Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebuju radu.. Bydlíme s mamkou a mým dvouměsíčním synem v bytě 1+1 a mě se teď naskytla možnost se odstěhovat.. Oběma by nám to prospělo, protože co se malý narodil, tak se jen hádáme.. Jenom by mě zajímalo, jestli se to dá zvládnout z životního minima? Rodičák mám povinně na 4 roky..
Ahoj, já momentálně řeším podobnou situaci a taky budu muset zvládnout 1+1 sama. Rodičák mám sice na 3 roky, ale po novému to je jen 6100,– .
Máš vyměřené nějaké alimenty? Pak bys mohla žádat o příspěvek na bydlení a příspěvek na živobytí (tím druhým si nejsem jistá) .
Všechno se dá zvládnout, když se chce. Člověk se musí uskromnit, nevyskakovat si, ale i tak se dá normálně žít.
A kolik bys platila v tom novém ydlení nájem a poplatky, kolik by ti zbylo na běžné denní výdaje pro malého a tebe? To si musíš spočítat hlavně ty sama… Nezapomeň, že po 9m spadneš rodičákem na 3800, asi tam teda bude nějaké dorovnání do minima, možná i budeš mít nárok na příspěvek na bydlení, takže počítej počítej. Alimenty od otce dítěte dostáváš nebo není v RL?
Myslím, že nezbývá, než sednout, vzít do ruky tužku, papír a kalkulačku a sepsat si má dáti/dal a zjistit, zda ti tam ta strana má dáti náhodou nepřevyšuje, co můžeš skutečně dát
otce nemám v RL.. dneska se jdu informovat, co vůbec budu muset platit a jak to bude, tak uvidím..
@Tamtama tak se hlavně nezapomeň zeptat, jak je to třeba s nedoplatky/přeplatky za energie, někteří chytrolíni to mají pak tak, že nedoplatek ti mrsknou na krk a přeplatek shrábnou ![]()
Taky je důležité uvědomit si, že pokud jsou v bytě nastavené zálohy podle člověka, který chodil do práce, tj. ráno odešel a pozdě odpoledne či večer se vrátil, tak měl samozřejmě nižší spotřebu, matka na mateřské spotřebuje více vody, energií než pracující člověk.
Zkontroluj okna, teď je léto a je fuk, že třeba okna jsou stará a netěsnící, ale v zimě to člověk dost pocítí, když mu fičí bytem severák.
Hlavně to ber tak, že ty ten byt vlastně úplně životně nutně nepotřebuješ, takže na něj můžeš nahlížet velmi kritickým okem.
Moc ti přeju, aby to klaplo a bylo to realizovatelné, protože chápu, že bydlení v 1+1 s maminkou musí být náročné a je škoda si zbytečně kazit vztah ponorkovou nemocí ![]()
@Gladys -příspěvek na bydlení jen v případě,že má na adrese trvalé bydliště,což ti v podnájmu nikdo nedovolí(pokud to není dobrá známá nebo teta apod.)Tedˇto řešila moje sestřenice tak vím.Vzhledem k tomu,že pobírá zatím mateřskou nemá nárok prý na nic až spadne na těch 6100 nebo kolik je to ted´ tak prý má přijít.Alimanty jí ještě soud nevyměřil a to má malý už pomalu 4měsíce.
@Tamtama držím palce pokud ti to vyjde bude ti líp i když ti bude smutno občas,že jsi doma sama,ale mamku si pak můžeš pozvat,kdykoliv se to TOBĚ bude hodit.A jak píše Gladys počítej a počítej.Protože jak budeš pryč a zjistíš,že nevycházíš tak pak ![]()
No pokud nedostáváš alimenty tak to těžko utáhneš, obvykle se v bytě platí i nějaká kauce a pokud je to přes realitku tak i provize, to znamená že musíš složit minimálně tři nájmy než se nastěhuješ (nájem, kauci a provizi). Pokud to teda není od známého, dále tě bude něco stát i stěhování, opět jestli tě neodstěhuje nějaký kamarád, nevím tedy jak je to s tím bytem, jestli je zařízený či ne. Musíš tedy počítat i s hodně extra výdaji, záleží jestli máš něco našetřeno. Většinou stěhovaní není jen o tom že se nějak člověk přemístí, ale nese to s sebou i spoustu výdajů. Být tebou zjistím si nejprve na co všechno mám nárok, příspěvky atd, pak bych se poohlédla po menším bytě, možná by ti stačila i garsonka. Pokud budeš hledat intenzivně, možná najdeš i něco bez zálohy a s možností trvalého pobytu, není takových nabídek mnoho, ale dá se.
@Gladys:To byla,ale rychlost ve vyhledání toho článku ![]()
Zkopírované:" U družstevních bytů souhlas potřebujete Jiná situace je, pokud nemáte nájemní, ale podnájemní smlouvu. V tomto případě musí dát majitel domu či bytu výslovný souhlas, že se do jeho bydliště může další osoba přihlásit k trvalému pobytu."
Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/…ity_bdp.aspx?…
Obávám se ,že je to její případ.Dám jí to přečíst .
Pokud teda tamtama bude mít pronajatý od člověka,který má byt v OV tak pak je te snadnější může si přihlásit trvalý pobyt a pobírat příspěvek.Ještě jedna věc jak se právě sestřenka informovla ohledně toho příspěvku tak jí řekly,že se stejně od příštího roku ruší,ale taky to nemám podložené.
Předpokládám,že Gladys vysype zase nějaký Eso z rukávu a za pět minut tu máme článek jestli to platí nebo ne. ![]()
@Tamtama Ještě jedna otázka?Jak jsi vlastně na tom s mamkou?Jakože jste v pohodě vycházíte spolu a bydleli jste spolu do tedˇ.
No napadlo mě jestli by nešlo vyměnit ten byt 1+1 za 2+1 měla by jste každá svůj pokuj takže místo,kde budete mít soukromí.Ale nevím jak jste na tom s penězi nebo třeba mamka.Je jasné,že by jste něco dopláceli.Ale byly by jste na to placení dvě.
No teda do doby než si najdeš nového tatˇku a zmišíš od mamky,ale zůstane jí jeden pokoj navíc pro vnouče(tka)
@ondas
já si jen pamatovala, že na to tady před časem byla diskuze, že nadávali, co to zase vymysleli. Takže bohužel eso z rukávu nevysypu, jestli je to v platnosti nevím, ale na úřadě by to snad měli vědět (a neradno se spoléhat na slovo jediné úřednice, protože už mám zkušenost, že někdy některé naprosto netuší, která bije a lepší je obrátit se na mnohem vyšší místa s dotazem, jak to tedy je)
je to nájemní, takže TP bych tam měla.. a má jen základní vybavení.. naštěstí je moje mamka zlato a prý mi s vybavením pomůže.. naspořeno něco mám, tři nájmy dopředu z toho zaplatím a ještě mi něco zbyde..
@Tamtama píše:
Potřebuju radu.. Bydlíme s mamkou a mým dvouměsíčním synem v bytě 1+1 a mě se teď naskytla možnost se odstěhovat.. Oběma by nám to prospělo, protože co se malý narodil, tak se jen hádáme.. Jenom by mě zajímalo, jestli se to dá zvládnout z životního minima? Rodičák mám povinně na 4 roky..
zeptej se prvně na sociálce, kolik bys dostala navíc. Jestli třeba bys měla nárok na příspěvek na bydlení a na co dalšího a jestli by sis mohla přivydělat a nepřijít o ty příspěvky- to do budoucna, aby byla šance na zlepšení.
@ondas píše: @Gladys:To byla,ale rychlost ve vyhledání toho článku
Zkopírované:" U družstevních bytů souhlas potřebujete Jiná situace je, pokud nemáte nájemní, ale podnájemní smlouvu. V tomto případě musí dát majitel domu či bytu výslovný souhlas, že se do jeho bydliště může další osoba přihlásit k trvalému pobytu."
Pokud teda tamtama bude mít pronajatý od člověka,který má byt v OV tak pak je te snadnější může si přihlásit trvalý pobyt a pobírat příspěvek.Ještě jedna věc jak se právě sestřenka informovla ohledně toho příspěvku tak jí řekly,že se stejně od příštího roku ruší,ale taky to nemám podložené.
Předpokládám,že Gladys vysype zase nějaký Eso z rukávu a za pět minut tu máme článek jestli to platí nebo ne.
@ondas píše: @Gladys:To byla,ale rychlost ve vyhledání toho článku
Předpokládám,že Gladys vysype zase nějaký Eso z rukávu a za pět minut tu máme článek jestli to platí nebo ne.
a když máš nájemní smlouvu, tak je automaticky i trvalé bydliště? Protože jestli jo a jestli by jí sociálka zaplatila plnou cenu bydlení-velikosti garsony či 1 plus 1, tak by bylo nejjednodušší si prostě najít přiměřenej byt s nájemní smlouvou a ať to soc. zaplatí. Šlo by to? Teda jestli by jí za rok ten příspěvek nezrušili.- To jí řeknou na soc.
@Gladys píše:
@ondasjá si jen pamatovala, že na to tady před časem byla diskuze, že nadávali, co to zase vymysleli. Takže bohužel eso z rukávu nevysypu, jestli je to v platnosti nevím, ale na úřadě by to snad měli vědět (a neradno se spoléhat na slovo jediné úřednice, protože už mám zkušenost, že někdy některé naprosto netuší, která bije a lepší je obrátit se na mnohem vyšší místa s dotazem, jak to tedy je)
jo lepší je poslat dotaz písemně na sociálku, protože , to už si snad daj tu práci a předaj to někomu, kdo to ví a ty to budeš mít písemně.