Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Salorka píše: Více
Hele to je o dítěti. Kluk na odrazedle začal v 1r10 m a přesně za rok začal ještě před třetím rokem na 14” bez koleček. Holka má 1r10m a teprve začíná s motorkou kdy kluk už přecházel na klasicky jednostopy odrazedlo
Malej má zatím klasiku odrážedlo. V červnu bude mít 3 a dostane kolo odrážedlo.
My právě tříletému koupili first bike a je vidět, že se bojí a nechce… Tak jestli ještě přikoupit třeba funny wheels s dvěma zadními kolečky…?
@Salorka Děti začínaly na koloodrážedle dřív, ale průběh byl stejný. Jen každému z nich ta fáze trvala jinak dlouho. Prostě chvíli s ním chodily, nejezdily. U mladšího jsme museli i překonat strach z toho si vůbec sednou na sedátko, tak si na chvilku sedl a my ho tlačili, pak ať zkusí nožkama chodit a u toho sedět a nakonec po týdnu, dvou (už si přesně nepamatuji) se rozjel. U tříleťáka pokud nemá nějaký motorický problém nebo problém s rovnováhou bych už třístopé nekupovala.
@Salorka syn ve 3 jezdí na odrážedle ( kolo bez šlapek ). Já tedy odmítám kupovat kolo s balančními kolečky. Takže půjde rovnou do klasického kole bez balančních koleček. Jako on by klasické kolo se šlapkama chtěl hned
Hrozně ho fascinují šlapky a přeje si ho k 3. narozeninám.
Ale na tom odrážedle jezdí už hrozně dlouho. Děla na něm blbosti, rovnaováhu udrží suprově. A ujede klidně 5-7 km. Jezdí tedy na něm denně. Jezdil i v zimě pokud nebyl sníh s led.
Pokud dítě nemá pohybový problém, tak bych o ničem jiném než odrážedle ( kole bez šlapek) neuvažovala. Stabilitu ve 3 letech vychytá během chvíle. 3 stopé by mě snad už ani nenapadlo kupovat ![]()
Já myslela ze řešíš klasické kolo nebo odrážedlo. ![]()
Příspěvek upraven 05.04.24 v 23:43
@kocourGarfield já dala kolečka na min jak dva týdny, kdy jsme chodili ven a učil se hlavně ten pohyb slapani a aby nabral správnou silu. Pak jsem je sebrala a během jednoho nebo dvou dnů byli hotovo. Brzdit uměl už z odrazedla kde měl taky stejnou ruční brzdu
@hospodki oba kluci přešli na kolo z odrážedla bez balančních koleček. Šlapat tedy uměli z traktoru na zahradě co měli na hraní. Jen byli oba starší. Tady si nejsem jistá, že ve 3 letech to zvládne dát dohromady. Ale on po tom kole tak touží
Je fascinován šlapkami a jinak na kole - rovnáhu, používání brzdy umí.
Kolik bylo staršímu, když přecházel na to kolo? A měl vel 12?
Synovi jsou 3 čerstvě. Má 101 Cm na víc jak věk 12 bych to neviděla asi ![]()
Kolo bez šlapek, nebo kolo odrážedlo záleží co si zrovna chce vzít ven.
Ve třech letech ještě Firstbike, ve třech a půl už na klasickém kole se šlapkami. Dvě zadní kolečka je krok zpět.
@kocourGarfield píše: Více
Tak my nic na slapani neměli tak si pohyb musel osvojit. A jak říkám, měl je necelé dva týdny, žádný ze by jezdil měsíce. Za kole začal na 14” z decathlonu a měl ve 3 letech na prohlídce 100cm, ale tou dobou jezdil už dva měsíce. Menší než 14” bych fakt nebrala. Klidně bych šla do woom 16” rovnou. Případně Beany má menší rám a tam je ta 16” trochu menší. Presedal na nej podle tabulek když měl asi 108 Cm přičemž je od 105 podle výrobce a už mu bylo skoro male. Jak byl za covidu nedostatek tak začali vyrábět jinde a rámy jsou krapet menší, ale prý nezmenili tabulky.
@Salorka ve 3 letech už normálně na kole, hlavně výběr lehké, ať nemá 10kg..
předtím měla dcera dvoukolové odrážedlo a předtím chvíli funnywheel…
@kocourGarfield na této velikosti se dcera učila na beany 16…o menším kole jsme vůbec neuvažovali, teď ve 4letech ma beany 20.
@Kocicka1987 děkuji. Já žiju jeďte v nějakých jiných velikostech asi. 20 kolo měli klíči tak v 5-6 letech. Je to kolo jak kráva
Ale taky je to 15 let ![]()
Do dvou let na nicem, od 2 na koloodrazedle