Odpouštění vody a TUV

6
7.4.13 10:43

Odpouštění vody a TUV

Ahoj :)
Narazila jsem na článek, kde se píše, že by se voda ráno měla 30 sekund odpustit. Nikdy jsem o tom neslyšela a normálně jsem ji vždycky pila. Zajímalo by mě, kolik lidí o tom ví?(Podle mě se té vodě za 8 hodin nemůže nic stát. Navíc, i když zde se, jelikož nevím, jak přesně funguje rozvod vody, možná pletu, je snad jedno, jestli voda stojí u nás doma nebo v potrubí venku - přes noc snad vodu neodebírá skoro nikdo).

Potom tam taky psali, že teplá voda není určená k pití. Úplně teplou si asi většina lidí nenapouští, ale na druhou stranu úplně studená se teď v zimě(na “jaře“)vůbec nedá pít - přece dětem nebudu dávat úplně ledovou vodu. Takže napouštím vlažnou.
Dalo by se to asi udělat tak, že by se voda napustila do nějaké konvice a nechala se oteplit, ale to je zase náročnější organizačně(chvíli trvá než se oteplí, nenechám vodu stát půl dne na stole při pokojové teplotě atd. atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5158
7.4.13 10:52

Nic neodpouštím, ještě jsem se nenaučila krást :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
7.4.13 10:59

Dávat TUV dětem k pití je teda masox..teplá voda tě sice nezabije, ale pořád je to jenom voda užitková, plná špíny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11896
7.4.13 11:03

Vodu odpouštím, nevím, jestli 30sec., neměřím to, počkám si až teče opravdu studená

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30303
7.4.13 11:05

Já vodu ráno neodpouštím úmyslně, ale většinou se jdu prvně umýt, tím už část odpustím, takže pak tu vodu už máme vcelku obměněnou.
Já teda teplou vodu z bojleru na pití nedávám, to ji radši zředím horko vodou co mi zbude v konvici po vaření čaje atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
7.4.13 11:19

Měla jsem v práci kolegy, co ráno odpouštěli snad 3 minuty - a to pak tu vodu stejně vařili na čaj :roll: a když jim někdo nabídl, že mu zbyla v konvici voda, tak ji vylili a nejprve odpustili a pak si uvařili svoji „nezávadnou“ :roll:

Neodpouštím ze spořivosti a taky si myslím, že je to zbytečné, že stejně ta voda putuje tím potrubím a tak se tak jako tak trochu znečistí. Ale za nás ji možná odpustí sousedi, bydlíme v 17 patrovém věžáku :) TUV na pití nedávám, nám v kuchyni úplně ledová voda neteče nikdy. Naši bydlí v rodinným domku, mají ledárnu příšernou, tak tam napustím do větších sklenic a nechám odstát.

• Citovat
  • Upravit
6
7.4.13 11:29
@peggy.sl píše:
Dávat TUV dětem k pití je teda masox..teplá voda tě sice nezabije, ale pořád je to jenom voda užitková, plná špíny..

Tak já dětem nedávám normálně pít TUV. Děti totiž normální vodu pít odmítají, takže pijí ráno, ve škole i doma čaj a do konvice samozřejmě napouštím studenou. Použila jsem to jako trochu nevhodný obrat(když mají hroznou žízeň a nic jiného náhodou na pití není, tak jim napustím vlažnou)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
7.4.13 11:53

Tepla voda je UZITKOVA. Nevhodna na piti a vlastne ani na vareni. A je jedno, jestli z vlastniho bojleru, nebo dalkove dodavana.
Diky ohrevu se v ni daleko lepe mnozi potvory.
Pokud vadi studenost studene, tak natocit treba do dzbanku a nechat stat. Nebo prihrat ve varne konvici s primichat.
Odpousteni ve vetsim panelaku asi nebude uplne nutne, ale pokud je malo bytu a malo se toci vody, tak bych ja tu „zteplalou“ studenou odtocil. Da se to pouzit treba na zalevani kytek, nemusi se to poustet do odpadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
7.4.13 12:11

To je blbost

Pokud vodu ohřejete v bojleru tak je stale pitná, užitková voda by z ní byla pouze v případě že by se spatně ohřála v něčem co není vhodné pro pitnou vodu. Legionela se zničí ohřevem vody nad 70 stupňů (stačí jednou za týden).

Příspěvek upraven 08.04.13 v 17:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22609
7.4.13 12:39

Mám za to, že v tom článku bylo psáno, že teplá voda z bojleru se nemá pít proto, že většinou je udržována v rozmezí 40-50 stupňů a to je vhodné pro některé druhy bakterií (tuším legionellu?). Jinak o odpouštění studené vody jsem nic neslyšela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
7.4.13 17:04

Tepla voda je samozřejmě pitná, ale teď si nevzpomenu, proč se označuje jako užitková. Jestli si vzpomenu, zeptám se v práci. Vodu ráno neodpoustim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
7.4.13 19:45
@Raduš.ka44 píše:
Tepla voda je samozřejmě pitná, ale teď si nevzpomenu, proč se označuje jako užitková. Jestli si vzpomenu, zeptám se v práci. Vodu ráno neodpoustim.

Protože nemusí splňovat parametry vody pitné..min. v zákalu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
7.4.13 20:40

Terminologie

Tepla voda může být jak pitná tak užitková.

http://www.tzb-info.cz/…eji-dusledky

Když při ohřevu zajistíte že se do vody nedostanou při ohřevu sajrajty a že se tam nenamnoží legionela tak budete mít teplou pitnou vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
7.4.13 21:30

Ale to malokdo z nas dokaze zajistit, ze v te vode neni „humus“.
A ze by kazdy pravidelne kratkodobe zvysoval teplotu nad 75°C si nemyslim.
Ja osobne bych tuhle vodu ani tak nepil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
8.4.13 00:23

teplotu zvyšuje většinou elektronika automaticky

Jednou za týden zvedne teplotu aby byla voda nezávadná, myslim že to nemusí být 75 stupňů, když to bude míň tak likvidace legionely trva delší dobu.
Pokud máš nové nesprasené rozvody tak to bude pitné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí