Odplenkování - drama

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Capelucia
25.10.21 18:48

Můj malý 13m chodí na nočník, ale zatím jenom na velkou. Pochopil to celkem rychle - počkala jsem, až potřeboval, posadila ho. Pak ho děsně vychválila, vždy se může podívat, co tam nechal. Děsně ho to zajímá. Ze začátku do nočníka házel kostky - měl ho nejdřív na hraní. Má z toho zábavu a jde tam rád. Když je netrpělivý, čteme knížky, nebo mu dám něco do ručky. Teď už začal po nočníku koukat, když potřebuje a někdy na něj ukáže prstem. Já tedy neřešila odkdy se odplekovává - používám látkovky a nechtělo se mi už babrat v hovínkach :nevim:. Čůrání zatím neřeším, i když by to možná šlo. Jsem moc líná malého pořád vysvlékat.

• Citovat
  • Upravit
1339
25.10.21 19:28
@Mamamel píše:
Já vím, milión podobných diskuzí bych tu našla. Když já bych radši komentáře mě přímo na míru :)

Dcera skoro 2,5 roku.

Od jejích prvních narozenin sem z mého okolí začala slýchat jeslti už odplenkovávám. Ale protože se celkově k její výchově stavím tak nějak povolněji řekla jsem, že jí nechám až bude připravena. Budu jí ukazovat jak a kam chodí maminka, poskytnu ji nočník ale zároveň nebudu tlačit z plenek. Taková pohodová byla moje představa.

Dcera už několik měsíců, vždy když potřebuje na velkou tak se začne schovávat. No a asi dva týdny zpátky je výměna pos*ané plenky opravdový horor. Naprosto na sebe nenechá sáhnout, má sílu, takže je to všude a vždy to skončí tím že jí musím vzít do sprchy a tam horor pokračuje protože se nechce nechat umýt. Nechápu to.

Zkoušela jsem jí dat kalhotky i kalhoty aby si to pomočila a zjistila že to není příjemný.. Nic. Jakmile jsem jí to vyměnila byla v pohodě. Teď je doma nahatá já za ní běham s nočníkem protože už vidím že chce čůrat ale ona křičí ne ne a místo toho mi furt nosí plenku. No ale jakmile se do ní zase podělá tak to bude teror s výměnou.

Opravdu nechápu kde jsem udělala chybu :( Chtěla jsem to mít tak v klidu a dle jejích potřeb ale ona se nachází sama v situaci kdy nechce ani jednu variantu a já nemám třetí řešení.

Nesetkal jste se někdo s tak příšerným odmítáním výměny plenky ale zároveň s odmítáním chození na nočník/záchod?

Předem díky

Chová se takhle jen s tebou nebo i když prebaluje někdo jiný? (Pokud teda nejste jen sami dvě, jestli je zvykla třeba aspoň na minimální péči od táty ) Děti mivaj mámu vic,,na háku”.
Jinak ja bych šla asi formou uplácení :D Nebo pokud mas nervy, fakt nechat holej zadek nebo třeba jen kalhotky / leginky a nepovolit a plenu nedat. Pokud ji vždy vrátíš, akorát ji tím mateš. Jen aby pak potrebu nezadrzovala a nedošlo to až k nějakým zdravotním problémům 8o
Zapeklita situace a úplně chápu tvoje nervy, mě by kleplo :roll: Ale žádný období, ani to nejhorší netrvá věcně.

Jinak u nás byly děti odplenkovany oba do dvou, dcera něco po 18m postupně, syn měsíc před druhyma narozeninama komplet. Řekla bych ze průměr je tak okolo těch 2 let plus minus, ale znám i deti v pleně o dost déle …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
25.10.21 21:48

Přidám zkušenost z Kanady. Pleny do 4-5 let se neberou jako problém.
Průměr je kolem 3 let na den. Na noc je to individuální, ale později.
Proč se u nás tolik spěchá nevím. :nevim:
První se mi odplenkoval sám kolem 3. roku. Na nocnik nikdy nešel, chtěl chodit na WC jako my. Predtim už hlásil, že chce čurat dopředu. Ja mu jen opakovala, že může jít čurat teeba na nočník nebo do pleny. Vždy si vybral tu plenku, ale už neměl rad tu výměnu. Tak zase dokolečka, když pujdes na nocnik nemusíš se přebalovat. A kolem toho 3 roku mě odvedl na wc a chtěl to zkusit. Pak jsme spolu jeli koupit redukci a schudky. A oslavili, že je velkej kluk. Pleny pak odmítal úplně, i na noc.
Druhému teprv budou dva roky, a připadá mi ještě malinkej, nočník má na hraní.
A někdy je to trochu dřina, ale hodně s ním komunikuji, říkám mu, že přebalím dopředu. Nepřerušuju mu činnost. Dám mu úkol, ať donese plenku. Zeptám se ho během dne, kdy to není ještě úplně nutné, jestli chce přebalit. Aby taky mohl říct ne, a bylo mu vyhověno. Když je v klidu, tak ho pochvalim, že hezky ležel a zvládli jsme to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.10.21 01:17
@Heinich píše:
Máte tu nějaká ponětí odkdy se tak průměrně chodí na nočník? Prý ty nové pleny tuto dobu částečně odsunuly v čase.. Jinými slovy, dříve se „chodilo na nočník“ dříve. Je to tak?

Ano, ale za cenu toho, ze asi rok (cca do tech dvou let) ta matka stala permanentne diteti za zadkem s nocnikem a neustale se pralo pocurane obleceni.

A na to je muj cas fakt drahej :D.

Plus spousta tech deti mela z toho natlaku nejake trauma typu zadrzovani stolice. Ale to uz vzpominky vytesnily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
26.10.21 01:54

@Dollorres Ptáš se dítěte, jestli chce přebalit? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.10.21 07:07

@sloninka Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80003
26.10.21 07:26

Představa, jak orebaluji pokadene pětileté dítě mne opravdu dostala. A jak se ho ptám, zda chce prebalit. To snad ne? V tomto věku si naše děti umělý nalít mlíko a namazat rohlík. To je absurdní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
26.10.21 15:12
@Lucie_Sx píše:
Ano, ale za cenu toho, ze asi rok (cca do tech dvou let) ta matka stala permanentne diteti za zadkem s nocnikem a neustale se pralo pocurane obleceni.

A na to je muj cas fakt drahej :D.

Plus spousta tech deti mela z toho natlaku nejake trauma typu zadrzovani stolice. Ale to uz vzpominky vytesnily.

Ale houby, kde by na to tehdy braly čas? Ono když dáváš na nočník malé dítě (vím, o čem mluvím, začínali jsme na bezplenkovém nočníčku v 5 měsících), tak po čase ty intervaly celkem dobře odhadneš, nebo taky i na tom dítěti poznáš, kdy se mu chce (začne se ošívat, sahat si na zadeček apod.). A často je to dítě taky schopné se vyčurat, když ho tam náhodně posadíš, i když se mu zrovna akutně nechce. Já jsem dětem nedávala plenky na doma tak od 10 měsíců, rozhodně jsem jim imrvére nestála za zadkem, ale už jsem věděla, že při intervalu cca jednou za hodinu nám to stačí, tak, abychom byli prakticky bez nehody. Žádné půlhodinové sezení, otázka pár vteřin. Absolutně bez násilí, bez řevu.
A pamatuju si, jak se učila na nočník moje sestra před 32 lety - úplně stejně. Často jsem ji dávala na nočník i já, tehdy 4letá (takže bych ji tam asi těžko držela násilím). Mamka na mě zavolala, já ji tam dala, řekly jsme si pár říkanek a většinou se něco urodilo. Určitě byli rodiče, co při učení používali násilí a řev, ale rozhodně bych to nepaušalizovala ani neaplikovala na většinu. Ostatně to násilí a řev zhusta používají rodiče i dneska, akorát ho aplikují ne na roční, ale na tříleté děti, když už jim hoří koudel za zadkem, protože ho potřebují dát do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
26.10.21 15:22
@sloninka píše:
@Dollorres Ptáš se dítěte, jestli chce přebalit? :roll:

Já si pamatuju, jak jsme jednou s nejstarším synem, kterému byly tehdy necelé 2 roky, byli na hřišti a byl tam pokakaný chlapeček, kterého se maminka opakovaně ptala, jestli ho může přebalit a on, že ne. To dítě tam téměř 2 hodiny, co jsme tam byli, příšerně smrdělo, nedokážu si to představit v interiéru. Mě se navalilo vždy, když prošel kolem a to to bylo jinak dítě k zulíbání. Když uz teda maminka došla k tomu, že je to neúnosné, jala se ho přebalovat i přes odpor, bohužel zrovna vedle mě. Hovíno bylo už notně přischlé na kůži, takže šlo špatně dolů, maminka na něj spotřebovala skoro půl balíku vlhčených ubrousků, dítě už notně opruzené řvalo, syn (tehdy už delší dobu bez plen) na to chvíli koukal s hrůzou v očích, pak se ke mě přítulil, chytil mě za ruku a povídá:„Mami, pínu (plínu) nee!“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
26.10.21 15:27

@Hoa Mai můj malý právě taky dával vědět hodně brzy, je to na něm prostě vidět. Jen já jsem se na bezplenkovku neodhodlala. Dneska u oběda dokonce ukázal na nočník a řekl „tam“. Bylo z toho ale jenom čůrání. Zdá se mi to spíše o komunikaci :nevim:. Možná některé mámy neumějí vidět, že dítě potřebuje než se to naučí říct - nebo některé děti dávají více znát. Uřčitě to dříve není o nějakém nahánění prcka a držení násilím… a když má někdo sklony k nucení, tak to bude mít ve všem a v každém věku.

• Citovat
  • Upravit
80003
26.10.21 15:39

To bylo jednoduše založené na tom, že když dítě nacuralo do látkové plenky, bylo mu to jednoduše nepříjemné. Navíc ty bílé obdélníky byly dost veliké a dítěti asi vadily. Takže stačilo jednou dvakrát dát včas na nočník, pochválit když se vycurali a nedat plinku. Ale klidně přiznám, že ještě v roce plinky měli, to ano. Když kouknu na fotky. Ale určitě ne ve třech letech. Jak začali alespoň nějak komunikovat, už to šlo samo. A na noc jsem dávala i pak, když už to přes den zvládli. Do kdy nevím. Nepamatuju se už. Pokud má pětileté ZDRAVÉ dítě pleny přes den, je to jednoduše zanedbaná výchova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.10.21 22:01
@Hoa Mai píše:
Ale houby, kde by na to tehdy braly čas? Ono když dáváš na nočník malé dítě (vím, o čem mluvím, začínali jsme na bezplenkovém nočníčku v 5 měsících), tak po čase ty intervaly celkem dobře odhadneš, nebo taky i na tom dítěti poznáš, kdy se mu chce (začne se ošívat, sahat si na zadeček apod.). A často je to dítě taky schopné se vyčurat, když ho tam náhodně posadíš, i když se mu zrovna akutně nechce. Já jsem dětem nedávala plenky na doma tak od 10 měsíců, rozhodně jsem jim imrvére nestála za zadkem, ale už jsem věděla, že při intervalu cca jednou za hodinu nám to stačí, tak, abychom byli prakticky bez nehody. Žádné půlhodinové sezení, otázka pár vteřin. Absolutně bez násilí, bez řevu.
A pamatuju si, jak se učila na nočník moje sestra před 32 lety - úplně stejně. Často jsem ji dávala na nočník i já, tehdy 4letá (takže bych ji tam asi těžko držela násilím). Mamka na mě zavolala, já ji tam dala, řekly jsme si pár říkanek a většinou se něco urodilo. Určitě byli rodiče, co při učení používali násilí a řev, ale rozhodně bych to nepaušalizovala ani neaplikovala na většinu. Ostatně to násilí a řev zhusta používají rodiče i dneska, akorát ho aplikují ne na roční, ale na tříleté děti, když už jim hoří koudel za zadkem, protože ho potřebují dát do školky.

Ale ja nerikam, ze to bylo nasilim.
Jen ze to stalo more casu.
Pises co hodinu, tak si to spocitej, dejme tomu 12× denne 5 minut rovna se hodina denne stravena nocnikem, krat rok a pul, to je 547 hodin, pocitam spravne? Plus prani tech nehod.
To si fakt rada usetrim :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2250
26.10.21 22:21
@Lucie_Sx píše:
Pises co hodinu, tak si to spocitej, dejme tomu 12× denne 5 minut rovna se hodina denne stravena nocnikem, krat rok a pul, to je 547 hodin, pocitam spravne? Plus prani tech nehod.
To si fakt rada usetrim :lol:.

no heled spocitej si kolik to je za rok a pul jednorazovek… a dojdes k silenymu cislu.. 5(obcas i vic)x365×1,5 = cca 2700.. tvl uz jen cena plinek, plus ekologicka stopa… kdyz uz tak aspon pouzivat latkovky a ne jet x let na papirovkach. Ja celkem chapu proc jdou matky do bezplenkovky nebo brzkyho vsazovani na nocnik, pze ta eko stopa za poslednich 30 let co jsou jednorazovky je proste silena…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
27.10.21 02:16
@Leenvecka píše:
no heled spocitej si kolik to je za rok a pul jednorazovek… a dojdes k silenymu cislu.. 5(obcas i vic)x365×1,5 = cca 2700.. tvl uz jen cena plinek, plus ekologicka stopa… kdyz uz tak aspon pouzivat latkovky a ne jet x let na papirovkach. Ja celkem chapu proc jdou matky do bezplenkovky nebo brzkyho vsazovani na nocnik, pze ta eko stopa za poslednich 30 let co jsou jednorazovky je proste silena…

Jo.
Taky bych rada mela kravu, svoje mliko, zavarovala urodu, delala zabijacku…
Ale realne mam nejakou kapacitu a kdyz budu padat na hubu a pujdu pres limit, dopadne to cely blbe.
Takze holt papirovky, zase si nekupuju co tri roky novy auto, ono se to vyrovna :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80003
27.10.21 07:48
@Lucie_Sx píše:
To si fakt rada usetrim :lol:.

Zase spočítej si čas ušetřený na přebalování další dva roky, peníze za jednorazovky anebo náklady na prani latkovek. Navíc mnohem pohodlnější třeba cestování, bez plen a všeho. A taky příroda to ocení. Žádné prací prostředky, žádná chemie a energie na výrobu těch chemických, nepíšu papírových, protože papírové fakt nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí