Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj!
Můžete prosím poradit jakou raději používáte odsávačku soplů? Klasickou s hadičkami do pusy nebo tu nasazovací na vysavač? Jsem naprosto nemožná v odchycení dítěte a odsátí, takže to s úspěchem dělá vždy manžel. Nedávno jsem si od kamarádky hrdě přinesla odsávačku na vysavač s tím, že to konečně zvládnu sama, jenže manžel tvrdí, že vysavačová nikdy neodsaje to, co je dál v dutinách, ale pouze to z nosu. Co používáte a hlavně poraďte fígl, jak přesně zafixovat dítě při odsávání. Syn má 16 měsíců a rve se se mnou jako drak
.
Díky moc M.
No, Maaco, to by se manžel divil co všechno vysavačová odsávačka odsaje
A udělá to daleko rychleji a šetrněji, než když se to tahá pusou… Ježiš, kam až manžel ty hadičky strká, když mu připadá, že to odsaje líp? My máme teda klasickou hadičkovou, kterou dávám na vysavač a opatrně odsávám, nesmí se zastrčit moc hluboko, ať se neničí sliznice a po odsátí stříkám Vincentku.
Jo, ještě ten fígl
Položím ho na záda na zem, jeho hlavu mezi moje kolena, mírně ho přisednu, ať neuhýbá
jedna dírka, druhá dírka, šplích šplích a je to ![]()
Fifík
Ahoj, tohle přesně znám
Jednoznačně doporučuju na vysavač. Zkoušela jsem to na sobě a je to mnohem lepší než ruční. Když jsem viděla, kolik toho odsálo na vysavač a kolik z obyč odsávačky, jsem fakt pro vysavačovou. Myslím, že je to právě naopak. Že dechem se nedají vytáhnout dutiny. A hlavně je to rychlejší. Dokonce mi tady poradily holky super fígl: ty si sedneš na zem (postel), malého položiš hlavou mezi svoje nohy, nohama mu přilehneš ruky a nohy a můžeš odsát, protože je chudák malý znehybněný. Bohužel jsme museli ze zdravotnícho důvodů kolem roku odsávat často a malý má teď hrůzu z vysavače i fénu
Pokud se neodsává moc často, myslím, že poranění sliznice moc nehrozí.
Jo, a touto metodou i kapu do nosu. M.
Ahojky, ja se rovnez pridavam do klubu fanynek odsavacky na vysavacovy pohon. Mela jsem pred tim takovou tu jednoduchou s balonkem i na ustni odsavani a prislo mi to jako vysmech, nikdy jsem neodsala nic. Ta vysavacova je uz jine kafe. Mame ovsem s odsavanim problem…maly se toho strasne boji. Normalne mu nevadi, kdyz mu tamponkem namocenym do nosniho olejicku promazavam dirky, aby je nemel vyschle, to drzi statecne bez cavyku, ale vysavac......
Nasilim jsem ho parkrat drzela, ale tak strasne rval a upenlive prosil nenenene s desem v ocich jako nikdy, ze jsem to nakonec vzdala. Nechavam si ji jako rezervu na dobu nejhorsi, kdyby mel treba nejakou vaznejsi laryngitidu. Smrkat totiz jeste neumime, je mu 2 roky 3 mesice. Na mirnejsi rymy ji ani nevytahuji, protoze ho nechci stresovat. Ja jsem totiz zjistila, ze se to miji ucinkem.....dite mi u toho tak place, ze se vse odsate zase brzo zaplavi snopliky jako dusledek toho srdcervouciho place.
Asi jsem moc nepomohla, co? ![]()
Jednoznacne vysavacova - rychla, tisickrat ucinnejsi nez ustni.
Maleho dosavam na prebalovaku - telem mu pridrzim nohy, co visi dolu, loktama ruce a sup,sup, je vysato.
Tak odsavani zdar!!
Zkouším se starší dcerkou ty polohovací fígle
. Zdá se mi to nadějné, pravda ovšem je, že kluk děsné mlátí ručkama mrská hlavou. Jsem strašná měkota. Manžel hadičky samozřejmě strká docela hluboko, někdy mám pocit, že i takový 3 cm. Ale pravda je, že odsaje i ty hnusný vaský hleny. Kdyby nebyl doktor, tak zapláču. Takhle mu svěřím všechny nevděčný akce, ale ten vysavač si nedám vzít!!! ![]()
M
Tak já mám taky tu vysavačovou, odsává parádně, ale vysávat potom v přítomnosti dítěte byt je skoro nemožné - když ho slyší, začne kroutit hlavou - nenene a brečet. Takže když to není nutné, tak taky neodsávám - používám nosní olej Atok baby a ten nám začínající rýmu do 2 dnů zlikviduje - i bez odsávačky - opravdu nechci dělat reklamu, ale je to prostě tak ![]()
Jo a taky používám při odsávání tu polohu - dítě hlavou mezi tvoje stehna, nohama přidržet ruce a nemá šanci zdrhnout.
Asi budu jedna z vyjímek, které nepoužívají odsávačku na vysavač. Mám klasickou hadičkovou a odsávám sama. Dávám si pozor abych to nestrčila daleko do nosíku. Podle dr. ke které chodíme na cvičení jsou ty na vysavač velmi nešetrné ke sliznicím a nedoporučuje je používat. Názory se na to různí jako ostatně na všechno že
My zatím tu vysavačovou pořizovat nebudem a v neposlední řadě jsem ráda, že děcka nemají panickou hrůzu z vysavače ![]()
ja pouzivam hadickovou. Nedam na ni dopustit, pri normalni ryme odsaju pusou, a pri faaaakt velke si ji dam na vysavac.
ja teda odsavam jako u nas v nemocnici, hadisku dam hodne dozadu a fakt jde vse ven…
ta na vysavac ma zarazku a odsaje se jen nos, ty hleny dal uz neveme.
no ale asi je to dobry vynalez, jenze ja na hadicky nedam dopustit.
Katka
Ahoj,
ja se vzdy ridila tim, ze vysavacove jsou nesetrne ke sliznicim. Haha. Dcera (mladsi) ma dva a pul roku a letos jsem koupila odsavacku vysavacovou. Proste jsem se nastvala! Tou normalni jsem nikdy nic poradne neodsala a vzdy jsme skoncili na usnim nebo ocnim (hrklo ji to nekam jinam). Stale odmita smrkat, tak jsem se nastvala a poridila vysavacovou. Je to jako nebe a dudy a kdyz se zamyslim, jestli ponicit sliznici nebo skoncit na ATB jako vyzdy pred tim, tak tedy radeji varianta cislo jedna.
Kdyz uz jsme u te sliznice. U prvni dcery jsem omylem misto olejicku do nosu (od Hadka) pouzila neco proti bradavicim (stejna firma i lahvicka). Na sliznici to urcite nebylo OK. Jecela jak tur, ale od te doby rymu rok nemela az do nastupu do skolky. Myslim, ze vysavac je setrnejsi…
Terik
Tak určitě tu na vysavač. Hadičkou v nose tolik ani manžel neodsaje, protože pusou tak velký podtlak neuděláš a navíc ta hadička právě hodně dráždí sliznici a je k ní nešetrná. Naopak ta na vysavač je super, nám ji doporučila právě dětská Dr. jako velmi šetrnou, nepodráždí sliznici a její velký podtlak odsaje tedy nevídané
a rychle. A zvládla jsem vždy držet vzpouzející se dítě i tu odsávačku ![]()
Jooo a taky dcera právě díky té vysavačové odsávačce se přestala bát vysavače, kterého se bála od půl roku. Ale pak v 15ti měsících dostala svou první rýmu a vysavač se stal její kamarád, protože jí od té rýmy vždycky pomohl.
já mám hadičkovou ale asi koupím tu na vysavač…
odsávám pokaždý tak tu čtvrt hodinu a výsledek nic moc… navíc se mi pak šíleně motá hlava (špatnej tlak) takže řvoucí mrňous musí počkat až se trochu srovnám a potom ho teprve uklidňuju…
Já taky hlasuju pro vysavačovou. Doporučila nám ji dětská a odsouhlasila i ORL. Vyzkoušela jsem obě. S hadičkovou já prostě nic nevysaju. Navíc Vojta má strašnou sílu a děsně protestuje. U obojího. Ale s vysavačem je to rychlejší a bez podráždění sliznice. A taky bezpečně pozná kdy jdu vysávat jeho a kdy podlahu. Nevím jak. V prvním případě zdrhá a v druhém mu vysavač vůbec nevadí.