Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, za měsíc mám jít na odstranění pihy na obličeji. Byl jste někdo? Bolí to? 😀 a jak dlouho se místo pak bude zhruba hojit?
@marinka5 píše:
Zdravím, za měsíc mám jít na odstranění pihy na obličeji. Byl jste někdo? Bolí to? 😀 a jak dlouho se místo pak bude zhruba hojit?
Laserem nebo chirurgicky? Podstoupila jsem oboje a ne, nebolí ani jedno, budeš to mít umrtvené. Podle místa pak může trochu tahat při hojení (pokud je to někde, kde se kůže napíná), ale za pár dní je to ok.
@marinka5 píše:
@unuděná chirurgicky a je to nad rtem
Tak bolet to nebude, jen asi při hojení budou nepříjemné stehy - bude tě to tahat při jídle/mluvení, kůže nad rtem se dost pohybuje. Ale není to nic hrozného.
Ja by som hlasoval za laser.
Absolvoval som oboje.
Chirurgicky: Dost to krvacalo, operater asi nebol velmi schopny pretoze tam cast ponechal, jazvy zostali doteraz. Odstranenie sitia po tyzdni a pol, potom na to este davat pozor aby sa to nerozislo, nic co by sa nedalo prezit, ale je to otrava. Za mna nedoporucujem.
Laser: Absolutne bezproblemove, ziadna krv, uz za tyzden som normalne fungoval (a to ma este upozornoval ze sa to bude dlho hojit, pretoze musiel ist hlboko) bez toho aby som si to nejako uvedomoval alebo na to daval pozor. Aktualne jedina stopa je ze v mieste kde sa laserovalo je koza mierne bledsia, ale dost pochybujem ze by niekto dokazal najst to miesto bez toho aby som mu ho ukazal.
@IcePlanet7 Ono ne vždy lze laser použít a měl by to vyhodnotit kožní lékař. Například v momentě, kdy je piha riziková a je potřeba udělat biopsii, tak je nutné jít chirurgicky.
@unuděná Na biopsi (ked na nej trvas) je mozne urobit ‚odpich‘ a ten staci na analyzu a hned nato si to mozes nechat odstranit laserom.
Hlavny rozdiel ktory som nezmienil je ze chirurgicke odstranenie je zdarma, zatial co laser si platis sam.
Edit: Kazdy lekar je iny, kozna statna vsetko vali na chirurgiu aby kolegovia o poschodie nizsie mali pracu, sukromna vali vsetko na laser, aby kolegovia o poschodie nizsie v ramci toho isteho sukromneho poskytovatela mali pracu - a clovek si potom vyber ![]()