Odpor k ovoci

Anonymní
22.1.24 00:57

Odpor k ovoci

Dobrý den,

raději anonymně, jelikož je mi trapné to přiznat…Jako dítě jsem byla extrémní nejedlík, ať rodiče dělali, co chtěli, jedla jsem jen pár vybraných potravin…Táta je vlastně něco podobného, nejsem si jistá, jestli jsem ho někdy vůbec viděla jíst zeleninu, moji starší bratři ovoci a zelenině nikdy moc neholdovali, ale u mě to byl v dětství extrém…
Nechtěla jsem jíst jako malá ani sladkosti, když byla rodinná oslava, jen jsem viděla dort nebo zákusky, tak jsem se od nich odvracela, v životě jsem nejedla ani bonbóny, když jsem nějaké dostala, poděkovala jsem, strčila do kapsy a dala je sourozencům.
Rané dětství jsem vlastně přežila na mase, suchých přílohách, pečivu, vejcích, sýru, ze sladkostí čokoláda a pár druhů sušenek a oplatků…Byla jsem teda strašně bledá a hubená.
Věkem se to zlepšovalo, dnes miluju zeleninu (kromě kedlubny a cibule), vlastně jsem schopná sníst skoro všechno, ale dodnes jsem se nenaučila jíst ovoce…jako dítěti se mi navalovalo, jen když jsem viděla, jak jej někdo jí…Jediné, co z ovoce sním je banán (ale ne samotný, musím si uvařit třeba pohankovou/jáhlovou či jinou kaši - bez cukru, na to banán a posypat třeba skořicí), někdy piju pomerančový džus (ale vadí mi, když jsou v tom „kousky“). Ještě jsem zjistila, že mám ráda borůvky, ale opět jen jako marmeládu nebo třeba v krému (v místním bistru nabízí výborný raw ovesno-borůvkový dort :P ) a datle, ale opět jen v nějaké úpravě (třeba datlovo-kokosové raw tyčinky).

Nedokážu to prostě sníst samotné, pouze v nějaké úpravě…neumím to vysvětlit, zkrátka se mi z toho navaluje…A sušené ovoce mi vadí taky, zkusila jsem třeba kombinovat musli se semínky, oříšky/čokoládou a trochou sušeného ovoce, ale to sušené ovoce mi tam prostě vadilo a nedokázala jsem se donutit to sníst…
Nevím, jestli je to až takový problém, vitaminy a vlákninu mám ze zeleniny, krevní testy jsem měla vždy v pořádku…

A ještě teda miluju avokádo a rajčata, ale ty pocitově vnímám spíše jako zeleninu :P

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2672
22.1.24 01:45
@Anonymní píše:
Dobrý den,

raději anonymně, jelikož je mi trapné to přiznat…Jako dítě jsem byla extrémní nejedlík, ať rodiče dělali, co chtěli, jedla jsem jen pár vybraných potravin…Táta je vlastně něco podobného, nejsem si jistá, jestli jsem ho někdy vůbec viděla jíst zeleninu, moji starší bratři ovoci a zelenině nikdy moc neholdovali, ale u mě to byl v dětství extrém…
Nechtěla jsem jíst jako malá ani sladkosti, když byla rodinná oslava, jen jsem viděla dort nebo zákusky, tak jsem se od nich odvracela, v životě jsem nejedla ani bonbóny, když jsem nějaké dostala, poděkovala jsem, strčila do kapsy a dala je sourozencům.
Rané dětství jsem vlastně přežila na mase, suchých přílohách, pečivu, vejcích, sýru, ze sladkostí čokoláda a pár druhů sušenek a oplatků…Byla jsem teda strašně bledá a hubená.
Věkem se to zlepšovalo, dnes miluju zeleninu (kromě kedlubny a cibule), vlastně jsem schopná sníst skoro všechno, ale dodnes jsem se nenaučila jíst ovoce…jako dítěti se mi navalovalo, jen když jsem viděla, jak jej někdo jí…Jediné, co z ovoce sním je banán (ale ne samotný, musím si uvařit třeba pohankovou/jáhlovou či jinou kaši - bez cukru, na to banán a posypat třeba skořicí), někdy piju pomerančový džus (ale vadí mi, když jsou v tom „kousky“). Ještě jsem zjistila, že mám ráda borůvky, ale opět jen jako marmeládu nebo třeba v krému (v místním bistru nabízí výborný raw ovesno-borůvkový dort :P ) a datle, ale opět jen v nějaké úpravě (třeba datlovo-kokosové raw tyčinky).

Nedokážu to prostě sníst samotné, pouze v nějaké úpravě…neumím to vysvětlit, zkrátka se mi z toho navaluje…A sušené ovoce mi vadí taky, zkusila jsem třeba kombinovat musli se semínky, oříšky/čokoládou a trochou sušeného ovoce, ale to sušené ovoce mi tam prostě vadilo a nedokázala jsem se donutit to sníst…
Nevím, jestli je to až takový problém, vitaminy a vlákninu mám ze zeleniny, krevní testy jsem měla vždy v pořádku…

A ještě teda miluju avokádo a rajčata, ale ty pocitově vnímám spíše jako zeleninu :P

Doplňuješ tělu vitamíny, vlákninu atd.? Tvoje strava není úplně košer. Semínka nebo pohanková kaše jsou sice taky kvalitní zdroje, ale stále to chce ovoce.
Zkus si alespoň dělat ovocné a zeleninové šťávy na odšťavňovači, ideálně šnekový odšťavňovač, ten se tolik nezahřeje a neničí tak kvalitní enzymy ve vylisovaných šťávách. Pokud ti vadí sebemenší náznak dužiny, třebas jen pidi drobeček, pak si vylisovanou šťávu ještě přeceď na jemném cedníku. Tak aspoň do sebe dostaneš bohaté zdroje zdravých vitamínů a enzymů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.1.24 01:48

Když ovoce, které roste na stromech, sníte, je vám po něm špatně? Stačí trošku. Jestli ano, můžete mít alergii na dřeviny, tedy i ovoce. Pak ho ani nechcete jíst, protože tělo má špatnou zkušenost a vám se do toho nechce, nebo se vám hnusí. Jestli alergii nemáte, tak se k tomu donuťte a až zjistíte, že některé ovoce vám chutná, tak se k němu snad začnete vracet.

Luděk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olivovyolej
22.1.24 01:57

Me to zni v pohode, ale mnohem vic zalezi na tom, jak to mas poskladane, abys to mela pestre. Napr kdyz clovek bude jist kazdy den kilo masa a jednu mrkev, neni to totez jako jist denne kilo 20 druhu zeleniny a platek masa.

Postupem casu treba objevis dalsi varianty. Vitaminy najdes i v zelenine. Ovoce je skoro az povazovano za sladkost. Me by zajimalo, kterou latku ma pouze ovoce a bylo by tedy neco zle na tvém jidelnicku :mrgreen: Me to zni v pohode. Bych rekla, ze kdo bude resit, ze nejis ovoce, by se mel zamyslet, jestli sam dokaze snist nekolik kilo zeleniny denne v pestrem slozeni, jak by se melo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.1.24 02:02

@Sunlight515 Zeleninu jím skoro veškerou… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.1.24 03:31

Jo a ještě brusinky s hermelínem mám ráda.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.1.24 05:38

Nejsi jediná. Pár takových exemplářů znám.
Strýc. Já ho snad nikdy neviděla jíst nic než nastrouhanou kořenovou zeleninou v polivce. Ovoce nikdy. Tatova sestřenice je na tom stejně, možná hůř. Nesnese ani tu úpravu. Léta se u nás dělá cuketovy perník, moc jí chutnal ale když kousla do málo nastrouhaného kousku, šla. :nevim: jedna z nich kolegyň voce taky neji, buď má alergii nebo ji pálí koutky, nebo vadí struktura.

• Citovat
  • Upravit
9028
22.1.24 06:40
@Anonymní píše:
@Sunlight515 Zeleninu jím skoro veškerou… :nevim:

A problém je kde? Jíš zeleninu to stačí. Bez ovoce přežiješ v pohodě. ;)
Já miluji zeleninu. Většina ovoce je na mě strašně sladká. Takže banán jen tvrdý, nazelenalý :mrgreen:, kyselá jablka, kyselé pomeranče a mandarinky. Když to oloupu je to sladké, dávám to dětem či chlapovi. Jediné co mi sladké nevadí je hrozno. Mám ráda i tvrdé broskve. Prostě každý to máme jinak. Myslím, že zrovna ovoce není alfa a omega jídelníčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.1.24 06:54

A co koupit odšťavňovač/smoothie maker a dělat si šťávy? Tam zamaskuješ spoustu věcí, co bys samotné nezchroupala. Sice nebudeš mít tolik vlákniny, ale vitamíny doplníš. A osobně bych zvážila třeba regresní psychologii a odhalit příčinu té fobie. Protože mě to nepřijde jako rozmlsanost, ale skutečně patologie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
22.1.24 07:23
@Anonymní píše:
Dobrý den,

A ještě teda miluju avokádo a rajčata, ale ty pocitově vnímám spíše jako zeleninu :P
Ó, jak ti rozumím.
Mně se vždycky navalovalo ze švestek a z meruněk, z té slupky a tak nějak celkově. Děda mi o prázdninách nutil ten jeho kompot. :D
Sušené ovoce taky nemusím.
Co snesu, tak jsou maliny, jahody, borůvky, meloun, jablka, pomeranče.
Co zkusit nějaké pyré bez cukru. Tak to řeším já. :nevim:
Jo, dorty taky nemusím, ten krém…
Tak dvakrát do roka si dám indiánka, naposledy jsem ho jedla v červnu. Bonbóny vůbec. Sušenky taky můžu, jako ty. :D

Příspěvek upraven 22.01.24 v 07:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
22.1.24 07:26
@Vztahový expert píše:
Když ovoce, které roste na stromech, sníte, je vám po něm špatně? Stačí trošku. Jestli ano, můžete mít alergii na dřeviny, tedy i ovoce. Pak ho ani nechcete jíst, protože tělo má špatnou zkušenost a vám se do toho nechce, nebo se vám hnusí. Jestli alergii nemáte, tak se k tomu donuťte a až zjistíte, že některé ovoce vám chutná, tak se k němu snad začnete vracet.Luděk
Švestky nesním ani ze stromu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.1.24 07:27

@Sylvania 333 Tak zrovna dorty, sušenky a bonbony fakt není nic, co byste musely jíst :mrgreen: Já dorty nejím vůbec, bonbony taky ne (nechápu proč, není to pro děti? :mrgreen: ) a sušenky tak maximálně jako rychlou energii někde na běžkách/kole, ale dávám přednost třeba raw a mysli tyčinkám ;) Nepřijdu si vybíravá, jen prostě do sebe nechci cpát zbytečné prefabrikované cukry :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
22.1.24 07:30
@unuděná píše:
@Sylvania 333 Tak zrovna dorty, sušenky a bonbony fakt není nic, co byste musely jíst :mrgreen: Já dorty nejím vůbec, bonbony taky ne (nechápu proč, není to pro děti? :mrgreen: ) a sušenky tak maximálně jako rychlou energii někde na běžkách/kole, ale dávám přednost třeba raw a mysli tyčinkám ;) Nepřijdu si vybíravá, jen prostě do sebe nechci cpát zbytečné prefabrikované cukry :nevim:

Jo přesně, sušenky na výletě. Já jen, že to psala zakladatelka, aby neměla pocit, že je divná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
22.1.24 07:35

Já bych to neřešila. Očividně jíš docela pestře, zeleninu jíš..
Já jim jen některé druhy ovoce a zeleninu vůbec, pokud není na pidi kousky, nebo nejlépe rozmixovaná, utvářená v nějakém jídle. Věkem jím toho ovoce více a učím se zeleninu vařit tak, aby se to dalo (i když je to pořád extrémně málo). Nevím, jestli má cenu se do toho nutit i přes odpor. Ale já mám s jídlem obecně trochu komplikovaný vztah a nechci si ho pokazit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4091
22.1.24 07:36

Jsou lidé, kteří nejí ovoce z přesvědčení. Jsou lidé, kteří nepozrou žádnou zeleninu. Ty píšeš, že ji miluješ. Mně to připadá zcela v pořádku, nějak si nedovedu představit, které živiny by ti měly chybět. Zrovna to avokádo je vyzivove velmi hodnotné. Ten odpor je zvláštní, ale pokud tě jinak v životě neomezuje, tak bych to neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí