Odmítá kojení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2242
28.11.13 18:00

@Elis22 Ještě k tomu, že když ženská nekojí, že si okolí myslí, že je „špatná“. Kojení je prostě přirozená věc, je to v přírodě tak zařízeno. Umělé mléko je super věc pro případy, kdy to nejde, ale těch je minimum. Bohužel umělé mléko je dostupnější než jakákoliv pomoc, když jsou s kojením potíže, takže k němu hodně maminek sáhne, protože je to jednodušší než vydržet růstový spurt, koliky atd. Podle mě by bylo lepší, kdyby byla dostupnější ta pomoc. Generace našich maminek moc podporované nebyly, takže spousta z nich pak nemá co předávat dál svým dcerám.
Ve 4 měsícíh už miminko pomalu začíná chytat hračky do ruček, je připravené na to poznávat svět hmatem - což je hlavně pusou, protože na ústech a jazyku je nejvíce hmatových receptorů, ty na rukou ještě nemá tak dobře citlivé. Proto vše strká do pusy a rádo si cucá prstíky, navíc je cucání uklidňuje. Vůbec to nemusí znamenat, že je hladové. A kdyby bylo, má maminku, která mu může kdykoliv nabídnout prso. Je fakt, že po těch 4 měsících je už leckterá žena unavená, přestává ji „bavit“ kdykoliv být k dispozici jako mlékárna a těší se, až začne s příkrmy. Nějaký dočasný nedostatek se může objevit v podstatě kdykoliv, miminko opravdu přes den pláče, chce pít třeba i co hodinu a žena má dojem, že mléko jakoby nemá. Je potřeba to pár dnů vydržet a opravdu kojit každou chvilku, jedině tím se nastartuje laktace v množství, jakou miminko potřebuje. Nejsem laktační poradkyně, ale po zkušenostech s kojením se 3 dětma, kdy u každého byly nějaké potíže, jsem toho načetla, vykonzultovala a vyzkoušela už opravdu hodně:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
28.11.13 18:01

@AnneettkkA - moc mě potěšilo, co jsi napsala, hned se cítím lépe, určitě to nevzdám a budu to zkoušet co nejdéle to půjde, třeba také ještě ten měsíc vydržíme, nebo třeba i o něco delší dobu :) odstříkávat zkouším, ale mám ruční a to dost trvá a nic moc nevytáhne…
@zuzkasim - nevím jestli to vadí, ale hlad např. i po půl hodině, to normální přeci není :nevim: mě se právě budí i v noci po těch 2 hodinách a to je potom docela záhul, kojit skoro celý den a pak se nevyspat ani v noci. Nevím, možná jsem slaboch, ale už toho na mě bylo dost jak fyzicky tak psychicky, tak jsem zkusila UM a v noci spí podstatně lépe! cca od těch 20hod. do 1 někdy do 2 a to je hned jiná, akorát odmítá prso… uvidíme, rozhodně bych alespoň částečně kojit chtěla, ale pokud mléko zmizí úplně hroutit se nebudu, @AnneettkkA měla stejný problém a myslím, že zdaleka nejsme samy dvě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
28.11.13 18:02

@zuzkasim Krásně napsané! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
28.11.13 18:41

@zuzkasim - s tím, že maminka moc poradit nemůže to je pravda, mě i mojí sestru nekojila, kvůli stresu přišla ještě v 6ti nedělí o mléko u obou… spurt i prdíky jsme „přečkaly“ ale to, že se bude vztekat a nebude chtít odemně vůbec pít, to vážně nevím jak jinak než UM řešit(a jiné zkušenosti nemám, je to moje první) :nevim: není to tak, že by se den vztekala a já hned běžela pro UM. Kdyby mi někdo ukázal jak to udělat, aby jsem mohla zase plně kojit, budu ráda :palec: ale když nechce, rozhodně nebudu čekat, až bude tak hladová, že vezme i to prso!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
28.11.13 18:50
@Elis22 píše:
@AnneettkkA - moc mě potěšilo, co jsi napsala, hned se cítím lépe, určitě to nevzdám a budu to zkoušet co nejdéle to půjde, třeba také ještě ten měsíc vydržíme, nebo třeba i o něco delší dobu :) odstříkávat zkouším, ale mám ruční a to dost trvá a nic moc nevytáhne…
@zuzkasim - nevím jestli to vadí, ale hlad např. i po půl hodině, to normální přeci není :nevim: mě se právě budí i v noci po těch 2 hodinách a to je potom docela záhul, kojit skoro celý den a pak se nevyspat ani v noci. Nevím, možná jsem slaboch, ale už toho na mě bylo dost jak fyzicky tak psychicky, tak jsem zkusila UM a v noci spí podstatně lépe! cca od těch 20hod. do 1 někdy do 2 a to je hned jiná, akorát odmítá prso… uvidíme, rozhodně bych alespoň částečně kojit chtěla, ale pokud mléko zmizí úplně hroutit se nebudu, @AnneettkkA měla stejný problém a myslím, že zdaleka nejsme samy dvě :palec:

Já taky měla ruční a znám ty problémy typu že vlastně není možný touto odsávačkou odstříkat celých 180ml které mi malý vypil.. Takže jsem odstříkavala tak 50-100ml, podle toho jak byla prsa nalitá a také podle toho z jakého prsu. Potom už jsem musela jednorázově odstříkávat z obou jak mi to mlíčko mizelo.
Už tě nechci strašit, promin.. Nicméně..Jsem moc ráda že ti to alespoň trošku pomohlo.. Budu myslet na to, ať to máte brzy v pořádku :-) kdyby něco, ráda si zase popíšu, poradím, nebo pomůžu, pokud to bude v mých silách :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
28.11.13 18:56

„@AnneettkkA“ určitě pokud budu potřebovat, tak se ráda zeptám, vážně mě to moc pomohlo a potěšilo, takže děkuji :hug:

Příspěvek upraven 02.01.14 v 10:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
28.11.13 18:59
@Elis22 píše:
@AnneettkkA - mám to úplně stejně z jednoho prsu neodstříkám téměř nic a z druhého tak 60 ml někdy ale i 120ml… určitě pokud budu potřebovat, tak se ráda zeptám, vážně mě to moc pomohlo a potěšilo, takže děkuji :hug:

Není vůbec zač :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
28.11.13 19:40

@AnneettkkA musím potvrdit to, co tu píšete. Náš malej je obrovský spáč. Už v porodnici ho neustále měřili, jestli nemá žloutenku, protože ta mimča jsou spavá. Kojila jsem přes kloboučky a David usnul během 5 minut a nebylo v silách mých a ani sester ho vzbudit na další pokračování pití. Když ho vzbudili, tak docela brutálně a to brečel a nepil už vůbec. Zhubnul půl kila a rozhodně se odmítal budit dřív než za tři hodiny. Takže i sestry přehodnotily přikládání po hodině nebo dvou. Poslední noc ho začaly přikrmovat Nutrilonem, protože moc zhubnul a bylo jasné, že takhle se domů nedostaneme.
Doma jsem ho kojila také po třech hodinách a to vždycky trvalo třikrát dvacet minut. Vždycky 5-10 minut pil, tvrdě usnul, budila jsem ho a přikládala ke druhému. To trvalo 20 minut a opakovalo se to třikrát za sebou, aby vypil množství, které měl. Na noc jsem ho dokrmovala. Laktační poradkyně tvrdila, že ho mám přikládat po hodině nebo dvou, ale on se fakt nevzbudil a prostě nepil. V šestém týdnu začal u kojení křičet. Ječel, mlíčko mu teklo z pusy a on nepolykal. Pak se přisál, minutu sál, ječel, mlíčko mu teklo z pusy, atd. Zkrátím to. Po hodině takového kojení vypil minimum, celý uplakaný rudý. Já brečela. Připadala jsem si neschopná, špatná máma. Takže jsem odsávala, spala 3 hodiny denně, abych odsála alespoň dvě třetiny toho, co potřeboval na den. Mlíko se pomalu přestalo tvořit, protože ruční odsávačka neodsaje tolik, malej si pomalu zvykl na UM. Pořád jsem se snažila alespoň něco, právě kvůli kultu „dobré mámy“, takže jsem odsávala čím dál míň za delší čas. Skoro jsem nejedla, dostala zánět prsu a čtyřicítky. Pak jsem si řekla, že kvůli 180 ml mléka pochybné výživy a ještě s ATB prostě brečet nebudu.
Myslím, že kojení je opravdu nejlepší pro dítě. EU a MZ nám to stále opakuje. Je to na každé krabici s UM. Jenže znám spoustu maminek, které byly ve stejné situaci jako já. Stresovaly sebe i mimčo tím, že byly vyřízené z toho, že to nejde. Laktační poradkyně nepomohla a já si nemyslím, že jsem špatná máma. Přestala jsem odsávat, máme Hipp, chodím s malým cvičit a na baby masáže, protože mám čas (netrávím ho s odsávačkou). Myslím, že je to o srovnání se s věcmi jaké jsou. A vám holky přeju, ať je to jen dočasný bojkot a můžete kojit dál. A pokud by to nešlo, tak doufám, že pochopíte, že i tak jste skvělé mamči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
28.11.13 20:18
@lenilajd píše:
@AnneettkkA musím potvrdit to, co tu píšete. Náš malej je obrovský spáč. Už v porodnici ho neustále měřili, jestli nemá žloutenku, protože ta mimča jsou spavá. Kojila jsem přes kloboučky a David usnul během 5 minut a nebylo v silách mých a ani sester ho vzbudit na další pokračování pití. Když ho vzbudili, tak docela brutálně a to brečel a nepil už vůbec. Zhubnul půl kila a rozhodně se odmítal budit dřív než za tři hodiny. Takže i sestry přehodnotily přikládání po hodině nebo dvou. Poslední noc ho začaly přikrmovat Nutrilonem, protože moc zhubnul a bylo jasné, že takhle se domů nedostaneme.
Doma jsem ho kojila také po třech hodinách a to vždycky trvalo třikrát dvacet minut. Vždycky 5-10 minut pil, tvrdě usnul, budila jsem ho a přikládala ke druhému. To trvalo 20 minut a opakovalo se to třikrát za sebou, aby vypil množství, které měl. Na noc jsem ho dokrmovala. Laktační poradkyně tvrdila, že ho mám přikládat po hodině nebo dvou, ale on se fakt nevzbudil a prostě nepil. V šestém týdnu začal u kojení křičet. Ječel, mlíčko mu teklo z pusy a on nepolykal. Pak se přisál, minutu sál, ječel, mlíčko mu teklo z pusy, atd. Zkrátím to. Po hodině takového kojení vypil minimum, celý uplakaný rudý. Já brečela. Připadala jsem si neschopná, špatná máma. Takže jsem odsávala, spala 3 hodiny denně, abych odsála alespoň dvě třetiny toho, co potřeboval na den. Mlíko se pomalu přestalo tvořit, protože ruční odsávačka neodsaje tolik, malej si pomalu zvykl na UM. Pořád jsem se snažila alespoň něco, právě kvůli kultu „dobré mámy“, takže jsem odsávala čím dál míň za delší čas. Skoro jsem nejedla, dostala zánět prsu a čtyřicítky. Pak jsem si řekla, že kvůli 180 ml mléka pochybné výživy a ještě s ATB prostě brečet nebudu.
Myslím, že kojení je opravdu nejlepší pro dítě. EU a MZ nám to stále opakuje. Je to na každé krabici s UM. Jenže znám spoustu maminek, které byly ve stejné situaci jako já. Stresovaly sebe i mimčo tím, že byly vyřízené z toho, že to nejde. Laktační poradkyně nepomohla a já si nemyslím, že jsem špatná máma. Přestala jsem odsávat, máme Hipp, chodím s malým cvičit a na baby masáže, protože mám čas (netrávím ho s odsávačkou). Myslím, že je to o srovnání se s věcmi jaké jsou. A vám holky přeju, ať je to jen dočasný bojkot a můžete kojit dál. A pokud by to nešlo, tak doufám, že pochopíte, že i tak jste skvělé mamči.

Přesně tak! Souhlasím.. Měli jsme to tak nějak stejně :) vlastně už v porodnici, po těžkém porodu jsem malého viděla až druhý den a to asi jen na pět minut.. samozřejmě nechytl se.. nemohl za to, chudacek muj malej, měl to taky těžké. Blinkal i ten nutrilon z počátku v té porodnici, takže musel byt i na infuzi. Takže jsme také hodně zhubli. Pak, když už se chytnul tak jen přes klobouček, bojovala jsem za každych 30ml ktere mi vypil. Takhle to pokracovalo asi měsíc. Na koneci šestinedělí už mi vypil dávku, kterou měl vypt, ale pořád přes klobouček. Pak prišel druhý měsíc a klobouček jsem zkusila sundat. A ejhle! Krásně pil :) uplně jsem z nej mela radost, pil uplne nadherne, jako dite, ktere snad nikdy nema dost :) rikala jsem si, ze mam vyhrano.. ale tak to nebylo. Koncem tretiho mesice me kojeni zacalo bolet ne tak, jak je normalni po porodu (prvni kojeni), ale tak, ze jsem u toho doslova brecela bolesti a manzel mi musel slapat na nohu, aby prebil bolest u kojeni. nicmene kojila jsem dal, rikala jsem si : to preziju, dam mu to nejlepsi.. Když jsme sli s malym k detske Mudr. tak se mi na to koukla a okamzite zakazala kojit alespon do te doby nez to bude lepsi. Měla jsem úplně strašnou infekci, zánět ne v prsu, ale primo v bradavkach.. Takže jen odstrikavat a davat UM. Nicmene jsem kojila s bolestí, alespon v noci. No a zbytek uz znate.. I když to pak bylo už úplně v pořádku, nic mě nebolelo, tak se malý odstavil a nechtěl i když jsem se snažila jak jsem mohla :(..
Chapu, jak jste psala ze jste konecne netravila cas s odsavackou. Mela jsem to stejne. Kdyz jsem malemu nejdriv dala odstrikane mleko, pak dokrmila nutrilonem, pak dala hrát na podložku, hrací deku, pak tepreve ostrikala, prelila mleko, vysterilizovala lahvicky.. atd.. Tak byl maly nevrlý a než jsem si sním stihla rychle pohrát tak šel zase na chvíli spát a pak ten kolotoč začínal znova..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
29.11.13 08:47

Jen mě tak napadlo, když se tedy v dnešní době tak moc tlačí na to, aby děti byli kojené, protože je to pro ně nejlepší, tak se ale předpokládá, že ta ženská má vyváženou a zdravou stravu… beru to ze svého pohledu, kdy se hlídám abych nesnědla něco co by malé vadilo, protože jak jsem psala, dost trpí na prdíky, takže se o vyvážené stravě vůbec nedá mluvit, zeleninu nejím téměř vůbec, protože jí vadí např. i rajčata, paprika atd. Také jsem tu viděla diskuzi kde někdo psal, že kojí a vykouří 10 cigaret denně… tak jestli se dá říkat, že kojení je v každém případě pro dítě to nejlepší nevím :nevim: hrozně se nervuji kvůli tomu, že se mi dělá pořád méně mléka a tak jsem půlku noci probděla a přemýšlela nad tím, jestli to je opravdu to nejdůležitější a tyhle případy mě napadly. Ještě také jak jsem psala, já ani sestra jsme kojené nebyli a nevidím, že by jsme byli o něco ochuzené než ti co kojeni byli :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
29.11.13 11:20
@Elis22 píše:
Jen mě tak napadlo, když se tedy v dnešní době tak moc tlačí na to, aby děti byli kojené, protože je to pro ně nejlepší, tak se ale předpokládá, že ta ženská má vyváženou a zdravou stravu… beru to ze svého pohledu, kdy se hlídám abych nesnědla něco co by malé vadilo, protože jak jsem psala, dost trpí na prdíky, takže se o vyvážené stravě vůbec nedá mluvit, zeleninu nejím téměř vůbec, protože jí vadí např. i rajčata, paprika atd. Také jsem tu viděla diskuzi kde někdo psal, že kojí a vykouří 10 cigaret denně… tak jestli se dá říkat, že kojení je v každém případě pro dítě to nejlepší nevím :nevim: hrozně se nervuji kvůli tomu, že se mi dělá pořád méně mléka a tak jsem půlku noci probděla a přemýšlela nad tím, jestli to je opravdu to nejdůležitější a tyhle případy mě napadly. Ještě také jak jsem psala, já ani sestra jsme kojené nebyli a nevidím, že by jsme byli o něco ochuzené než ti co kojeni byli :think:

Jak už jsem jednou psala, určitě nejsi špatná matka jen kvůli tomu, že se kojení nedaří.. Tohle jsem si připouštěla opravdu dlouho taky, ale nemá to cenu. Když budeš spokojená a v klidu TY, bude i tvé MIMINKO.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
29.11.13 18:05

@Elis22 o tom jsem přemýšlela už od začátku. Plně souhlasím. Já sama v šestinedělí jedla málo, i když jsem se snažila. Spíš jsem kvůli kojení jedla víc vitaminu než jídla. Zeleninu syn skoro nemohl, stejně tak luštěniny (logicky) a některé ovoce. Ale znám tucet mamin, které jí šíleně, pijou, kouří, atd. Zdravá strava ani za mák. Osobně si myslím, že David má teď plnohodnotnější mléko než bylo to moje :oops: Až na ty protilátky :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová