Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jsem dnes 6. den po porodu a od 4. dne plne kojim. Prsa se mi ale predevcirem hodne nalila, syn ma mleka dost, ale prave nevim, jestli tam „zbytek“ nechavat nebo odstrikavat… Pokud budu odstavat, tak se mi bude porad tvorit tak hodne mleka, ne? A pokud nebudu odstrikavat, tak se bojim zanetu apod. Tesne pred kojenim mam prsa hodne nalita, bolestiva, misty boulicky. Co myslite?
A jeste dotaz ohledne rozkousanych a bolestivych bradavek, mazu je bepanthenem, ale chci se zeptat - pomuze na to i pouzivani kloboucku? Mam si je koupit? Mate zkusenosti?
Predem moc diky!!
ahoj, neodstrikavala bych, ono se to upravi podle potreby samo, jeste je brzy. Bradavky si taky potrebuji zvyknout, za chvili to bolet prestane uvidis.
ahoj, my už kojíme skoro 3 měsíce, ze začátku jsem měla prsa taky hodně nalitá, tak jsem po kojení ještě trošku odstříkala, ale jen do úlevy, bouličky jsem se snažila rozmasírovat,aby nebyl zánět… ono se to časem srovná, neboj
jinak s kloboučkama nevím, nepoužívala jsem
a obvyklá rada: mrkni na kojeni.net tam je spousta rad ![]()
pokud te prsa boli, odstrikej, promasiruj je, zanet by se mohl vytvorit a je to pak hooodne neprijemne. prijemna je horka sprcha, pomuze to uvolnit. bradavky si zvyknou, ale kdyz bys je mela opravdu hodne bolave, kup ty kloboucky. maz je a vetrej.
Já bych odstříkla spíš před kojením trošku, miminku se bude i líp přisávat.
Do konce šestinedělí se to upraví…
Kloboučky až v případě fakt velké nouze…
pavla002 píše:
ahoj, neodstrikavala bych, ono se to upravi podle potreby samo, jeste je brzy. Bradavky si taky potrebuji zvyknout, za chvili to bolet prestane uvidis.
Souhlasím. Já odsávala, ale protože mi prsa tvrdla a miminko to ještě všechno nevypilo. Jinak sy myslím, že to není nutné. A jak píše Pavla, bradavky si zvyknou ![]()
jak píše pipet, odstříkej před kojením, spíš než po, stačí jen trochu ma uvilnění tlaku a mimi se ti bude líp přisávat, když nebude prso tak napjatý, a tím se ti uleví i od rozkousaných bradVEK.
jinak mě kojení s kloboučkem bolelo víc než bez něj ![]()
a za mě. pokud nemáš vysloveně prasklinky do krve na bradavkách, tak to nemaž…ono totiž ta bradavka musí jakovy ztvrdnout, zvyknout si a pak bolet přestane, pokud to zhusta mažeš, tak si tu kůži zjemňuješ a ta je pak o to citlivější a tím pádem bolestivější.
já to měla přesně tak - asi týden, možná dva po porodu, mě začaly strašně bolet bradavky z kojení a za pár dnů, asi tři, čtyři, bolavých bradavek, bez kloboučků a mastiček, si najednou prsa zvykla a od té doby mám klid ![]()
přirovnala bych to k těžké manuální práci-ruce bolí jak čert, ale pak se udělají mozoly, kůže ztvrdne a ruce bolet přestanou ![]()
ožužlaniny jsem řešila chráničema od medely - nevím, co na to laktační poradci, ale přišlo mi to schůdnější než krmit dítě zbytečně často bepanthenem
.
Já jsem vždy před kojením odstříkala,pže mi mlíko přímo tryskalo a bradavky první týden,bolely jak čert,než si tělo zvyklo.Pořád jsem větrala.Větrám doteď,mimís pije hodně a pořád a teď jsem měla už 3. zánět za 6 měsíců,tak nevím kde je chyba ![]()
Tak se to do dneska samo nejak upravilo, uz se prsa tolik nenalejvaj a bradavky sice boli porad dost, ale da se to vydrzet, takze klouboucky nekupuju.