Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@inkakřivák píše:
Zase spočítej si čas ušetřený na přebalování další dva roky, peníze za jednorazovky anebo náklady na prani latkovek. Navíc mnohem pohodlnější třeba cestování, bez plen a všeho. A taky příroda to ocení. Žádné prací prostředky, žádná chemie a energie na výrobu těch chemických, nepíšu papírových, protože papírové fakt nejsou.
Nevim, mne se to vyckani, az na to dozraji, urcite casove vyplatilo.
Mam srovnani se dvema, co delaly bezplenkovku, a furt drzely mimino nad nocnickem a resily vyprazdnovani.
To same ty, co jely zvykacku na nocnik moc brzo, porad praly nehody, resily odpor k nocniku, zadrzovani atd. Videla jsem to okolo.
@Lucie_Sx píše:
Ale ja nerikam, ze to bylo nasilim.
Jen ze to stalo more casu.
Pises co hodinu, tak si to spocitej, dejme tomu 12× denne 5 minut rovna se hodina denne stravena nocnikem, krat rok a pul, to je 547 hodin, pocitam spravne? Plus prani tech nehod.
To si fakt rada usetrim.
Ne, počítáš to úplně špatně, protože o tom máš hodně zkreslenou představu. 5 minut jsem dávala ze začátku, když jsem vysazovala úplně nahodile a ještě neznala rytmus dítěte a dítě vůbec netušilo. Ano, člověk může vysazovat 12× denně, poctivé bezplenkařky to možná tak dělají, ale není to nutné pro naučení a troufám si říct, že většina žen to tak nedělala, protože na to prostě neměly čas, nebo (v případě moderní doby) se jim prostě nechtělo. Což byl i můj případ. Dětem bylo cca 5 měsíců, když jsme začali a na nočník jsem dala třeba 3×, 4× denně, kdy bych to dítě stejně měla na klíně, protože jsme si u toho třeba prohlíželi leporela (to stejné u sestry před více než 30 lety, jen ta už teda seděla na klasickém kocniku a já něho mamka vedle ní). Během těch 5 minut, pokud dítě něco udělalo (a v tom věku byla velká pravděpodobnost, že ano, tak se řeklo heslo (treba lulu), zatleskalo a šlo se dolů. Pokud ne, šlo se dolů taky. Mmch, já jsem si právě tohle nečetla v moderních pojednáních o bezplenkovce, ale v nějaké staré knize o péči o dítě z 60, 70.(?) let. Máti s tchýní to dělaly stejně. Doslova se tam psalo o tom, že dítě se nemá nechávat dlouho sedět, aby si nepletlo nočník s křesílkem. A možná se budeš divit, ale i moje „nejzabedněnější“ dítě začalo reagovat na signál do týdne. A teprv potom jsem začala dávat na nočník častěji a to už bylo sezení otázka vteřin. Celý proces byl kratší, než přebalit papírovou plenu (záměrně píšu papírovou, abys mě nechytala za slovo, že látkové trvají déle), v případě kakání nemusíš umývat zadek opatlaný hovínkama a hezký bonus je, že dítě (aspoň ty naše) z toho měly radost, tleskaly si. Takže když si to chceš spočítat, kolik to dá při 12× za den, tak si spočítej 10× cca 10 vteřin plus 1-2× 1-2minuty kakání. Navíc takhle dítě zvládl dát na nočník i straší sourozenec, když jsem třeba vařila, zatímco plenu by přebalit nezvládl. Od cca roka a čtvrt už si děti uměly samy sundat tepláky a na nočník si sednout, takže pokud nepotřebovaly utřít zadeček po kakání, vyřešily si celou akci samy a pro mě to byla naopak úspora času.
Já ti to nenutím a neříkám, že to tak máš dělat ty, ale nešiř bludy o něčem, o čem evidentně nic nevíš a sama přiznáváš, že jsi to ani nezkoušela. To je asi jako kdybych já tady šířila svoje představy a rady ohledně pěstování oliv se Středomoří.
@Mamamel píše:
Já vím, milión podobných diskuzí bych tu našla. Když já bych radši komentáře mě přímo na míru![]()
Dcera skoro 2,5 roku.
Od jejích prvních narozenin sem z mého okolí začala slýchat jeslti už odplenkovávám. Ale protože se celkově k její výchově stavím tak nějak povolněji řekla jsem, že jí nechám až bude připravena. Budu jí ukazovat jak a kam chodí maminka, poskytnu ji nočník ale zároveň nebudu tlačit z plenek. Taková pohodová byla moje představa.
Dcera už několik měsíců, vždy když potřebuje na velkou tak se začne schovávat. No a asi dva týdny zpátky je výměna pos*ané plenky opravdový horor. Naprosto na sebe nenechá sáhnout, má sílu, takže je to všude a vždy to skončí tím že jí musím vzít do sprchy a tam horor pokračuje protože se nechce nechat umýt. Nechápu to.
Zkoušela jsem jí dat kalhotky i kalhoty aby si to pomočila a zjistila že to není příjemný.. Nic. Jakmile jsem jí to vyměnila byla v pohodě. Teď je doma nahatá já za ní běham s nočníkem protože už vidím že chce čůrat ale ona křičí ne ne a místo toho mi furt nosí plenku. No ale jakmile se do ní zase podělá tak to bude teror s výměnou.
Opravdu nechápu kde jsem udělala chybu
Chtěla jsem to mít tak v klidu a dle jejích potřeb ale ona se nachází sama v situaci kdy nechce ani jednu variantu a já nemám třetí řešení.
Nesetkal jste se někdo s tak příšerným odmítáním výměny plenky ale zároveň s odmítáním chození na nočník/záchod?
Předem díky
Syn, když měl bobek v plínce, tak byl nejspokojenější dítě pod sluncem. Vždycky na velkou potřebu si někam zalezl, třeba do skříně a pak byl krásně hodný, klidný, sám si hrál, aby na sebe neupozorňoval a já si nevšimla, že potřebuje přebalit ![]()
Jinak do nočníku nečůral ani nekakal, nočník úplně ignoroval. Nijak na sílu jsem odplenkování nezkoušela, jednou za čas jsem ho zkusila nechat bez plínky, ale když se počůral třeba 10× za dopoledne a bylo mu jedno, že je v mokrým a ani se nechtěl převlékat, tak jsem ho zase nějaký čas nechala, nebyl připravený. Pak jsem to zkusila, když mu bylo 26 měsíců a šlo to hned, ze dne na den byl bez plínky a bez nehod. Ale s tím, že čůral i kakal ve stoje. Na nočník si prostě nesedl. To až pak později, kolem 3 let.
@Lucie_Sx píše:
Nevim, mne se to vyckani, az na to dozraji, urcite casove vyplatilo.
Mam srovnani se dvema, co delaly bezplenkovku, a furt drzely mimino nad nocnickem a resily vyprazdnovani.
To same ty, co jely zvykacku na nocnik moc brzo, porad praly nehody, resily odpor k nocniku, zadrzovani atd. Videla jsem to okolo.
Protože to dělají špatně, mají nereálná očekávání a neumí v tomto směru komunikovat se svým dítětem. Ponechme stranou bezplenkařky, které se opravdu snaží zachytit VŠE. Ano, to je pracné.
K té zvykačce - jo, taky jsem to viděla ve svém okolí. Mraky chyb. Jednak začínají po prvním roce -to je podle mě ta nejhorší doba. Dítě má ještě moc málo rozumu na to, aby s ním byla domluva, zároveň už se osamostatňuje a hodně se hýbe. Takže poslední, o co stojí, je někde sedět, nota bene samo. Další chyba je myslet si, že dítě posadím a půjdu pryč. I kdyby tam to dítě nakrásně něco udělalo, tak já to v takové situaci zjistím až pozdě, pochválím ho pozdě a ono si to nespojí. Je třeba ho pochválit, případně říct ten signál hned, ideálně přímo v průběhu toho čurání. V tomhle věku už ale děti vydrží nečurat dlouho, takže je časově náročné u něj sedět. V tom s tebou souhlasím, že v tomhle věku to nemá cenu. Je to zároveň moc pozdě i moc brzo. Další chyba - nechávají sedět moc dlouho a pokud ne, tak s tím nočníkem otravují dítě moc často - logicky kvůli většímu intervalu a tím pádem mnohem menší šanci cokoliv chytit. S tím se pojí další chyba - nervozita přenášená na dítě, ale to platí i pro mnohé z těch, co to zkouší ve 2, 2,5 letech. Další chyba - nereálná očekávání a la „seberu plínu a do týdne to bude umět“. Možná jo a možná taky ne a pak mají všechno počurané. U zvykání by to nemělo být o žádném tlaku na rychlost - ukázat to dítěti, dát mu možnost a pak to nechat na něm, jak rychle bude postupovat. Což se zároveň vylučuje s další chybou - sebrat plínu hned. Bodejť by neměly všechno počurané, když to dítě teprv začíná, potřebuje čas na seznámení, potřebuje si tu činnost zautomatizovat, „ošahat“ si to. To má stejnou logiku, jako bych začala s příkrmy a očekávala, že je dítě bude jíst příborem a neumaže se. Takže já jsem plíny postupně odbourávala s tím, jak dítě postupovalo, jak často byly ty pleny suché a tím pádem téměř žádné nehody nebyly.
No a poslední, zato největší chyba, která mě teď napadá - motivace, proč to dělám. Motivace VŠECH, kteří měli problémy, se kterými jsem buď mluvila nebo četla tady na netu - byla „chci/potřebuji, aby byl bez plen“, nebo „(okolí říkalo, že) už by to měl umět“. Nikoho ani nenapadlo přeorientovat své myšlení na „ukážu mu to, dám mu možnost a počkám, co ono na to“ a nebrat jako selhání, když to dítě nezareaguje, nebo zareaguje později nebo ne tak intenzivně na to, jak já si představuju.
A abychom si rozuměly, já tenhle přístup nepropaguju jako jediný správný. Je stejně legitimní, jako ten tvůj. Jsou to prostě dva odlišné přístupy, stejně jako další legitimní přístup je bezplenkovka a každý si vybere, co mu vyhovuje. Ale znova, nešiř bludy o něčem, čemu nerozumíš.
@Hoa Mai
Nesirim bludy, ale pisu moje zkusenosti.
Jak uz jsem zminovala, celkem uzky kontakt se dvema maminkami, ktere jely bezplenkovku a opravdu to resily furt.
Na to fakt nemam kapacitu.
Oproti tomu je prebaleni brnkacka.
Jestlis to mela jinak, tak vzdyt jo. Ja pisu za sebe, ne za tebe.
@Hoa Mai píše:
Ale znova, nešiř bludy o něčem, čemu nerozumíš.
Jeste jednou.
Nesirim bludy.
Popisuju zkusenost s bezplenkovkou ze sveho okoli.
Co se tyce toho druheho, s vetsinou souhlasim. Spousta lidi, co uci dite na nocnik, nema tucha, co a jak, dela to tak nejak pokus omyl.
@Lucie_Sx píše:
@Hoa Mai
Nesirim bludy, ale pisu moje zkusenosti.
Jak uz jsem zminovala, celkem uzky kontakt se dvema maminkami, ktere jely bezplenkovku a opravdu to resily furt.
Na to fakt nemam kapacitu.
Oproti tomu je prebaleni brnkacka.Jestlis to mela jinak, tak vzdyt jo. Ja pisu za sebe, ne za tebe.
Mě hrozně baví, jak ty pořád používáš argument, že ty na to nemáš kapacitu. Já se o tvé kapacitě vůbec nebavím. Proč si to pořád vztahuješ na to, že bys to měla dělat ty? Ani o bezplenkovce se nebavím. Ani jsem ji sama nedělala. Mluvím úplně o něčem jiném.
@Lucie_Sx píše:Šíříš, protože jsi tvrdila (a na to já jsem reagovala), že v dřívějších dobách, aby matky naučily děti na nočník, je to stálo spoustu času a práce (už jen z toho důvodu že měly často víc dětí a rozhodně víc práce a těžší, manuální práci a stály dětem za zadkem mnohem méně, než my dnes, takže to prostě a jednoduše nebylo fyzicky možné). A jednak to prostě není pravda a jednak, pokud ti není přes 60, tak tento poznatek nemůže vycházet ze zkušeností tvých kamarádek.
Jeste jednou.
Nesirim bludy.
Popisuju zkusenost s bezplenkovkou ze sveho okoli.Co se tyce toho druheho, s vetsinou souhlasim. Spousta lidi, co uci dite na nocnik, nema tucha, co a jak, dela to tak nejak pokus omyl.
@Hoa Mai píše: Šíříš, protože jsi tvrdila (a na to já jsem reagovala), že v dřívějších dobách, aby matky naučily děti na nočník, je to stálo spoustu času a práce (už jen z toho důvodu že měly často víc dětí a rozhodně víc práce a těžší, manuální práci a stály dětem za zadkem mnohem méně, než my dnes, takže to prostě a jednoduše nebylo fyzicky možné). A jednak to prostě není pravda a jednak, pokud ti není přes 60, tak tento poznatek nemůže vycházet ze zkušeností tvých kamarádek.
Můžeš na to mít svůj názor, klidně negativní, ale tvrzení „dříve to bylo tak a tak“ není vyjádření názoru.
No tak ja jsem fakt presvedcena, ze je to opravdu stalo spoustu casu a prace. Tchyne mi velmi podrobne vysvetlovala, jak bych to mela delat
. To opravdu BYLO moc prace.
A ja bych se na to mohla vis co
.
Holky, já s váma nesouhlasím, že rok je moc pozdě a zároveň moc brzy. Zdá se mi to ideální čas. S dítětem se dá už moc dobře komunikovat, hodně rozumí. Ještě, že jsem si o odplenkování dřív nečetla, takhle to šlo samo a nikdo nestresoval, že je to blbý čas. I když my za cíl neměli odplenkování, ale minimalizace hovínek v plence. Mě děsně otravuje nošení pokakaného malého do koupelny a mytí celého zadečku a kolikrát i zepředu. Oproti tomu je minutka na nočníku nic a to ani nevzpomínám o namoženém zápěstí. A argument, že dítě dlouho neobsedí - proč by na nočníku mělo dlouho sedět
. Když se za minutku dvě nevykaká, obyčejně se aspoň vyčůrá, když třeba málo pil a nejde mu to hned. Pak si každý jdeme po svých.
A mám kámošky, co dělali bezplenkovku a šlo jim to moc dobře. Možná to bylo náročnější ze začátku, ale pak šlo dítko nad nočník a bylo to šup šup i u opravdu malých miminek.
Jednorázy bych zakázala - šílené tuny smradlavého a úplně zbytečného odpadu. Pro miminka to taky není dobrý. Já je bohužel ze začátku používala taky, protože jsem si nechala namluvit, jak jsou látkovky moc náročnější. Blbost.
@Lucie_Sx A já mohu klidně potvrdit, že to žádné drama nebylo. Těch pár minut denně mi stalo za to. Vymachat, vyvařit, vymachat, vyprat, dvakrát vymachat a vyždímat a pověsit a poskládat denně cca dvacet plinek stalo toho času a práce mnohem víc.
@inkakřivák píše:
@Lucie_Sx A já mohu klidně potvrdit, že to žádné drama nebylo. Těch pár minut denně mi stalo za to. Vymachat, vyvařit, vymachat, vyprat, dvakrát vymachat a vyždímat a pověsit a poskládat denně cca dvacet plinek stalo toho času a práce mnohem víc.
No tak proto se to delalo
.
Ale ted tenhle praci proces prece uz absolvovat nemusis.
@Lucie_Sx Takže necháš děcko v plinach třeba do střední? Nakonec jsou to jednorazovky, žádná práce. Ano, dělalo se to proto, že je normální nechodit v plinka h do tří let, ale chodit na záchod, a proto, že to ušetří práci. Nakonec proč učíš dítě oblékat, jíst lžičkou? Přece proto, aby to umělo a abys ho nemusela oblékat ještě ve škole, ne?
@inkakřivák píše:
@Lucie_Sx Takže necháš děcko v plinach třeba do střední? Nakonec jsou to jednorazovky, žádná práce. Ano, dělalo se to proto, že je normální nechodit v plinka h do tří let, ale chodit na záchod, a proto, že to ušetří práci. Nakonec proč učíš dítě oblékat, jíst lžičkou? Přece proto, aby to umělo a abys ho nemusela oblékat ještě ve škole, ne?
Vzdyt jsem to tu psala uz mockrat, ze idealni doba je cca ve druhem roce plus presny postup, jak toho rychle, relativne bezpracne a ucinne docilit.
Jinak teda deti jsem neucila ani oblekat, ani jist lzickou. Naucili se to samy.