Odměna nebo odstupné?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
27.10.11 15:15

Odměna nebo odstupné?

Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Končím rodičovskou dovolenou a zaměstnavatel pro mě práci nemá. Nabídl mi buď výpověď podle paragr. 52 a 3 měsíční odstupné v částce 60000,–
nebo dohodu podle paragr 49 a odměnu ve výši také Kč 60000,–
Chci se zeptat, jestli je tento postup zákonný a jaký by byl rozdíl v čistém výdělku. Jaké budou odvody a daň u odstupného, odměny?
Navíc, když dostanu odměnu, mohu se ihned hlásit na ÚP a dostanu podporu hned, ne až po 3 měsících, jako kdybych dostala 3měsíční odstupné.
Díky moc za info :wink:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
27.10.11 15:42

Záleží na co přistoupíš…pokud podepíšeš dohodu dle paragrafu 49 a podepíšeš jí z vlastní vůle, je to v podstatě legální, ale nevidím důvod proč bys měla… pokud Ti dá výpověď pro nadbytečnost s paragrafem 52, pak musí být dvouměsíční výpovědní lhůta…tj. dvě mzdy a až ak odstupné. Je to i výhodnější pro registraci na ÚP - tam je třeba nějaký základ pro výpočet podpory v nezaměstnanosti.
Nevím k jakému datu Ti končí RD, ale pokud např. k 13.11. pak výpověď začne běžet až 1.dnem měsíce následujícího tj. 1.12.2011. pokud pro Tebe zaměstnavatel skutečně práci nemá, měl by Ti písemně dát, že pro překážky na straně zaměstnavatele nemáš navštěvovat pracoviště(aby náhodou neargumentoval porušením pracovních povinností ve formě neomluvených absencí), pak Ti náleží i plná náhrada mzdy.

Mzda by Ti měla být stanovena na základě Tvých zkušeností a schopností a ideální je, pokud je stanovena v pracovní smlouvě. Pokud ve mzdovém výměru, je tu ještě problém, že by zaměstnavatel mohl svévolně mzdu změnit - jelikož není součástí PS.

• Citovat
  • Upravit
3513
27.10.11 15:45

no, nejsem personalista, ale asi takto. Pokud by si dostala výpověď dle výše uvedeného paragrafu, tak výpověďní lhůta činí 2 měsíce a na odstupné máš nárok ve výši 3 měsíců. Pokud ti hned na ruku nabízí 60 tis. a při dohodě, kdy pracovní poměr by patrně zanikl okamžitě ti nabízí též 60 tis., tak by tě obral o peníze za ty 2 měsíce výpovědní lhůty.

Druhá věc je ta, že pokud půjdeš na úřad práce s dohohou, bude ti vyplácena podpora v nezaměstnanosti ihned. Avšak pozor, podle nového zákona pokud pracovní poměr skončí dohodou, je podpora v nezaměstnanosti nižší. Tohle by nemělo platit, pokud pracovní poměr sice skončí dohodou, ale z vážných důvodů.

Takže pokud by ses opravdu pro dohodu rozhodla, tak bych si do Dohody o rozvázání pracovního poměru nechala vypsat i důvody rozvázání pracovního poměru. Ale tady si zase nejsem jistá, jestli když tam bude přímo uvedený ten § 52, jestli vám pracák skočí na to, že si nedostala odstupné, ale odměnu :nevim: .

Jinak co se týče zdanění, tak oba dva příjmy (ať odstupné nebo dohoda) budou asi daněné stejně.

http://www.jobs.cz/…tit-podporu/

Příspěvek upraven 27.10.11 v 15:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1424
27.10.11 15:45

Z odstupného se neplatí zdravotní a soc. poj. pouze 15%daň, pokud půjdeš na úp, tak nedostaneš první 3 měsíce nic, pouze za tebe stát zaplatí pojištění.
Pěti měsíční lhůta, kdy pobíráš dávky ti začne běžet až po těch třech měsících.Bereš 65% platu

Odměnu zdaníš, dle stejných pravidel jako plat, pokud půjdeš na úp, při ukončení pracovního poměru dohodou dostaneš snížené dávky v nezaměstnanosti 50% platu.

Maximální výše dávek v obu případech je 13,5tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.11 15:51

Ono je to trochu komplikovanější, proto ta případná dohoda nebo výpověď bez výpovědní lhůty…

A jak je to, prosím tě, s odstupným? Musí mi jej vyplatit, když uvedou paragraf 52? Jsou firmy, že odstupné slíbí, ale nakonec nevyplatí…
Protože když podepíšu výpověď teď v listopadu (konec RD 10.11., tak budu čekat až do prosince na výplatní období. Co když pak zjistím, že mi odstupné nepošlou??

• Citovat
  • Upravit
5476
27.10.11 15:56

Je jedno, jak se dohodnete, oboje možnosti jdou. Podle zákona máš právo na dvouměsíční výpovědní dobu a tříměsíční odstupné, tzn. kdybys měla dostat výpověď, chodila bys ještě dva měsíce normálně do práce (pokud by ji pro tebe neměl, náleží ti stejně náhrada průměrného výdělku, i kdybys byla doma, je to jeho problém). Pokud podepíšeš dohodu, nemusí trvat dvouměsíční výpovědní doba, termín ukončení pracovního poměru je na vás a stejně tak máš právo na odstupné, ovšem pohlídala bych si, aby v dohodě byl jako důvod ukončení pracovního poměru uveden právě nadbytečnost podle § 52.

Výpověd je výhodnější z těchto důvodů:

• další dva měsíce máš placené pojištění nomocenské, důchodové, sociální plus máš dva měsíce na hledání nové práce (ale musíš chodit do práce)
  • vyšší podpora v nezaměstnanosti
  • kdyby byl pracovní poměr ukončen dohodou hned ke dni skončení RD, dostaneš minimální podporu - první dva měsíce 3,5 tisíce, pak ještě nižší!

Příspěvek upraven 27.10.11 v 15:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3513
27.10.11 15:57

odstupné je splatné s poslední výplatou, takže u tebe až po uplynutí 2měsíční výpovědní lhůty, po tu dobu by si měla chodit do práce, nebo tak, jak píšou holky výš. V případě, že s tebou chce ukončit pracovní poměr okamžitě, požadovala bych těch 5 platů.

A pokud bys na to přistoupila, tak se zkus domluvit, ať ti to vyplatí okamžitě při podpisu výpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.11 16:03
kaa13 píše:
Z odstupného se neplatí zdravotní a soc. poj. pouze 15%daň, pokud půjdeš na úp, tak nedostaneš první 3 měsíce nic, pouze za tebe stát zaplatí pojištění.
Pěti měsíční lhůta, kdy pobíráš dávky ti začne běžet až po těch třech měsících.Bereš 65% platu

Odměnu zdaníš, dle stejných pravidel jako plat, pokud půjdeš na úp, při ukončení pracovního poměru dohodou dostaneš snížené dávky v nezaměstnanosti 50% platu.

Ano, vím, že pokud odejdu na dohodu, tak se zaeviduji na UP a začnu ihned brát podporu. 5 měsíců, ale ve snížené míře 45% po všech 5 měsíců
Pokud odejdu na výpověď a odstupným, pak se sice zaeviduji na UP, ale odstupné mi budou platit až po „vyčerpání odstupného“, takže nejdříve za 3 měsíce a to opět 5 měsíců celkem (první 2 měs 65%, další 2 50% a poslední 45%)

Pokud tedy přistoupím na dohodu a tím i odměnu 60000, tak mi dají na UP těch 13500 měsíčně? (60tis x 45% je cca 30tis, ale max je 13500
Je to tak správně?
Díky za info

• Citovat
  • Upravit
7887
27.10.11 16:45
Anonymní píše:
kaa13 píše:

Ano, vím, že pokud odejdu na dohodu, tak se zaeviduji na UP a začnu ihned brát podporu. 5 měsíců, ale ve snížené míře 45% po všech 5 měsíců
Pokud odejdu na výpověď a odstupným, pak se sice zaeviduji na UP, ale odstupné mi budou platit až po „vyčerpání odstupného“, takže nejdříve za 3 měsíce a to opět 5 měsíců celkem (první 2 měs 65%, další 2 50% a poslední 45%)

Pokud tedy přistoupím na dohodu a tím i odměnu 60000, tak mi dají na UP těch 13500 měsíčně? (60tis x 45% je cca 30tis, ale max je 13500
Je to tak správně?
Díky za info

Podpora se pocita z prumerne mzdy, a pokud mas mesicne 60tis, tak stejne max podpora je jen 13500

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
27.10.11 16:51

INKO - jestli po rodičáku nenastoupíš do práce ani na jeden den, ale rovnou se zaregistruješ na ÚP, tak nikoho nebude zajímat tvůj průměrnej plat z doby, kdy jsi pracovala a dostaneš podporu nějakých 3,5 tis. a pak se to ještě snižuje. A podporu dostaneš hned, i když budeš mít odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
27.10.11 19:55

PetroJ, a když nenastoupím fakticky, ale dostanu výpověď pro nadbytečnost a poběží mi výpovědka s tím, že mě zaměstnavatel nechá pro překážku na svoji straně doma, tak se mi bude podpora počítat z platu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
28.10.11 09:31
Raduš.ka44 píše:
PetroJ, a když nenastoupím fakticky, ale dostanu výpověď pro nadbytečnost a poběží mi výpovědka s tím, že mě zaměstnavatel nechá pro překážku na svoji straně doma, tak se mi bude podpora počítat z platu?

Tak to fakt nevím. Já jsem se registrovala na pracáku hned po rodičáku, protože pracovní poměr skončil ještě na mém rodičáku (tak jsme se v práci dohodli).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
28.10.11 11:21
PetraJ píše:
Raduš.ka44 píše:
Tak to fakt nevím. Já jsem se registrovala na pracáku hned po rodičáku, protože pracovní poměr skončil ještě na mém rodičáku (tak jsme se v práci dohodli).

Myslím, že to bude normálně z platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
30.10.11 09:02

Zakladatelko-asi takto-pokud se v dohlené době rýsuje nějaká práce,tak bych si peníze nechala vyplatit jako odměnu.Máš je jakoby navíc.Oproti variantě odstupného,kdy z nich „žiješ“ po dobu,než ÚP začne vyplácet podporu.Ale pokud se do práce nechystáš-nemáš školku,práce na ranní nebo zkrácený úvazek není,nebo chcete další mimčo-tak bych chtěla odstuné,prodlouží se ti doba,po kterou budeš na úřadu práce brát peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ykkek
17.4.12 19:21

výpověd

ze zdravotních důvodu mám dostat dvouměsíční výpověd dohodou, po tu dobu mi nabízejí 65% z platu.Jak to pak bude když se zaeviduji na Ůřadě práce?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat