Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Používala jsem jednoráz a částečně i vlhčené ubrousky u obou dětí. U prvního nebylo kde sušit, už tak mi prádlo doma schlo tři dny a druhé přišlo v době, kdy ještě starší nebyl odplenkovaný. Chvilku jsem si s tou myšlenkou hrála ale popravdě, jsem na to moc líná.
Ano, řešíme to, proto používáme látkovky, v kombinaci s eko jednorazem (cca z 80% látkovky) a perlan/vodu. S latkovkami fakt není o moc víc práce než s jednorázovými
Používala jsem látkové pleny, látkové ubrousky. Látku používám i pro sebe.
@Ba-stet píše:
Hele, a ty pleny kompostuješ? Protože jinak jsou stejně do spalovny, ne? To nerýpu, zajímá mě to. Myslím, že to jde jinak všechno do jednoho kotle…
Záleží kde bydlí. Spousta odpadů různě po ČR pořád konci na skládkách. Ale kde se to vozí na spalovnu, tak je to úplně jedno co používá. Někde jsem četl, že ty eko jsou na vstupní materiály ještě náročnější, než ty ne-eko.
Jinak „kompostovatelné“ pleny jsou úplný nesmysl a je to pouze módní trend a na čem z lidí vytahat prachy. Jelikož lidské exkrementy do kompostu NEPATŘÍ.
Holky obě měly kombinaci. Doma látkové, na cesty jednorazovky. Mně jednorázové smrdí. U latkovek stačilo cichnout a bylo jasno, zdá prebalovat. U jednorázových jsem vnoučata chudinky pořád otravovala kontrolou plinek, protože věčně smrdela jako pokadena.
@Cenarius píše:
Záleží kde bydlí. Spousta odpadů různě po ČR pořád konci na skládkách. Ale kde se to vozí na spalovnu, tak je to úplně jedno co používá. Někde jsem četl, že ty eko jsou na vstupní materiály ještě náročnější, než ty ne-eko.Jinak „kompostovatelné“ pleny jsou úplný nesmysl a je to pouze módní trend a na čem z lidí vytahat prachy. Jelikož lidské exkrementy do kompostu NEPATŘÍ.
Aha, diky. U nas a v širém okolí se právě jen palí…
U toho eko ne-eko jde většinou o to, ze případná náročnost materiálu se vyváží delším používáním nebo prave ekologickou likvidaci ci udržitelností (treba celulozove nebo skrobove obaly). Coz je teda u plen jasna blbost. Nicméně kupuju nejake vic eko v DM, protože se mi zdaji min narvane fujtably nez některé jine znacky ![]()
A s tim kompostováním je to jasný, proto me zajimalo, jestli to nekdo opravdu necha rozložit. Známá ma psí chovku a ma „kompost“ speciálně na psí hovínka, kam hazi vyrobky dorostu a gerontů, kteří uz se tolik nevenčí a kálejí na zahradě ![]()
Klasicky pleny, ubrousky. Podložky cca do 8. Měsíce. Eko nejsme, ale mám účtu k těm, co to dokáží.
Tak ony plně rozložitelné asi existují, ale nejsou to plenky za pět korun. Ty DM jsem taky používala třeba na cesty, ale nejvíc eko na nich bylo asi to, že např. nebyly běleny chlorem, nebyly parfémované a tak. Ale měly klasická lepítka, gumičky, lepidla, prostě u plenky za pár korun se tohle nenahradí. Pak dělal Bamboolik jednorázová vkládací jádra, ta byla spojovaná tlakově, neměla nepropustnou vrstvu… ale stejně u nich negarantoval kompostovatelnost. Navíc si nedovedu představit ten kompost, kam každý den nasypu 6-8 plínek, na dovolený to zabralo plný menší odpadkový koš, to bych měla za chvíli na zahradě plínkovou skládku.
@ugluk píše:
Tak ony plně rozložitelné asi existují, ale nejsou to plenky za pět korun. Ty DM jsem taky používala třeba na cesty, ale nejvíc eko na nich bylo asi to, že např. nebyly běleny chlorem, nebyly parfémované a tak. Ale měly klasická lepítka, gumičky, lepidla, prostě u plenky za pár korun se tohle nenahradí. Pak dělal Bamboolik jednorázová vkládací jádra, ta byla spojovaná tlakově, neměla nepropustnou vrstvu… ale stejně u nich negarantoval kompostovatelnost. Navíc si nedovedu představit ten kompost, kam každý den nasypu 6-8 plínek, na dovolený to zabralo plný menší odpadkový koš, to bych měla za chvíli na zahradě plínkovou skládku.
No prave, ono nejde ani tak o to, ze by se nedaly rozložit, ale kam s nima
Když vezmu město - v normální popelnici to jde buď do spalovny nebo teda na skládku, kde se pohřbený v tech vrstvach většinou nerozloží ani to rozložitelné, do popelnice na bio ani na kompost to nesmí… Tak leda obří odpadní kráter na zahradě ![]()