Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já si myslím, že ona i ta pojišťovna má svůj důvod, proč je zákrok ochotná platit do 10 let, a estetický to, počítám, nebude.
Spíš bych řekla, že jinak se pracuje s čtyřletou chrupavkou, a jinak s dospělým uchem.
@sirikit píše:
Já si myslím, že ona i ta pojišťovna má svůj důvod, proč je zákrok ochotná platit do 10 let, a estetický to, počítám, nebude.
Spíš bych řekla, že jinak se pracuje s čtyřletou chrupavkou, a jinak s dospělým uchem.
Mne tedy rekli, že je naopak lepsi to udelat pozdeji, protoze ten duvod odstatych usi je ve tvaru hlavy, ktery se stale meni. Takze ona ta operace v 5 letech numusi byt posledni, ty usi mohou znovu „odstat“.
@Cuddy píše:
Mne tedy rekli, že je naopak lepsi to udelat pozdeji, protoze ten duvod odstatych usi je ve tvaru hlavy, ktery se stale meni. Takze ona ta operace v 5 letech numusi byt posledni, ty usi mohou znovu „odstat“.
Ješiš, to je komplikovaný…
![]()
Holky, nebudu reagovat na každej komentář zvlášť, napíšu to v jednom.
Za 1. Určitě to není tak, jak tu někdo psal, že mám problém já. To teda fakt vůbec. Mě na ní ty uši nevadí, je to moje dítě proboha, sama bych to neřešila, kdyby to do ní nešila doktorka, ta na preven. prohlídkách začala poukazovat na uši, pokaždé jsem ji řekla, že dcera nechci a že chci nechat rozhodnutí na ní.
Za 2. Dcera ví, že je to na ní, do ničeho ji nenutím, když to doktorka začala řešit, řekla jsem ji, že každý máme něco a že pokud bude chtit, klidně ji to zaplatím.. mě o peníze nejde, doktorka chtěla vyuzit šance, dokud je to zadarmo. Já jsem dceři řekla, že pokud chce, může jít teď, pokud ne a bude chtít třeba za 5 let, ať se nebojí a řekne mi to, s tátou ji to zaplatíme.
3. Dřív jsme ji nedali, protože nám to nebylo od doktorů doporučováno, skrze jiný zdravot. problém a když jsme byli na ORL s jiným problemem, doktor se o uších zmínil a rikal, ze i kdyby mohla, tak i přesto má zkušenosti takové, že je lepší to nechat na dítěti, aby se samo rozhodlo, jestli chce mít uši takové, nebo si je nechat upravit.
4. Jak tu někdo psal, že s tim mam problém já a buh vi co jestě.. ježiši.. jak jsem psala, nemam s tim vubec problem, jen nechci, aby začala mít díky posměškům nějaké trauma, do teď to nezažila, včera posměšek zvládla, jde mi o to, aby se to ale nestupňovalo a dokazala to zvladat dal. Doufam, že chápete, jak to myslím.
5. Jak tu někdo psal, že dcera má víc rozumu než já s doktorkou a že ji sama šikanuju, že má odstate uši
Bože můj, jak to vůbec mohlo někoho napadnout? natož to napsat, to se mě teda docela dotklo. Já jsem nikdy sama na odstáté uši nepoukazovala, logicky jsem to s ní musela probrat, když do ní začala doktorka hustit, co uši..řekli jsme, že nechce a dalsi navstevu to zkoušela znovu.. A že jsem řekla, že jsme to s doktorkou říkali, o těch posměškách.. to si tady někdo zase vybral jen část a využil toho, aby si mohl rýpnout.. Je asi jasný, že jsem ji neřekla,,, no, my jsme to s doktorkou říkali,,. Vysvětlila jsem ji, že tohle nejaké děti/lidi prostě dělají, že si vždycky na někom něco najdou, jen aby se mohli smát, ale že to neznamená, že je na ni něco špatně, jde sakra jen o uši a pokud se jí její uši líbí, ať je tak má. Je krásná i s nimi a moc dobře to ví.. nikdy jsem ji ani náznakem neřekla, že by si ty uši měla nechat přišít, že to je třeba hrozné apod. Nikdy bych svému dítěti záměrně sebevědomí neubírala, ba naopak si troufám říct, že jsem v tomto nikdy neselhala a svou dceru vedla vždy tak, aby to své sebevědomí měla silné. A doufam, ze to tak bude, jen mě prostě začalo v hlavě hlodat, když se mi svěřila, že začal posměšek díky uším, aby se to nestupňovalo a ona to sebevědomí právě postupně neztrácela a netrápila se kvůli tomu. Ona je taky hodně citlivá. Takhle jsme to myslela.. Určitě ji nenutím do plastiky kvůli tomu, že je to zadarmo proboha. Jasně jsem ji vysvětlila, že pokud bude třeva v 15 chtit, ať prostě přijde a řekne mi to, já ji to zaplatím a ve všem podpořím. Dcera to ví a řekla, že momentálně nechce, a pokud rozhodnutí změní, řekne mi to a zařídíme to spolu. Uši ji nevadí, sama mi řekla, že si zkoušela dát uši k hlavě a prostě by se ji to nelíbilo a neumí si to prostě představit a pak se mi ale i svěřila, že se boji operace a rekonvalescence..Proto si právě nejsem moc jistá, jestli opravdu ví, co,, Chce,, jestli nema opravdu nakonec jem hrozny strach z té plastiky a jinak by uši chtěla mít přišité.
Proto, jsem se rozhodla napsat sem o radu. Určitě né proto, aby mě tady někdo snižoval, nebo psal, že šikanu zažívá doma. Naopak, od nás má tu největší oporu/podporu a vždycky budu stát za jejím rozhodnutím! Takže, pokud sama nepřijde, uši ji přes její nesouhlas přišít nenechám.. Omlouvám se, že je to tak dlouhé, ale odepsala jsem takhle na všechny komentáře v jednom. ( Doufám) ![]()
@Cuddy Ano, tohle nám bylo v ORL také řečeno. Já se tedy nikdy na ty uši neptala, dětská to začala řešit.. A ORL se o tom zmínil, když měla zánět ucha a vyšetřoval jí, že má odstáté uši. Tak mi říkal, že kdyby jsme začali přemýšlet o plastice tak mi rovnou vysvětlí, jak a co, tak se o tom zmínil také. Ona na ně stejně dříve nemohla, nebylo nám to doporučováno od dětské doktorky, teď by ale mohla a už to začala doktorka hned zmiňovat a řesit, dcera si to od ní všechno poslechla, co to je, proč to vlastně dělaj, jak to probíhá apod. a dcera ji řekla, že nechce a já tedy na to konto doktorce řekla, že pokud nechce, tak ji do toho nutit nebudu.
@Anonymní píše:
Holky, nebudu reagovat na každej komentář zvlášť, napíšu to v jednom.
Za 1. Určitě to není tak, jak tu někdo psal, že mám problém já. To teda fakt vůbec. Mě na ní ty uši nevadí, je to moje dítě proboha, sama bych to neřešila, kdyby to do ní nešila doktorka, ta na preven. prohlídkách začala poukazovat na uši, pokaždé jsem ji řekla, že dcera nechci a že chci nechat rozhodnutí na ní.
Za 2. Dcera ví, že je to na ní, do ničeho ji nenutím, když to doktorka začala řešit, řekla jsem ji, že každý máme něco a že pokud bude chtit, klidně ji to zaplatím.. mě o peníze nejde, doktorka chtěla vyuzit šance, dokud je to zadarmo. Já jsem dceři řekla, že pokud chce, může jít teď, pokud ne a bude chtít třeba za 5 let, ať se nebojí a řekne mi to, s tátou ji to zaplatíme.
3. Dřív jsme ji nedali, protože nám to nebylo od doktorů doporučováno, skrze jiný zdravot. problém a když jsme byli na ORL s jiným problemem, doktor se o uších zmínil a rikal, ze i kdyby mohla, tak i přesto má zkušenosti takové, že je lepší to nechat na dítěti, aby se samo rozhodlo, jestli chce mít uši takové, nebo si je nechat upravit.
4. Jak tu někdo psal, že s tim mam problém já a buh vi co jestě.. ježiši.. jak jsem psala, nemam s tim vubec problem, jen nechci, aby začala mít díky posměškům nějaké trauma, do teď to nezažila, včera posměšek zvládla, jde mi o to, aby se to ale nestupňovalo a dokazala to zvladat dal. Doufam, že chápete, jak to myslím.
5. Jak tu někdo psal, že dcera má víc rozumu než já s doktorkou a že ji sama šikanuju, že má odstate ušiBože můj, jak to vůbec mohlo někoho napadnout? natož to napsat, to se mě teda docela dotklo. Já jsem nikdy sama na odstáté uši nepoukazovala, logicky jsem to s ní musela probrat, když do ní začala doktorka hustit, co uši..řekli jsme, že nechce a dalsi navstevu to zkoušela znovu.. A že jsem řekla, že jsme to s doktorkou říkali, o těch posměškách.. to si tady někdo zase vybral jen část a využil toho, aby si mohl rýpnout.. Je asi jasný, že jsem ji neřekla,,, no, my jsme to s doktorkou říkali,,. Vysvětlila jsem ji, že tohle nejaké děti/lidi prostě dělají, že si vždycky na někom něco najdou, jen aby se mohli smát, ale že to neznamená, že je na ni něco špatně, jde sakra jen o uši a pokud se jí její uši líbí, ať je tak má. Je krásná i s nimi a moc dobře to ví.. nikdy jsem ji ani náznakem neřekla, že by si ty uši měla nechat přišít, že to je třeba hrozné apod. Nikdy bych svému dítěti záměrně sebevědomí neubírala, ba naopak si troufám říct, že jsem v tomto nikdy neselhala a svou dceru vedla vždy tak, aby to své sebevědomí měla silné. A doufam, ze to tak bude, jen mě prostě začalo v hlavě hlodat, když se mi svěřila, že začal posměšek díky uším, aby se to nestupňovalo a ona to sebevědomí právě postupně neztrácela a netrápila se kvůli tomu. Ona je taky hodně citlivá. Takhle jsme to myslela.. Určitě ji nenutím do plastiky kvůli tomu, že je to zadarmo proboha. Jasně jsem ji vysvětlila, že pokud bude třeva v 15 chtit, ať prostě přijde a řekne mi to, já ji to zaplatím a ve všem podpořím. Dcera to ví a řekla, že momentálně nechce, a pokud rozhodnutí změní, řekne mi to a zařídíme to spolu. Uši ji nevadí, sama mi řekla, že si zkoušela dát uši k hlavě a prostě by se ji to nelíbilo a neumí si to prostě představit a pak se mi ale i svěřila, že se boji operace a rekonvalescence..Proto si právě nejsem moc jistá, jestli opravdu ví, co,, Chce,, jestli nema opravdu nakonec jem hrozny strach z té plastiky a jinak by uši chtěla mít přišité.
Proto, jsem se rozhodla napsat sem o radu. Určitě né proto, aby mě tady někdo snižoval, nebo psal, že šikanu zažívá doma. Naopak, od nás má tu největší oporu/podporu a vždycky budu stát za jejím rozhodnutím! Takže, pokud sama nepřijde, uši ji přes její nesouhlas přišít nenechám.. Omlouvám se, že je to tak dlouhé, ale odepsala jsem takhle na všechny komentáře v jednom. ( Doufám)
on ale ten tvůj první příspěvek vyzněl úplně jinak - já z toho pochopila, že se primárně ptáš na to jak dceru přesvědčit, aby na operaci kývla. Proto nejspíš všechny ty reakce ![]()
@Popokatepetla píše:
on ale ten tvůj první příspěvek vyzněl úplně jinak - já z toho pochopila, že se primárně ptáš na to jak dceru přesvědčit, aby na operaci kývla. Proto nejspíš všechny ty reakce
Pochopila jsem to stejně.
@Popokatepetla Tak to se omlouvám, to vůbec ne. Šlo mi jen o radu, nebo zkušenost, jak by to řesili ostatní. Já sama za sebe na operaci vůbec netrvám.. Jen takovej pocit strachu, aby se ty posměšky nestupňovali a dcera se tím pak netrápila, pak bude starší, nakonec by se rozhodla pro plastiku a pak by se ji zase smáli, že měla odstáté uši a byla kvůli tomu na operaci..
říkám, ono se vždycky něco najde, že jo.. když mé uši, našli by si zase něco jiného.
To se tedy omlouvám, asi jsem to napsala špatně.. ale opravdu jsem sama odstáté uši nikdy neřešila, až teď, když s tím přišla Dr. a dcera už má rozum že jo, takže to řešila před ní a já pal dceři musela vše vysvětlovat doma. Proto jsme si sedli, a všechno si řekli, ona moc dobře ví, že ji násilím nikam tahat nebudu. Jen jsem se ji teda zeptala, jestli by chtěla jít, nebo ne, že je to na ní, ale taky jsem ji rovnou i řekla, že se v životě najdou děti/lidi co její uši řešit budou, tak aby na to byla připravená. Sama za sebe jsem ji ale řekla, že to neznamená, že je na ní něco, co by ji mělo trápit.. každej máme něco, nikdo nemůže být dokonalej. Nikdy jsem ji neponížila nebo tak něco. Prostě jsem se ji snažila vysvětlit, to dobré, ale i to zlé, že se ji prostě někdo může kvůli tomu smát, aby prostě věděla. Mě osobně na ní odstáté uši nevaděj a jsem ba naopak rada, že ji také ne a bere se taková, jaká je. Jen se prostě bojím, aby se ji neposmívali a ona to sebevědomí postupně neztrácela a neměla z toho nějaké mindráky a trápení.
Donutit proti jeji vuli asi tezko, nikdo ji to neudela kdyz rekne ze proste nechce, nejde o zadny zdravotni zakrok, ale jen esteticky. Do niceho bych ji nenutila a urcite bych ji nerikala veci typu ‘vidis, nechces operaci a ted se ti smeji, rikala jsem ti ze se budou smat’
naopak bych ji naucila jak se ma posmeskum branit, jak ty lidi poslat do ‘nekam’.
@Anonymní píše:
@Popokatepetla Tak to se omlouvám, to vůbec ne. Šlo mi jen o radu, nebo zkušenost, jak by to řesili ostatní. Já sama za sebe na operaci vůbec netrvám.. Jen takovej pocit strachu, aby se ty posměšky nestupňovali a dcera se tím pak netrápila, pak bude starší, nakonec by se rozhodla pro plastiku a pak by se ji zase smáli, že měla odstáté uši a byla kvůli tomu na operaci..říkám, ono se vždycky něco najde, že jo.. když mé uši, našli by si zase něco jiného.
To se tedy omlouvám, asi jsem to napsala špatně.. ale opravdu jsem sama odstáté uši nikdy neřešila, až teď, když s tím přišla Dr. a dcera už má rozum že jo, takže to řešila před ní a já pal dceři musela vše vysvětlovat doma. Proto jsme si sedli, a všechno si řekli, ona moc dobře ví, že ji násilím nikam tahat nebudu. Jen jsem se ji teda zeptala, jestli by chtěla jít, nebo ne, že je to na ní, ale taky jsem ji rovnou i řekla, že se v životě najdou děti/lidi co její uši řešit budou, tak aby na to byla připravená. Sama za sebe jsem ji ale řekla, že to neznamená, že je na ní něco, co by ji mělo trápit.. každej máme něco, nikdo nemůže být dokonalej. Nikdy jsem ji neponížila nebo tak něco. Prostě jsem se ji snažila vysvětlit, to dobré, ale i to zlé, že se ji prostě někdo může kvůli tomu smát, aby prostě věděla. Mě osobně na ní odstáté uši nevaděj a jsem ba naopak rada, že ji také ne a bere se taková, jaká je. Jen se prostě bojím, aby se ji neposmívali a ona to sebevědomí postupně neztrácela a neměla z toho nějaké mindráky a trápení.
To s tou obavou, že by se jí jednou děti smály, že měla klapaté uši a musela si je nechat přišít, to už mi fakt přijde jako zbytečná myšlenková konstrukce.
Za 5-6 let na střední bude každému úplně jedno, jestli byl nějaký spolužák na přišití uší, trhání mandlí nebo měl ruku v sádře, to nikoho nezajímá a noví spolužáci to ani nebudou vědět.
Ale ty nepřišité uši budou trčet pořád a všimnou si toho všichni.
Myslíš, že řeším, co si kdo myslí o úpravě mých víček?
Já je prostě spadlá mít nechtěla, stejně jako jsem nechtěla syslíky na spodní čelisti, takže jsem si to vyřešila.
@broskvová zmrzlina píše:
Mně přijde dcera vyspělejší než matka a doktorka zároveň.Pak se jako společnost nemáme ještě v dnešní době potýkat s body shamingem.
A proč, kvůli pár tisícovkám? Tak si na to později našetří sama, kdyby změnila názor.Já ti rozumím, že to myslíš dobře a chceš pro ni to nejlepší. Ale za mě na to jdeš dost nešťastně - ta zpráva, kterou jí s lékařkou předáváte, je, že je na ni něco špatně, co se MUSÍ opravit. Tím hůř, že jde o něco, co ona sama špatně nevnímá a i se umí důstojně ubránit cizím výpadům. Za což má můj velký obdiv, v tomhle věku.
Ale ať se chudák nemusí bránit ještě „výpadům“ od těch nejbližích.
Je to tak a prý v „dnešní době jsou děti zlé“ A nejvíc to řeší máma a doktorka.
@mamadvou píše:
Je to tak a prý v „dnešní době jsou děti zlé“ A nejvíc to řeší máma a doktorka.
Tak když to řeší i doktorka, úplně banální odstáníčko to asi nebude, ne?
Nebo čekáš, že sem napíše ta spolužačka ze školy: kámoška má uši jako opice, strašně mě to rozčiluje, co mám dělat? ![]()
Co jsem videla fotky pred a po, tak mi ty usi prisly az moc prilepene k hlave a vypadalo to divne. Podobne jako vicka. Asi zalezi na doktorovi, ale dost lidi pak vypada trochu divne. Jakoby jim te kuze vzali moc, usi prisili az moc. Kdybych mela dite poslat na takovou operaci, tak by muselo mit ty usi fakt skoro kolmo a pak je nechat prisit jen trochu, ne uplne. Ale to nevim, jestli se da domluvit.
Dcera je super, kdyz dokaze o sobe rict, ze to k ni patri. Toto bych podporovala. Ale zaroven neni potreba o tom vic mluvit. Neustale omilani, ikdyz v dobrem, zasadi cervika nejistoty i sebejistemu.
A v dnesni dobe, kdy jsou nedokonalosti a jinakosti v kurzu, bych si s tim hlavu nelamala. Ve skole muze rict, ze aspon lip slysi, kdyz bude nekdo rypat. ![]()
A az bude v puberte a narve si tam piercingy, tak aspon budou videt i s rozpustenymi vlasy. To je zas vyhoda.
Kdyz bude “jen” krasna, mezi jinyma kraskama se ztrati. Takhle bude krasna a zapamatovatelna. Vlastne je to nakonec jeji vyhoda do budoucna.
@sirikit píše:
Tak když to řeší i doktorka, úplně banální odstáníčko to asi nebude, ne?
Nebo čekáš, že sem napíše ta spolužačka ze školy: kámoška má uši jako opice, strašně mě to rozčiluje, co mám dělat?
Jen si nemyslím, že je to problém dnešních dětí, v minulosti se to řešilo mnohem víc a taky vidíš, že starší generace to řeší víc než sama dcerka. Nedokážu posoudit, jak moc to má, i doktoři jsou různí…