Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím,
potřebuju poradit, jestli to máte někdo podobně.
Mám tříměsíční dceru (18/7), doposud plně kojenou, ale doktorka mi radí (možná i cpe:)) dokrmy kvůli malému přibývání. Ty ale dcera statečně odmítá (sunar, nutrilon a podobně), tak nám doktorka předepsala Nutricia Infantrini, uz namíchané v lahvičkách, je to pro dohnání růstu. To ale vždy vyzvrací.
Jedině, co chce, je moje mateřské mléko, kterého na jedno kojení nevypije víc než cca 70ml. Kojim co dvě hodiny, v noci dvakrát - asi v jednu a v pět, pak az kolem osmé, celkem 7× až 8× za den. Bez UM je veselá, povídá, vrtí se, nepláče (jen když ji položím, když jdu uklízet nebo vařit - chce být pořád u mě - uklidni se, když ji mám u sebe:)), nezvrací, stolici i moc pravidelnou, obojí aspoň třikrát denně, uz ji dokonce ani tak netrápí prdiky jako před měsícem a začalo se ji líbit v poloze na bříšku, uz mi udrží hlavičku i 15 minut ![]()
Doktorka nás ale objednává na každotýdenní prohlídky a už nás chce poslat na pozorování do nemocnice, že to neni normální. Porodní váha 3.040 g, propouštění 2.890 g, ted 4.110g. Týdně tak přibere mezi 60 g až 90 g, jednou dokonce 170 g. Roste ale do délky, ted ve třech měsících má 62 cm.
Nevim, jestli se ji mam porad snažit UM dávat, upřímně se mi to vůbec nelíbí a male konec konců taky ne
Myslim si, ze uz je prece dost velka, aby si rekla, pokud by mela málo. Kojim teda pres klobouček od narození, protoze mam trochu vpáčené bradavky, ale problem nam to žádný nikdy nedělalo. Kdyz ji prso nabízím častěji, nechce, ale v tech našich intervalech si vzdycky dá bez potíží. Kravské ani žádné jiné mléko nepiju, samotné mi nedělá dobře, piju kojící čaje, občas odsávám.
Nevim, jestli neco dělám špatně, nebo je doktorka jen přehnaně zaměřena na tabulkový vývoj..
Díky moc!
UM bych nedávala. Dítě ti přibírá, jako trošku asi míň než by mělo ale to výšky roste pěkně. Jestli má dost pocuranych plen a je spokojená tak bych to neřešila. To dožene.
Tvoje dítě vzhledem k věku přibírá opravdu nesmírně špatně a takhle číselně to působí opravdu až nebezpečně.
Proto je tvůj přístup svým způsobem udivující a pokud bych věřila na podvědomí a jeho přenos na dítě, tak bych řekla, že za odmítání dokrmu můžeš ty svým přístupem. Jenže ty jsi dospělá a měla bys mít rozum, zatímco tvoje dítě za matku zpracovanou kojící propagandou kolikrát i naprostých laiků, opavdu nemůže.
Já bych nějaká dodatečná vyšetření absolvovala a to proto, že tvoje dítě působí spokojeně, ačkoli to přibírání je s ohledem na věk hrozně špatné, takže pokud existují nějaká další kritéria, která řeknou, že tvoje dítě je v pořádku a prostě je jedno z tisíce, které to tak má, ačkoli ty váhové přírůstky svědčí o nečem jiném, v klidu bych kojila dál a kašlala na příkrmy. V opačném případě bych změnila přístup a snažila se dokrmovat a donutit se k tomu mít jiný přístup, než máš teď.
@Sany80s jojo, díky! Uz jsme byly na odběrech a podle výsledku krve i moči je všechno v pořádku. Předevčírem jsme dokonce byly na sonu bříška, kde kontrolovali játra, ledviny, z části žaludek a velikost střev a taky všechno v pořádku. Kojící propagandu žádnou neznam
Nejsem proti UM nijak zásadně, jen by mi to přišlo jako velká škoda ji začít dokrmovat, když ji to jednak zatim nijak očividně nechutná a hlad nebo nechuť k mému mléku taky neprojevuje a mliko mám..Snad je to pochopitelne ![]()