Odměna za jedničky v 1. třídě

734
13.10.17 08:46

Odměna za jedničky v 1. třídě

Ahoj, odměňujete děti nějak za pěkné známky? Nemyslím za každou známku, ale třeba za víc. Syn občas po něčem touží, třeba knížka, menší hračka… Nechci mu to dávat jen tak, tak mě tak napadlo třeba za 15 nebo 20 jedniček..Je to špatné? Výchovné?
Co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
58843
13.10.17 08:50

@tabitta ne, děti za pěkné známky během školního roku neodměňuji. Odměnu dostávají za vysvědčení - knížka a posezení u zákusku nebo rodinný oběd, na konci roku si mohou případně vybrat i nějaký dárek. Dcera si loni přála koloběžku, tak měla podmínku samé jedničky na konci školního roku - jednalo se o 6.třídu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
13.10.17 08:51

Nedáváme nic, v první třídě se dávají hlavně jedničky- obzvlášť ted v říjnu kdy prvnáčci jsou ve škole chvíli. Já raději koupím hračku či knížku kdykoli než bych počítala známky a zbytečně tím dítě stresovala ( bude chtít jen jedničky a dvojky a další známky velmi těžce ponese). První dvojku většina prváčků obrečí, jak jsou zvyklí na jedničky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
13.10.17 08:52

@tabitta Zatím nemám školní dítko, ale já bych to asi nezaváděla.
Pak si zvykne, že vždy bude něco dostávat a že se vlastně učí kvůli odměnám.
To bych mu to radši dala jen tak ;).

Stejně se mi nepozdává, když kamarádka dává synovi za každý úkon v domácnosti nějakou kačku. Jde vynést koš, 10 Kč, utře nádobí, 10 Kč, to mi přijde hodně zvláštní :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2534
13.10.17 08:52

@tabitta me vzdycky rodice neco maleho dali za celou stranku jednicek v zakovske :mrgreen: bylo to super, zustalo nam to jako tradice az do konce gymplu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
520
13.10.17 08:54

Mě taky rodiče spíš dali nějakou drobnůstku, když jsem měla celou stránku v žákovský - samý 1, sami si toho všimli, byla to spíš jen taková pozornost :-).

Ale to bylo až tak okolo druhého stupně třeba.

Příspěvek upraven 13.10.17 v 08:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
13.10.17 08:55

@movahu dneska už se ale žákovské nedávají :-( většina škol má edookit či jiný program, kam se píší známky a učitelé rodičům něco zdělují

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
13.10.17 08:58

Zrovna tohle jsme včera řešili s manželem. Syn chodí od září do 1. třídy a už přinesl pár jedniček. Před družinou jsem se bavila s několika maminkami, jedna dává klukovi 10,– Kč za každou jedničku a jiná zase 5,– Kč. Vyprávěla jsem to manželovi a on říkal, že doma s bráchou dostávali peníze za známky z hudebky, něco jako za jedničku 5Kč, za dvojku 3Kč, za 3 nic, za čtyřku a pětku naopak peníze vraceli. Ale shodli jsme se, že odměňovat známky nám přijde nevýchovné, že se dítě učí především pro sebe a odměnou by mu mělo být hlavně to, že něco umí, že si přečte knížku, spočítá peníze v obchodě, atd. Že za výraznější úspěchy ho odměníme spíš tím, že třeba zajdeme na večeři nebo do zoo, aby měl pocit, že jsme to s ním oslavili. Hlavně bysme se asi báli, že kdyby si zvykl na odměňování penězi, tak by se pak učil jen kvůli tomu, případně by mohl v budoucnu začít kalkulovat stylem „teď mám peněz dost, tak mi špatná známka nevadí“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3061
13.10.17 09:01

A proč ne? Pokud se snaží, odměnila bych ho, Je to hezké a bude mít radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
13.10.17 09:01

@freeport Jenže uděláš to jednou a dítě to pak bude vyžadovat pokaždé, aspoň u nás by to tak bylo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30573
13.10.17 09:02

Také u dětí odměňujeme pouze pololetní a závěrečné vysvědčení - návštěva cukrárny, knížka, výlet apod. Za pěkné známky v průběhu roku pouze pochvala. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3061
13.10.17 09:03
@guanaco píše:
@freeport Jenže uděláš to jednou a dítě to pak bude vyžadovat pokaždé, aspoň u nás by to tak bylo :)

Tak to je taky možné, ale když bude mít pořád samé jedničky, tak bych ho ráda odměnila :-) Nebo bych ho upozornila, že občas nějakou maličkost dostane, ale nebude to pravidelné. A hlavně bych ho hodně chválila!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
13.10.17 09:07
@movahu píše:
@tabitta me vzdycky rodice neco maleho dali za celou stranku jednicek v zakovske :mrgreen: bylo to super, zustalo nam to jako tradice az do konce gymplu :mrgreen:

Přesně něco takového jsem myslela. Třeba za celou stránku. O penězích vůbec, ale vůbec neuvažuju. My normálně žákovskou máme. Má jich tam 13 a aktuálně si přeje knížku za 500 Kč. Nechci mu ji koupit jen tak, tak jsem myslela třeba za 15 jedniček..nemusí to být vždy dárek, třeba právě Zoo, nějaká ne úplně běžná akce,..atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1291
13.10.17 09:10
@Adinal píše:
@tabitta Zatím nemám školní dítko, ale já bych to asi nezaváděla.
Pak si zvykne, že vždy bude něco dostávat a že se vlastně učí kvůli odměnám.
To bych mu to radši dala jen tak ;).Stejně se mi nepozdává, když kamarádka dává synovi za každý úkon v domácnosti nějakou kačku. Jde vynést koš, 10 Kč, utře nádobí, 10 Kč, to mi přijde hodně zvláštní :think:.

Tak to je ještě lepší než za jedničky. Velice výchovné, chtěla bych vidět ty děti, až budou mít svojí domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
506
13.10.17 09:11

Rozhodně bych neodměňovala dlouhodobě a pravidelně. Dítě si na to zvykne a začne se ve škole snažit (nebo dělat doma konkrétní činnosti) pouze kvůli odměně, ne proto, že by ho učivo zajímalo nebo že by bylo cílevědomé. Odměňovat ano, ale pouze náhodně a sporadicky, aby nevědělo, kdy to přijde. A dostávat peníze za známky mi přijde jako velký nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí