Odsávání mléka a retence

3645
1.6.14 10:14

Odsávání mléka a retence

Hezké dopo,
vím, že se již toto téma hodněkrát opakovala, procházela jsem hodně příspěvků, ale asi budu méně častý případ.. Já totiž mléko jen odsávám, nekojím z důvodu nemoci, kdy jsme byly po porodu od sebe a malá se to pak nenaučila. Dceři budou čtyři měsíce a takto jsem odsávám každý den cca 6×, pořád stejně, pořád stejné množství mléka. Včera se mi však v tom lepším prsu udělala zatvrdlinka, vůbec to nejde rozmasírovat, zkouším vše, co se dá.. snažím se odsávat častěji a předtím horkou sprchu s masáží, po odsání dávám tvaroh. Nejen, že mléka mám o dost méně, ale hlavně s tím fakt jaksi nejde hnout. Po té horské sprše a bolestivém odstříkání, kdy místo 60 odsaju jen 20, mám to prso trochu vláčnější, ale cítím to úplně uvnitř, že to tam je. Bohužel mi s tímto ani dítko nepomůže, když to „neumí“. Umělé mléko mi pila jen v noci, přes den neche. Co s tím můžu dál dělat? Teplotu zatím nemám, může to samo odeznít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9454
1.6.14 10:23

@Jitka79 Mela jsem stejny problem, akorat zacal o mesic driv, trosku vic jsem odsala s rucni odsvackou, a hodne jsem sprchovala a masirovala a hned potom odsavala, bylo to na hlavu, po vice jak tydnu, se to zlepsilo, ale pak zase zhorsilo, skoncila jsem u toho, ze jedno odsavani trvalo skoro hodinu, ve ctyrech mesicich jsem skoncila, chtela jsem se mimcu radsi venovat, nez stravit x hodin denne s odsavackou a stejne jsem ji musela dokrmit um. Zkus vydrzet, hodne masirovat a horkou vodu plus odsavani. A miminku zkus um nabizet, kdybys o mleko prisla, tak ho bude muset vzit na milost ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30312
1.6.14 10:29

@Jitka79 chce to pokračovat v nahřívání a odsávání. Taky jsem měla problém, měla jsem teda výhodu v kojení a malá to nakonec vytáhla. Trvalo mi to teda asi 3 dny.
Volala jsem i do nemocnice na gyndu a tam mi řekli, že dokud nemám vysokou horečku, tak s tím můžu zkusit bojovat doma pomocí tvarohu, nahřívání a odsávání (pítí). Pokud by stoupla horečka nad 39stupňů tak k doktorovi pro ATB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
1.6.14 10:29

Neporadím s odsáváním, mně to vysoslo dítko. Jen tedy ten propad v množství je prý normální po retenci. Na www.kojeni.net jsem četla, že návrat k původnímu množství může trvat i týden. Jinak klobouk dolů k odsávání! Měla jsem to tak u první a ve 4 měsících jsem končila, protože jsem jen seděla a ždímala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
1.6.14 10:41

Pri zanetu je normalni, ze je mleka mene. Ja odsavala pro dceru 10 mesicu, zanetem jsem si prosla taky, skoncila jsem na atb, mela.jsem 40tky a bylo mi zle jak nikdy. Hlavne to masirovani - to bylo jak rozmasirovavat zlomenou nohu. Ja odsavala rucni Aventkou, za me nejlepsi odsavacka, chce to to prso pri odsavani poradne masirovat a vymackavat mleko. Ja to po tom zanetu pak delala pokazde a uz jsem problemy nemela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
1.6.14 10:45

Jinak co mi jeste pomahalo - klasika tvaroh, naplacat a nechat pusobit, obklady ze slivovice - frtana do litru vody, namocit v tom latkovku a priplacnout a casto menit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
875
1.6.14 10:51

Urcite zkus vymenit odsavacku za rucni nebo jeste lip tu obycejnou pístovou asi za stovku, ja jsem ji pouzila nejdriv jako rezervni, kdyz jsem musela elektrickou reklamovat a vytahne mi mliko az z paty a dvakrat rychleji a potichu, elektricka ted lezi ve skrini :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
1.6.14 11:27

@Banshee @u763
No já odsávám už jen ruční Aventkou.. také jsem došla na to, že je to rychlejší a ten tlak si můžu „regulovat“ sama, i když mi to málokdo věří.. i dětská doktorka se divila, když jsem jí to říkala.
Přemýšlím, jestli to není tím, že minulý týden byla malá pořád protivná a když jsem odsávala, tak jsem k ní musela pořád odbíhat, pořád odsávání přerušovat a místo 20 minut jsem odsávala 40, ale tu svou dávku jsem odsála. Pak v pátek mi přišlo, jako že to méně stříká a těžko jsem to dostávala ven, ale to jsem ještě tvrdé prso neměla, to přišlo včera a dnes to bolí ja čert. Od včerejška to fakt zkouším dostat ven, ale mám velká prsa a problém bude někde hodně uvnitř:( Když se nasadí ATB, jde to pak snáze? Uvolní se ta zatvrdlina nebo je to stejné jen to pomůže srazit horečku?
@ana11
JJ, je to otročina, ale chtěla jsem to zvládnout alespoň půl roku, i když je to fakt náročné a kvůli tomu doma nestihnu spoustu jiných věcí, uvidím, jak se zbavím tohoto problému, jestli to půjde pokračovat dál..už to malou moc nebaví se na mě půl hod dívat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
1.6.14 11:43

Zatvrdlinu jsem si našla předevčírem a na omak bolela. Prso jsem držela pořád v teple a celý včerejšek jsem sama odcucávala (jakkoliv to zní nechutně). Dneska už je to ok :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
4.6.14 09:02

Tak už mám dva dny po problému. Naštěstí to proběhlo bez horeček. V neděli večer jsem manžela požádala o spolupráci, prso nahřála, sedla jsem si s odsávačkou a on si za mě stoupl a mačkal mi prso směrem dolů, okamžitě se to uvolnilo, ani jsem nečekala, že to tak dobře půjde. Bolelo to hrozně, jak to dělal, ale pak veliká úleva. Do pondělka jsem ještě dávala tvarohový obklad, měla málo mléka. Od včerejška se mi mléko začíná vracet, dnes už jsem odsála stejně jako dřív. Příště už budu vědět, jinak všem děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová