Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
HOLKY PROSÍM, chtela bych recepty..odskoušené na perníčky které se m usí nechat odležet…a taky na tu polevu ..co ji pak budu na ty perníky malovat…receptu je mraky…loni sem delala ty co sou hned mekký..a na vánoce byly jako šutr
dekujííí
Peťo, nezkoušelas ty Metelčiny? Já je dělám každý rok a nemůžu si stěžovat!
Já používám recept z formiček a jsem spokojená. Já ale nechávám perníky na balkoně (schválně), protože tam krásně ztvrdnou a já to tak mám ráda
. Když je nechám doma, tak jsou měkké. ![]()
Ahoj, už 5 let dělám tyto:
650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 lžičky sody
2 lžičky perníkového koření
50 g rozpuštěného másla
150 g medu
4 žloutky
7 lžic mléka
Perníky po nazdobení nechávám na balkone v papírové krabici, aby změkly. Trvá to většidou do 10 dnů. My jich tak polovinu věšíme na stromeček a ty jsou pak samozřejmě zase tvrdé
, nicméně ty na jídlo nechávám v krabici na balkoně a jsou pořád krásně vláčné.
A tady je recept na polevu:
2 bílky
350 g moučkového prosátého cukru
lžička citronové šťávy
Většinou mi to stačí na celou várku perníků. A pokud mi zbývají ještě nějaké bílky, tak z nich dělám kolečka - pusinky a taky věšíme na stromeček,vypadá to moc pěkně ![]()
Jojo, už se pečení perníků blíží,
dělám většinou na začátku prosince ![]()
nedelala sem nikdy perníky,,,krom lonských tech hned mekkých
paraplicko..dekuju..
Já dělám
95 dkg hladké mouky, 25dkg mletého cukru, 2,5dkg jedlé sody, lžička perníkového koření, 30dkg tekutého medu, 4 vejce.
Těsto nechat 12 i více (už ho tam mám třetí den…) hodin odležet v lednici, vyvált placku, vykrájet, péct ve vyhřáté troubě na 210°C - pěkně se nafouknou, jsou upečené rychle.
Jsou takové, jaké chceš, když je máš v suchu, jsou tvrdé, když ve vlhku, nasáknou a jsou měkké…
Polevu - bílek a moučkový cukr, poměr nevím, míchat a přidávat, až je akorát=) Opadává mi, když je moc hustá. Zdobím nejdřív týden po upečení… Ale kdysi jsme zdobili hned ten den a taky to drželo.
Jojo, těsto nechat odležet, min. 1 den. Taky nechávám déle, krásně pak voní medem a kořením
Zdobím, až když mám čas. V den pečení ne, ale tak do 3 dnů a pak perníky šupajdí na balkon. Loni jsem si na zdobení koupila zdobící tubu - a byla jsem nadšená.