Odpad plenek u dítěte

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5
22.5.21 21:17

Odpad plenek u dítěte

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli nějak řešíte odpad, který dítě do cca 2 let má? Používáte látkové pleny, nebo nějaké eko? Nebo na to kašle a používáte klasické jednorázovky a třeba používáte i vlhčené ubrousky či jednorázové podložky?
Díky a hezký večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
996
22.5.21 21:24
@Lada1989 píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli nějak řešíte odpad, který dítě do cca 2 let má? Používáte látkové pleny, nebo nějaké eko? Nebo na to kašle a používáte klasické jednorázovky a třeba používáte i vlhčené ubrousky či jednorázové podložky?
Díky a hezký večer.

Na latkovy plinky jsem moc lina, respektive cekam dvojcata a tak si to neumim predstavit. I kdyz verim, ze i maminky dvojcat latkuji.
Takze pliny mam v planu pouzivat urcite jednorazovy.
Prebalovak mam omyvatelny, takze tam jeste uvidim jak to pujde, kazdopadne nejaky jednorazovy podlozky na prebalovak taky mam.
A vlhcaky mam koupeny jen na cestovani, jinak mam nachystany Perlan a emulzi Liniderm od Gilbertu a emulzi Medvidek od eone.
Ale kdo vi jak to budu s dvojkama zvladat 🤷🏼‍♀️ 😀.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
22.5.21 21:26

Podložky nepoužívám, první dceru jsem chviličku latkovala, ale jelikož se hned v zápětí narodila druhá, vykašlala jsem se na to. Takže obě na jednorázových. A ubrousky moc nepoužívám, jen perlan.

• Citovat
  • Upravit
6161
22.5.21 21:31

Dite otiram vlhcenyma minimálně, spíš jde pod sprchu. Pleny jednorázové, nikdy jsem o látkováni neuvažovala. Jestli chce někdo pomoct Zemi, neměl by mít děti, to je total neeko. Rikam to ve srande, ale vlastně je to pravda. A i jednorazovky se dělají kompostovatelne. Kompromis. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
22.5.21 21:32

Já celkem jedu less waste (do zero mám teda daleko). Ubrousky ani podložky nepoužívám, látkuju střídavě s papírem, podle období, v němž se dítě nachází (jednu dobu to bylo zakázané od fyzioterapeutky, pak jsem nemohla najít sestavu, která by mému hubenému dítěti sedla, teď povyrostla a vhodný vkládačky jsem objevila, tak je zase hlavně v látce…). Pro mě je ale látkování pohodlné, nemáme poblíž drogerii a já jsem ten typ, co v šest večer sáhne pro poslední plenku a řekne Uuups :oops: :lol:

Abych odpověděla na otázku, snažím se omezit odpad celé domácnosti (i když jsou věci, kterých se nevzdám, třeba pytle do odpadkového koše), neřeším extra batole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8603
22.5.21 21:52

První dítě jednorazovky, ubrousky. Druhý dítě latkovky, žádný ubrousky. Třetí dítě jednorazovky a ubrousky. Podložky jsem měla vždy na doma pratelne, na návštěvy, výlety atp jednorazove. Od doby, co dote stojí, vždy přebalujuve stoje, takže podložky nepotrebuju. Ne že by mi planeta byla ukradená, ale všeho s mírou. Když existují tyto vymoženosti, nebudu si to naschvál dělat složitější. U druhého dítěte jsem to dělala nedobrovolně, z jeho zdravotních důvodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
22.5.21 21:56

Máme látkové pleny v kombinaci s eko jednorázem. Na přebalováku mám jako podložku obyč čtvercové pleny, na ven mám pratelné PUL podložky. Na mytí zadečku a rukou froté žínky. Vlhčené ubrousky jsou až na výjimky dost sajrajt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
22.5.21 22:03

@Lada1989 jo, řešila jsem, vadilo mi to. Byl to jeden z důvodů pro látkové pleny u všech třech mých dětí. Kromě toho jsem používala látkové přebalovací podložky, žádné vlhčené ubrousky, pro sebe používám menstruační kalíšek a látkové vložky, nepoužívám kuchyňské utěrky. Jednorázové hygienické potřeby, ať už pleny nebo další, jsem samozřejmě občas použila, ale víceméně sem tam jako nouzovku, většinou jsem se bez nich pohodlně obešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3023
22.5.21 22:13

Používám eko, rozložitelné do cca 5ti let. Jsou z DM a cenove super. Pemprs atd nesnasim. Jinak klasiky latkovy pleny na otreni, umyti. Misto klasicky vlhcenych ubrousku kupuju vlhceny toaletní papir

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68817
22.5.21 22:15

Měla jsem dvě děti na látkovkách, ubrousky taky látkový, podložky pratelný. Jednoráz jsem brala na dovolenou a o množství odpadu každý den mě deptalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
22.5.21 22:18
@Micaella22 píše:
Používám eko, rozložitelné do cca 5ti let. Jsou z DM a cenove super. Pemprs atd nesnasim. Jinak klasiky latkovy pleny na otreni, umyti. Misto klasicky vlhcenych ubrousku kupuju vlhceny toaletní papir

Hele, a ty pleny kompostuješ? Protože jinak jsou stejně do spalovny, ne? To nerýpu, zajímá mě to. Myslím, že to jde jinak všechno do jednoho kotle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
22.5.21 22:21

Řeším. V šestinedělí pokus o látkování, to nám nevyhovovalo, takže vyzkoušení bezplenkovky a u té zůstalo do teď (1rok). První měsíce jsme do hrnečku chytali většinu, teď tak polovinu. Jinak plenky Natur Babylove. Vlhčené ubrousky mini balení koupeno do kočárku, do teď tam jsou, používáme jen perlan a vodu s olejíčkem ve spreji. Jednorázové přebalovací podložky nepoužívám, stačí být rychlý. A nejvíc eko je skutečnost, že zůstaneme jen u jednoho dítěte, žádná další zátěž pro planetu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
22.5.21 22:26

U prvního syna látkovky + bezplenkovka, jednoráz vůbec. Teď s dvojčaty plánuju látkovat doma, na ven nějaký eko jednoráz, ovšem žádná eko jednorázovka není stoprocentně rozložitelná a do spalovny jde stejně jako ta neeko, takže spíše pro pocit a kvůli složení. Na zadek plánuju zůstat u suchých/látkových ubrousků/Perlanu + Medvídek nebo voda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4443
22.5.21 22:30

Používala jsem do dvou let látkové pleny. Nejdřív že fuj jednorázové na zadku a je fakt že jak měl jednoraz dvakrát po sobě na návštěvu tak se oprudil. Nejdřív jsem chtěla ušetřit a eko a pak jsem přikupovala a ladila až jsem našla plinku co je prostě nej nej i když za raketu a měl vybavu 15 AIO a zhruba podobně kalhotkové a svrchni ( těch kalhotkovyvh se stále neumím vzdát mám je uložené :lol: ) Zbytek se prodal za necelou půlku… Ale nakonec jsem to kvůli penězům nedělala. Ráda jsem kupovala nové plenky jak dřív kabelky a boty :mrgreen: ale pozor není plena jako plena. Takže šetřit se někdy nevyplatí…

Příspěvek upraven 22.05.21 v 22:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
22.5.21 22:31

Látkovky a jsou super, mám kapsové a je to z mého pohledu snažší než jednoráz. Pampersy mi děsně smrdí a tolik chemie nedávám ani na sebe, natož takový smrad cpát miminku. A pořád řešit, kde mají ekologické, hledat, jezdit, stres, že brzy skončí a není čas jet do sklepu, pak ten přeplněný páchnoucí těžký koš… Taky chlap s tím nemá žádný problém. Ubrousky mám jedny už víc jak půl roku - jenom na cestování. Doma prcek jde vždy pod vodu. Ze začátku jsem měla perlan, teď nastříhané bavlněně hadříky ze staršího oblečení, peru s plenkama, ale používám minimálně, prdelku prostě hned umyjeme. Vodu máme svou, pak to jde do kořenové čističky a pak spátky do země, víc ekologicky to udělat neumím. (Proud nemáme svůj - možná někdy.) Ze začátku jsem používala jednoráz, nechtěla jsem si to moc komplikovat - ale to množství nacucaných plen bylo děsivý. Jestli bude druhý, už jenom látkovky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure