Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Já vím, milión podobných diskuzí bych tu našla. Když já bych radši komentáře mě přímo na míru ![]()
Dcera skoro 2,5 roku.
Od jejích prvních narozenin sem z mého okolí začala slýchat jeslti už odplenkovávám. Ale protože se celkově k její výchově stavím tak nějak povolněji řekla jsem, že jí nechám až bude připravena. Budu jí ukazovat jak a kam chodí maminka, poskytnu ji nočník ale zároveň nebudu tlačit z plenek. Taková pohodová byla moje představa.
Dcera už několik měsíců, vždy když potřebuje na velkou tak se začne schovávat. No a asi dva týdny zpátky je výměna pos*ané plenky opravdový horor. Naprosto na sebe nenechá sáhnout, má sílu, takže je to všude a vždy to skončí tím že jí musím vzít do sprchy a tam horor pokračuje protože se nechce nechat umýt. Nechápu to.
Zkoušela jsem jí dat kalhotky i kalhoty aby si to pomočila a zjistila že to není příjemný.. Nic. Jakmile jsem jí to vyměnila byla v pohodě. Teď je doma nahatá já za ní běham s nočníkem protože už vidím že chce čůrat ale ona křičí ne ne a místo toho mi furt nosí plenku. No ale jakmile se do ní zase podělá tak to bude teror s výměnou.
Opravdu nechápu kde jsem udělala chybu
Chtěla jsem to mít tak v klidu a dle jejích potřeb ale ona se nachází sama v situaci kdy nechce ani jednu variantu a já nemám třetí řešení.
Nesetkal jste se někdo s tak příšerným odmítáním výměny plenky ale zároveň s odmítáním chození na nočník/záchod?
Předem díky
Povedlo se ji to uz nekdy na nocnik?
Zkusit ji dat malou odmenu - sladkost - kdyz se to povede. Neslibovat predem, ale donest, kdys se povede neco do nocniku? Nebo je uspesnost uplne nulova i u curani?
Uplne schovat plinky, aby je nemohla donest? Proste plinky dosly? To jsem udelala svym detem okolo 2r (ale prvorozene jsem musela zase vratit - viz dale).
S kakanim tezko rict, mely jsme trochu problemy se starsi dcerou, ktera do 3r kakala do plinky. Tam jsme museli plenu 1krat denne na chvili vratit, protoze zadrzovala stolici, ale u curani do nocniku uz zustala, to stihla pobrat za ty 2-3 dny, co nevidela plenu.
Jinak prvorozena byla celkove dost svehlava a musim priznat, ze u te to chtelo trosku „nasilicka“, aby se nakonec na ten nocnik i vykakala - pridrzeli jsme ji ve 3r na nocniku asi hodinu nad knizkou. A asi jsme meli i stesti, ze to vyslo hned napoprve.
@Mamamel potkalo se to s obdobím vzdoru. Je to pracné i normálně, natož za těchto okolností. Pokud nepomáhá drobná odměna, už bych použila jisté formy trestu, na každé dítě něco platí, pokud je mentálně v pořádku a ne, že ne.
@Mamamel píše:
Já vím, milión podobných diskuzí bych tu našla. Když já bych radši komentáře mě přímo na míru![]()
Dcera skoro 2,5 roku.
Od jejích prvních narozenin sem z mého okolí začala slýchat jeslti už odplenkovávám. Ale protože se celkově k její výchově stavím tak nějak povolněji řekla jsem, že jí nechám až bude připravena. Budu jí ukazovat jak a kam chodí maminka, poskytnu ji nočník ale zároveň nebudu tlačit z plenek. Taková pohodová byla moje představa.
Dcera už několik měsíců, vždy když potřebuje na velkou tak se začne schovávat. No a asi dva týdny zpátky je výměna pos*ané plenky opravdový horor. Naprosto na sebe nenechá sáhnout, má sílu, takže je to všude a vždy to skončí tím že jí musím vzít do sprchy a tam horor pokračuje protože se nechce nechat umýt. Nechápu to.
Zkoušela jsem jí dat kalhotky i kalhoty aby si to pomočila a zjistila že to není příjemný.. Nic. Jakmile jsem jí to vyměnila byla v pohodě. Teď je doma nahatá já za ní běham s nočníkem protože už vidím že chce čůrat ale ona křičí ne ne a místo toho mi furt nosí plenku. No ale jakmile se do ní zase podělá tak to bude teror s výměnou.
Opravdu nechápu kde jsem udělala chybu
Chtěla jsem to mít tak v klidu a dle jejích potřeb ale ona se nachází sama v situaci kdy nechce ani jednu variantu a já nemám třetí řešení.
Nesetkal jste se někdo s tak příšerným odmítáním výměny plenky ale zároveň s odmítáním chození na nočník/záchod?
Předem díky
Je to trenink jako kazdy jiny, mysli na to.
Jako dite, kdyz trenuje salto na kladine, treba.
Takze od jednoducheho ke slozitemu, vracet se, ucit vzdy jednu vec.
Prvni bych zacala odporem k nocniku, natrenovat sednout na nocnik ve chvili, kdy o nic nejde. Staci na chvilku, klidne dat telefon, at cumi na pohadku.
Cilem je, aby sednuti na nocnik vubec neresila.
Nic dalsiho po ni nechtej.
Dalsi krok je, ze tesne po kazdem probuzeni ji jeste rozespalou posadis na nocnik. Vetsina deti se vycura. Pak normalne oblect plenku a nic dalsiho. Tim se ji zafixuje, ze se do nocniku cura. Dostanete se snadno na to, ze se vycura pri kazdem posazeni na nocnik. Bude v tom uspesna a to je zaklad.
Cca po mesici (to ma kazde dite jinak) muzes zacit nocnik nabizet i jindy, nebo ona uz si bude sama rikat.
Velkou nech byt, nehrot, neres.
Az bude na jistotu curat i kakat do nocniku, teprv seberes plenu.
Hlavne necekej, ze „ji to dojde“, system pokus omyl vetsinou nefunguje.
Máte tu nějaká ponětí odkdy se tak průměrně chodí na nočník? Prý ty nové pleny tuto dobu částečně odsunuly v čase.. Jinými slovy, dříve se „chodilo na nočník“ dříve. Je to tak?
@Heinich píše:
Máte tu nějaká ponětí odkdy se tak průměrně chodí na nočník? Prý ty nové pleny tuto dobu částečně odsunuly v čase.. Jinými slovy, dříve se „chodilo na nočník“ dříve. Je to tak?
Chodilo se dřív, protože zensky machaly pliny na valse. Nesly si je koupit za dve stovky do obchoďáku na tejden..
@Heinich píše:
Nevim průměr, ale většinou kolem dvou let. Dcera umela ve 22 měsících, v rodině potom třeba ve 28,30 měsících. Záleží taky, jak vyjde jaro, léto, kdy se učí líp než v zimě.
Jinak já to dělala tak, jak pise @Lucie_Sx. Prostě, jak uměla sedět, tak jsem ji na ten nočník občas posadila, ať si zvyká, a po spaní se do něj tak z 80% vyčurala. To jsem chválila. V roce a třičtvrtě jsem vzala plínu a bylo hotovo. S kakanim to byl trošku oříšek, bála se toho vykakaneho hovinka, taky jsme ji jednou na nočníku trošku přidrželi.
naštěstí to dopadlo dobře, trauma neměla, naopak se přestala bát… Ale možná to taky bylo prostě štěstí a trefa do správného okamžiku ![]()
@Heinich píše:
Tak ono se driv proste ucilo jakmile dite umelo sednou tak se posadilo na nocnik a bylo to. Dokud se neto tak z neho nemohlo. Plus byla celkem vetsi duslednost ve vychove a ne volna vychova a deti dost casto nemeli na vyber proste se tam daly klidne i nasilim a bylo to a kdyz zacly rvat tak se flakly pres zadek a neresilo se nejaky telesny tresty.
Pro dnensi rodice nemyslitelny, ale ve vysledku to bylo mozna lepsi… aby treba trilety dite neumelo na zachod a nebo vyzadovalo plinku? za dob nasich rodicu by proste nedostalo dokud by se nepokakalo..
Je to fakt, že dřív byly děcka bez plen pomalu od 1 roku. Já taky s nočníkem nějak netlačila na dítě, od roku ho měla „vystavený“, ale nic do něj neudělala. Ode dvou let jsem si začala už cíleně učit, ale taky nic moc. Je narozená v zimě, tak jsem počkala na jaro a během týdne se odplenkovala s minimálníma nehodama. Taky jsem ale poslouchala od rodiny, že má ještě plenky.
Od 2,5 let komplet i na noc bez plenky, žádné drama se teda nekonalo. Ale každé dítě je individuál + přístup rodičů.
Zakladatelko, byla bych hodně důsledná, plenku bych nedávala. Pokud jí ju budeš neustále dávat, tak stolici bude chtít dělat jen do ní. ![]()
@Leenvecka píše:
Tak ono se driv proste ucilo jakmile dite umelo sednou tak se posadilo na nocnik a bylo to. Dokud se neto tak z neho nemohlo. Plus byla celkem vetsi duslednost ve vychove a ne volna vychova a deti dost casto nemeli na vyber proste se tam daly klidne i nasilim a bylo to a kdyz zacly rvat tak se flakly pres zadek a neresilo se nejaky telesny tresty.
Pro dnensi rodice nemyslitelny, ale ve vysledku to bylo mozna lepsi… aby treba trilety dite neumelo na zachod a nebo vyzadovalo plinku? za dob nasich rodicu by proste nedostalo dokud by se nepokakalo..
No já nevím. My jsme 4 děti a mamka říkala, že byl tlak, aby byly děti bez plen pomalu od roka, ale stejně do těch dvou let prostě byly nehody. Akorát místo plen prala oblečení.
Četla jsem si o tom i jednu diplomku od nějaké sestry, a té ve výzkumu vyšlo, že ať začaly ti rodiče, kdy začali, tak nakonec všichni skončili tak nějak kolem těch dvou let. Dnes už se navíc ví, že to brzké odplenkování může vést k psychickým problémům a delšímu počůrávání se.
Co zkusit ten Nočník co zahraje, když se to podaří?
naše holky ho milovaly a u nás to pomohlo.. posazovali jsme krátce po roce a kousek a zkoušelo se, jakoby s radostí a tak..
jenže ona ti tam takhle sedět nebude, co (co jí něco pustit? hříšná myšlenka…)
tys propásla to nejpovolnější období, kdy je dítě Paf i z toho „super zvuku“, že se to povedlo.. a nyní se jí už nechce.. je divné, co dělá za reakce.. je to prostě fakt pozdě, měla sis nechat poradit.. začíná vzdorovat a zrovna tohle není lehká disciplína…
začíná se o rok dřív nejméně.
Ja bych na nocnik s velkou potrebou netlacila, pokud tam chodi aspon curat. My nikdy kluka na nocnik nenutili, ale od babicek si parkrat poslechl, je to do plenky “fuj”, nez jsme je stihli utnout. Vysledek byl takovy, ze nakonec nechtel ani na nocnik, ani do plenky, a drzel to i 4-5 dni s tim, ze tri posledni dny cele profnukal. Dosli jsme touhle cestou az k easylaxu
ten nastesti zabral - mozna se rozhodl, ze radsi bude kakat, nez abychom mu strkali vodicku do zadku
kazdopadne na velkou chce plenku, dostane ji. Curat chodi bez nehod do nocniku, ven, na zachod. Ale kdyby mi delal tskove sceny, ze tu plenku nechce vymenit, tak bych ho v ni asi klidne nechala chodit, nez sam prijde, ze ho boli zadek. Pak bych mu dusledne vysvetlila, ze ho boli, protoze jsme ho neutreli, a durazne tuhle zkusenost pripominala pokazde, kdyz bude chtit na velkou do plenky - ze de to musi utrit, nebo ten zadek bude bolet. No a jestli ani tohle ne, tak ja osobne bych svojemu klidne i dala na zadek, ze takhle teda ne. V dnesni dobe asi odsuzovany postup, ale proste odsud posud. Nam takhle jecel kluk u umyvani hlavy. Ja se snazila hezky, pripravit ho, co bude, slibit, ze to nebude bolet, ze budu opatrna, furt aby to nemel v ocich, v usich, zaklonit hlavu/lehnout/osprchovat/oplachnout, milion zpusobu a jekot furt stejny. Pak jsem mu proste ve slabe chvili dala v te vane na pr*el, rekla mu, ze jestli uslysim jeste slovo, tak bude bez vecernicku, a od te doby je absolutni klid. Jsou proste ukony, ktere se delaji, a aby mi dite jecelo, ze mu vymenuju plenku/umyvam hlavu nebo cokoli podobneho, co proste patri do bezne rutiny a je to potreba, to teda ne.
Moje vsechny deti uderem 2r. S prvni jsem to trochu zkousela i driv, ale bez valneho uspechu, s dalsimi rovnou az ve 2r naostro. Ja jsem se pry zcela odplenkovala sama ve 14m (divne dite
), segra mela latkove pleny normalne do tech 2r. Ja bych rekla, ze spis starsi generaci (nic ve zlem) selhava pamet, ja uz si z veku miminek taky vsechno nepamatuju, a to je detem 9,7 a 4r.
@Heinich píše:
No jistě, že jo ![]()
Z více důvodů. Pokálená látková plena na těle není asi nic příjemného. Pleny se musely prát, sušit a žehlit případně i máchat-automatická pračka nebyla taková samozřejmost jako je dnes. Matky se vracely do práce běžně kolem 1 roku věku dítěte a v jeslích si to personál samozřejmně taky chtěl co nejvíc usnadnit.
Co si pamatuju z dětství /70.léta/ tak se tak nějak očekávalo že po prvním roce dítě bude bez plen
To je klasika, období vzdoru se potkalo s odplenkováním. Tak to bývá. Proto je, dle mého názoru, lepší začít dřív. Přeji hodně štěstí, aby to neskončilo nějakým zdravotním problémem. Zkus nějak yvsvtělovat a úplácet, za daných okolností je to menší zlo.