samozřejmě ho můžu brát do školky k sobě do práce (naše ekola má i školku), ale jezdím hodinu přes celou Prahu až na druhou stranu bydliště a to pochopitelně nechci. Tahat syna hodinu do školky, hodinu ze školky a kamarády bude mít na druhé straně Prahy

Tomu rozumim, tohle jsme měli my…ale přežila ve zdraví i s kamarády někde jinde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fayinka
26.3.13 21:25

Pokud není trvalé bydliště v Praze, tak je šance na umístění pouze na městské části, kde máte zaměstnání. My letos ale brali tříleťáky s rokem narození do června, ostatní se nevešly. Takže šance na umístění dítěte pod 3 roky je nereálná. Zbývá jen soukromý sektor. ;)

• Citovat
  • Upravit
5328
26.3.13 21:34

Maki, vzhledem k tragické situaci ve školkách v Praze a optimistické situaci na trhu s nemovitostmi bych asi na Tvém místě vypověděla nájem stávajího bytu a našla si byt v místě práce. Jestli tomu dobře rozumím, že v rámci školy, kam se vracíš do práce, je školka, kde by Ti synka vzali, určitě bych do toho šla. Je to i praktické mít školku hned vedle práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
26.3.13 21:41

U nás (Praha 14) berou i děti v nájmu, tedy bez trvalého bydliště. Ale dceři budou v srpnu 3 a ptala jsem se ve 3 státních školkách v naší městské části a ve všech je to prý od září bez šance. Takže u mladších je ta šance ještě menší, pokud nemají ve školce sourozence. Občas berou i v průběhu roku, ale berou od starších nepřijatých dětí k mladším (nebo spíš když se rodiče těch dětí průběžně ptají).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
_Kaczenkaa_
26.3.13 21:45
@maki3012 píše:
Jde mi konkrétně o Malešice. Jsou tu čtyři školky, které mám kousek. Tuchorazská, Troilovka, Hřibská a prý ještě jedna, kterou ale neznám :nevim: Hlavně, aby to bylo co nejblíž, ráda bych, aby tu měl syn kamarády blízko. Samozřejmě ho můžu brát do školky k sobě do práce (naše ekola má i školku), ale jezdím hodinu přes celou Prahu až na druhou stranu bydliště a to pochopitelně nechci. Tahat syna hodinu do školky, hodinu ze školky a kamarády bude mít na druhé straně Prahy

Tak já bydlím hned vedle školky v Tuchorazské a tam je dost velký problém dítě dostat, co říkaly maminky.. Jedné známé tam vzali syna až v předškolním věku - prostě není místo a když chceš aby bylo, musíš řádně zaplatit… :poblion: :poblion: :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
14083
26.3.13 21:49

U nás momentálně berou jen předškolní, bydlíme kousek za Prahou. Asi bude záležet konkrétně na tlaku. Některé části Prahy mají problém umístit vlastní děti s trvalým bydlištěm. Dost často berou až od čtyř let. Asi nemá smysl spekulovat dopředu, ale dítě mladší tří let ti spíš nevezmou. Určitě si zařiď trvalý pobyt. A není možné se přihlásit bez souhlasu majitele? Nájemní smlouvu máš. Zavolej si na úřad. Nebo si sežeň někoho, kdo tě k sobě s dítětem přihlásí na pár měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin