Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dcerka je objednana na zmenseni krcni madle, vyndani nosni a plus odsati usi (tympanální drenáž). Cetla jsem ze je to pro dr temer banalita, ale ja se spis chci zeptat jestli to ditko nejak citi, neboli to a pod? Ma s tim nekdo zkusenosti? A nevite jak je to s vodou? Pry se potom nesmi vubec do ucha kapnout a pritom dcera vodu miluje, v bazene jsme 2× tydne
Resil jste to uz nekdo?? Dekuji za vsechny odpovedi.
zkusenost nemam, ale byla tady o tom diskuse a co jsem cetla je narocna i hygiena, opravdu se nesmi voda do ucha dostat
Ahoj, tak přesně tyto operace má za sebou náš 3,5letý Luky. Podstoupil je v srpnu na ORL na Kladně-3.denní hospitalizace. Jen má v ouškách navíc ty odvzdušňující trubičky.
Jestli ho to nějak bolelo-řekla bych, že nejvíce ten krček-mluvení mu 1.den šlo dost špatně. Dost mě vykolejilo to probuzení po narkoze-byl velmi neklidný, plačtivý, sápal se z postýlky, rval si hadičky, ale sestřičky říkaly, že je to normální. A jediné na co si opravdu stěžoval byl hlad.
Jinak ohledně oušek nám řekli, že dokud tam bude mít ty trubičky, nesmí se mu do nich dostat voda, ale je to v pohodě-koupila jsem špuntíky do oušek a dala si tu práci s koupením dobré koupací čepice a je to dobré- dokonce s tím absolvoval 5 týdnů v lázních.
Držím palce ať to zvládnete v pohodě! ![]()
pokud se týče odsátí uší - bez toho, že by dali trubičky. Tak samozřejmě do vody nemůže po dobu, než se to ucho zahojí. Což stejně nebudete moct do vody určitě po té operaci nějakou dobu. Ucho se zatím zahojí (nám řekli, že to trvá cca 10-14 dní - dělali to laserem, kde dírka je větší a hojí se déle, ale ucho víc dýchá), pak do vody může
Pokud dostanete i trubičky, tak ty špunty ![]()
Dcera byla na vyndání nosních mandlí a čištění uší (uši jí v narkoze čistili 2×) a byla v pohodě. Po operaci jsme šli hned domů. Asi dva dny byla fest protivná (navíc jí tam přepálili uzdičku pod jazykem, byla krátká a vadilo to i intubaci), ale pak v pohodě
Bolesti nám přišlo, že má hlavně z toho, že najednou slyší (prý na jedno ucho nemohla snad ani slyšet, co tam všechno měla)
Ahoj, holky dik moc za odpovedi
trosku jste me uklidnily, jednak tim ze ji je treba jen odsajou a jinak jsem netusila ze delaji spunty do usi do vody. Nebo i ty cepice, fakt to tu vodu nepusti?? Nenapsala bys jakou mate?
Nekde uz jsem psala ze jdem na Kladno a do tel. me sestra rekla ze uz to nedelaji laserem, tak nevim jestli to je horsi nebo lepsi ![]()
Jinak to ze nepujde do vody treba 3 tydny, s tim pocitam, ale trubicky pry byvaji i na pul roku a dyl. no a ma zaplaceny kurs plavani kam chodi strasne rada, soboty nedele taky v bazenu, tak jsem se bala abych ji to nemusela vsechno vzit ![]()
Zolino, my na tom Kladně byli na konci srpna- operoval ho úžasný Dr.Foitl a pokud vím, uši píchali a odsávali jehlou, nosní mandle trhali klasicky a laserem mu jen seřezávali krční mandle. Trubičky v uších má stále-od toho srpna-pravidelně chodíme na ORL kontroly a špunty jsem koupila klasické v lékárně- dají se použít nejen do vody, ale i do hlučných provozů, letadla… a rovnou několik sad (1 sada= 2kusy za cca 20kč) a čepičku do vody jsem koupila norm.v drogérii-chce to vyzkoušet velikost-cca kolem 100kč.
S tímhle ,,arzenálem" jsme s Lukym absolvovali i 5.týdenní lázně=2× týdně bazén, koupele… a přestože jsem ho hlídala jako ostříž, stejně se povedlo, že mi asi 2× zahučel úplně pod hladinu a při okamžité kontrole byla ouška úplně suchá. Při mytí vlásků má jen ty špuntíky a taky je to OK.
Držím palce ať Vám vše klapne a jste zdraví a spokojení!
![]()
záleží, kam chodíte na plavčo. Případně si zkuste domluvit odsunutí kurzu. Nám se takhle podařilo domluvit ze zimního kurzu na jaro kvůli časté nemocnosti. Za to nic nedáte (mmch a to plavčo náhodou nemá vliv na problémy s ušima?)
Hanulinku, dik za detailni info
dcerku taku vysetroval dr Foitl a zdal se me vyborny
On ty usi nadhodil jen ze se ji na to pod narkozou taky podivaji, jinak to ze tam tekutinu ma, nebo to ze je nahluchla zatim potvrzeny nemame, zatim tu jen sonduju coby kdyby
ja ani nevim jestli se ta tekutina da zjistit i pred operaci ![]()
No a kurs plavani by se urcite odlozit dal, ale urcite ne na pul roku nebo rok, ja pise Hanulinek ze uz to maj dloho ty trubicky.Kdyby slo jen o ty kursy, tak je me to jedno, ale ona je fakt blazinek na vodu a kazdou sobotu uz bali batuzek s plavkama a rodino jedem
to samy je jaro, leto u rybniku.
Jinak plavani na usi vliv nema(teda na zdrave usi),tu tekutinu(spis hlen) za bubinkem maj z podtlaku ve stredousi, to nema s normalni vodou nic spolecnyho. My uz plaveme 4 roky a ukazalo se to az ted a je to pry spojene s temi mandlemi.
Hanulinku, vam ty ouska zjistili dopredu, nebo taky az pri operaci? byli jste teda nekde na vysetreni jestli slysi nebo ne? ja kolikrat nevim jestli mi to nedela schvalne, proste me ma na haku kdyz na ni mluvim
![]()
My jsme na ouška přišli náhodou při 3.leté prohlídce-skoro vůbec u dětské Dr.nereagoval. I já už měla podezření, že špatně slyší- hlasitá mluva, špatné a zkomolené vyslovování, hluchotu v anamnéze a prodělané opakované záněty středouší-díky nimž se s Dr.Foitlem známe už téměř důvěrně. ![]()
On mu pak do oušek kouknul jen kukátkem a okamžitě řekl, že bubínek je vyboulený a zakalený a že tam je tekutina a proto slyší prý fakt blbě a protože měl Luky další zdrav.problémy, domluvili jsme se na tomhle řešení-oboje mandle a trubičky do uší.
Po operaci za mnou dr.Foitl hned byl a prý měl Luky v ouškách hustý hlen-hnis a bylo to fakt potřeba. Od té doby se Luky s mluvením hodně zlepšil, je mu rozumět dobře, už se pořád neptá-CO??, ale křičí pořád, což může být i důsledek chození do školky. ![]()
Každop.na další kontrolu ORL jdeme v březnu a bude se domlouvat spec.vyšetření sluchu-tihle prcci se prý na to musí uspat, tak nevím
, možná se to pak spojí s vyndaváním těch trubiček-to je prý kratičká analgosedace na pár minutek, jestli mu ty trubičky samy nevypadnou což prý rády dělají. ![]()
A ohledně toho plavání-Luky nikdy na plavčo nechodil-nemohl díky silnému atop.ekzému a problémy s oušky má od narození. Jeho starší bráška chodil plavat od půl roku a plave a potápí se do teď (8,5let) a nikdy žádné potíže neměl. A to je Luky i naočkovaný proti pneumokokovi a stejně nic platné.
Klidně písni SZ, zdravím! ![]()