Odstranění krčních mandli - Operace

88
2.8.22 21:27

Odstranění krčních mandli Operace

Zdravím :mavam: :mavam:

Mám takový dotaz dnes jsem šla konečně na ORL kvůli operaci mandli mám je hrozně velký nemůžu polykat vůbec nic.. rozhodla jsem se jít na operaci.. vzali mě krev a výtěr mandli.. ale řekli mi ze bych mohla na operaci až v září.. docela se bojím co mě čeká i po operaci.. a určitě někteří z vás to zažili chci se zeptat jaký je postup před operaci a po, hrozně se bojím a myslím na to jak asi to bude bolet a za jak dlouho budu OK :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2548
2.8.22 21:56

Mám to za sebou teda už spoustu let a spoustu vzpomínek vybledlo. Ale trpívala jsem na angíny, až jsem jednou skončila na antibiotikách injekčně, kde jsme teda s doktorem prokonzultovali možnosti a že by bylo lepší je odstranit. Po asi 10 dnech píchání antibiotik jsem podstoupila předoperační vyšetření a následně operaci. Několik prvních dnů po operací byl docela masakr, hodně to bolelo. První den jsem byla jen na nějakých nutridrincích a hlídali pitný režim. Druhý den jsem dostala už mletou stravu, stejně jako třetí, ale k večeři jim zbyla svíčková, tak nám ji nabídli.. no nedalo se to odmítnout, i když krk pořád bolel. Bohužel už ale nevím, jak dlouho mě v tom krku bolelo. Nejhorší byl ten den dva po operaci a pak to bylo den ode dne lepší. Nelituji, že jsem si je nechala odstranit. Je to 14 let a já za tu dobu skončila na antibiotikách jen 2×. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
2.8.22 22:01

Neboj se, stojí to za to :) Byla jsem týden v nemocnici, bylo to bolavé. Ale pak už jen lepší a lepší, mám po problémech a litovala jsem, že jsem nešla dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
2.8.22 23:43

@smada problém s polykáním už mám dva roky po porodu se mi hodně zvetsili chtěla jsem jít na operaci minuly rok ale bohužel kvůli covidu neoperovali …. Hodně o tom čtu jaká je to bolest atd …a rozhodla jsem se až ted, nesnáším bolest :( :( :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
2.8.22 23:46

@Nausika a jaké vyšetření ti dělali?
Hrozně se bojím kdyz všude o tom čtu jak je to nesnesitelná bolest mám s toho až husinu :D …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2512
3.8.22 07:27

Byla jsem na tom v 25 letech, po operaci to boli jako horsi angina, leduji ti krk, jis jen tekute nebo mixovane veci, ale da se to vydrzet.
Bolesti trvaly asi 14 dni, jak se ta tkan hojila, ale jak rikam - nic, co by se nedalo vydrzet.
Po operaci jsem nebyla zatim skoro nemocna, pred tim jsem mela anginu kazdy mesic.
Lituju, ze jsem nesla driv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2548
3.8.22 09:23
@ElysXoxo píše:
@Nausika a jaké vyšetření ti dělali?
Hrozně se bojím kdyz všude o tom čtu jak je to nesnesitelná bolest mám s toho až husinu :D

Klasický předoperační, ptali se na prášky, alergie, alkohol, kouření, jestli už jsem byla pod narkózou, brali mi krev, moč, možná i tlak změřili je to fakt dlouho :D Ještě mi to předoperační tenkrát dělala dětská doktorka, protože jsem nebyla plnoletá. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
3.8.22 10:21

@Kacatko1986 dobře dekuju moc za odpověď :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
3.8.22 10:22

@Nausika dobře.. dekuju moc za odpověď :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
3.8.22 19:22

Dneska se to děla v celkove anestézii, mě braly krční mandle “zaživa” jen s opichem. Ještě asi 14 dni poté bolest v krku, nemohla jsem jist rizky 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2548
3.8.22 20:08

@mababa232 to si neumím představit. 8o Já jsem byla ráda za celkovou narkózu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
3.8.22 22:11

@Nausika Mě vykládala sestřička v důchodovém věku na předoperačním vyšetření, že za jejích let se člověk předklonil a fikli mu to zaživa.. Chtěla mě potěšit, že já s narkózou to budu mít na parádu :mrgreen: Mému dědovi v mládí zaživa vytáhli křečák z celé nohy, ještě v 90ti na to vzpomínal jako na největší hrůzu svého života. Měli bysme každý den blahořečit narkózu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2548
3.8.22 22:15

@smada fujtajbl jen z té představy se mi dělá špatně. Jsem za narkózu ráda, byla jsem 2× (no možná 3×, nevím, jak to bylo, když mi brali mandel krční, to jsem byla prcek :D ), ani jeden zákrok si ani nechci představit dělaný zaživa :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
17.8.22 17:40

Ahoj,
v zimě jsem po 25 letech prodělala vleklou angínu a nejspíš mi (dle ORL lékaře) zůstal chronický zánět, který prý asi bude zlobit a v tom případě by bylo dobré odstranění. Zatím jsem se k tomu ještě neodvážila. Ale chci se zeptat, kdo jste řešily chronické problémy s mandlemi, zda Vám to taky dělalo třeba ošklivé zelené rýmy nebo zánět nosohltanu, i když v tu chvíli byly mandle v klidu? Žádné chronické čepy, pokud nemám jiné problémy, nemám. Mám teď 14 dnů ošklivou zelenou rýmu, zatím zkouším po dobrém, je to lepší, ale hleny stekly taky dolů, takže k tomu bolí v krku. Tak nevím, zda ty problémy mohou vyvolat mandle, nebo spíš začnou bolet nebo zlobit až následně po zánětu odjinud. Nějak se bojím, že mi vyndají mandle a stejně budou infekce jinde. Od zimy mám nějaké vleklé problémy s imunitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1609
17.8.22 17:52
@mababa232 píše:
Dneska se to děla v celkove anestézii, mě braly krční mandle “zaživa” jen s opichem. Ještě asi 14 dni poté bolest v krku, nemohla jsem jist rizky 😅

Taky mi to dělali jenom v lokálním umrtvení a to mi bylo 14.Dneska, když u nějakého mladého lékaře sepisuju anamnézu, tak tomu ani nevěří, myslí si, že si to nepamatuju. Jinak, ale nic hrozného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí