Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím vás mile ženy. Mam dotaz, jak u vás probíhalo odstranění vystouple hnědé pihy (odborně se ty moje jmenuji dysplasticky nevus) jednu mám na rameni a dvě na ruce pod ramenem.Po preventivní prohlídce na kožním, mi bylo doporučené je raději odstranit. Bolí odstranění? a jaké je hojení?..výsledek doufám ze bude v pořádku. Trochu mám výčitky, poslední roky jsem se hodně opalovala, miluji sluníčko, občas solarium. Je lepší se toho vzdát? Nebo je to takové běžné ze se to odstraní a můžete se dále slunit..myslím do budoucna. Samozrejme zdraví je důležitější, milovnice sluníčka mi ale porozumi. Děkuji za vaše názory.. ![]()
@Soldier Myslím, že nějaké cílené opalování je zbytečné riskování. Pokud se budete normálně mazat krémem, nebudete na sluníčku úplně celý den, nebude chodit do solárií (aspoň ne příliš často) a budete chodit každý rok na kontrolu na kožní, tak se nemáte čeho bát. Odstraňování ale moc neboli a nemáte se čeho bát.
Nevim, co je dysplastický. Ja mela nevus tmavší hnědé barvy a když se v něm začaly dělat černé tecky (misto vzdy zakryte oblecenim), tak jsem to nechala vyříznout. Plasticky chirurg se toho žádný nechtěl chopit, bylo to na blbem miste, nakonec se smiloval starší profesor na kožním ve FNKV, bral to nadvakrat, zhruba s dvoumesicnim odstupem. První jizva se trochu rozjela, podruhé jsem to vic stahla, jizvu mam celkem fajn, je plocha, ale je trochu širší. Ale to je ta dan za to blbe místo. Ja jsem max spokojena. Je to cca 10 let.
Prostě ti to vyříznou, bude to trochu nepříjemné, bude to trochu svědit, pokud nedají vstřebávací stehy, tak půjdeš za 10 až 14 dnů na vyndání stehů a to už bude hotová histologie. Žádné drama.
Na sluníčko choď, ale s opalovacím krémem, nebo oblečená, opékat se do hněda není zdravé.
@Soldier bylo vše ok, prosím, a odstraňovaly ti ještě někdy nějaké další nebo těmito to skončilo? Děkuju